Last news in Fakti

28 Май, 2021 10:34 1 364 2

Предстои твърда линия в президентските избори в Иран

  • президентски избори-
  • хасан рухани-
  • перспективи-
  • преговори-
  • фаворит

Хасан Рухани и неговите съюзници оправдаха повечето икономическите проблеми с американските санкции

 Предстои твърда линия в президентските избори в Иран - 1
Снимка: БГНЕС

Като фаворит на президентските избори следващия месец в Иран се очертава консервативният ръководител на съдебната система Ебрахим Раиси. Това съобщава CNN, позовавайки се информация от иранската държавната телевизия. Според източници на американската медия основните съперници на Раиси са били отстранени, включително бившия президент Махмуд Ахмадинежад.

Този ход вероятно ще увеличи перспективите на Раиси, близък съюзник на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Но това може допълнително да опровергае надеждите на духовните водачи за голяма избирателна активност при гласуването на 18 юни, на фона на нарастващото недоволство от лошото икономическо състояние в страната.

Досегашният президент Рухани и неговите умерени съюзници оправдаха повечето икономическите проблеми с американските санкции и отдадоха първостепенно значение на преговорите, целящи да съживят ядрената сделка на Техеран от 2015 г. със световните сили, която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна.

Но консервативните и твърди съюзници на Хаменей възложиха отговорността за преговорите директно на правителството и настояха, че на Вашингтон не може да се вярва.

Съветът на настойниците в Иран, който проучва президентските кандидати, одобри само седем от общо 40. Дори Раиси възрази срещу големия брой дисквалификации: „От вчера вечерта (вторник), когато бях информиран за резултатите, направих контакти и провеждам консултации, за да направя предизборната сцена по-конкурентна“, каза Раиси в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hasan

    0 0 Отговор
    Лоши дни за евреите предстоят!
  • 2 и да се знае

    0 0 Отговор
    отсега казвам,изборите са нечестни и недемократични.