Last news in Fakti

5 Юни, 2021 04:41 2 006 12

5 юни 1968 г. Убит е Робърт Кенеди

  • сащ-
  • робърт кенеди-
  • убийство

Убийството на Джон Кенеди през 1963 г. променя драматично Робърт, но не и решимостта му да остане в политиката

5 юни 1968 г. Убит е Робърт Кенеди - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 юни 1968 г. е убит Робърт Кенеди, брат на президента Джон Кенеди, министър на правосъдието на САЩ от 1961 г. до 1964 г.

Смъртта му идва точно, когато обявява победата си на първичните избори на Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ в Калифорния.

Робърт Франсис Кенеди е роден през 1925 г. в Бруклин, щата Масачузетс. Учи в много училища, включително и в Лондон, където баща му е посланик. През 1946 г. влиза в „Харвард“, а после учи право в университета на Вирджиния. През 1951 г. започва работа в министерството на правосъдието, а на следващата година води успешно кампанията на брат си Джон за сенатор.

През 1959/60 г. Джон триумфално влиза в Белия дом. Победата изстрелва Робърт към върховете и той става министър на правосъдието. Робърт подхваща безмилостна битка с организираната престъпност и мафията, като често влиза в конфликт с шефа на ФБР Едгар Хувър. Двамата Кенеди работят съвместно, за да разрешат кубинската криза през 1962 г.

Убийството на Джон Кенеди през 1963 г. променя драматично Робърт, но не и решимостта му да остане в политиката. През 1964 г. той печели изборите за сенатор от Ню Йорк, а през 1968 г. се кандидатира за президент. Робърт залага на програма за расова и икономическа справедливост, неагресивна външна политика, децентрализация на властта и социална политика. Той печели повечето първични избори.

В ранните сутрешни часове на 5 юни той обявява победата си в балната зала на хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис, а при излизането си от нея е прострелян фатално от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан и умира часове по-късно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 5 Отговор
    Краварите прилагат разстрели на президенти и върховни съдии, докато дуднат за уж демокрация. Пародията няма край. Последно 5 разстреляни в Капитолия.
  • 2 Опаля!

    4 3 Отговор
    Това новина ли е или сте подранили със статията?
  • 3 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Двамата Кенеди работят съвместно, за да разрешат кубинската криза през 1962 г. Светът никога не е бил толкова близо до ядрена война. Едва се размина. Затова господарите на света решиха, че братята заслужават по един куршум , за да не живеят в ядрена зима по бункерите.
  • 4 Без сантименти

    13 2 Отговор
    Политическите убийства в САЩ са изключително много,имайки предвид кратката им история като държава.В осем президенти е стреляно-четерима са убити...Убитите сенатори са 19 .Стреляли са по 31 сенатора-поне за толкова се знае официално.Кметове на големи градове са убити 46-за малките градчета статистиката мълчи...И забележете ----всички опити и убийства са без външна намеса-демек самите американци ги убиват,като почти винаги следите водят към тяхните спец служби-ЦРУ,АНБ и т.н....Изводите си правете сами-що за правова държава са и що за демокрация имат-с която парадират пред света....

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Рошко

    21 1 Отговор
    Убит е, а щото е искал да национализира печатницата на фед и ротшилд, веднага след убийството му законопроектът е отменен
  • 6 Иван

    5 2 Отговор
    Задачата е възложена на Джордж Буш-старши.
  • 7 Лепа Брена

    9 1 Отговор
    Беше убит от същите хоря, които обиха брат му - и поради сходни причини. Робърт Кенеди дори е искал да разследва смъртта на брат си, понеже не е вярвял много на "официалната" версия. Братята Кенеди са били Човеци, а тези след тях (с изключението на Тръмп) - национални предатели, фашисти, диктатори и робовляделци. Да не говорим за педофили и сатанисти пт нак-висша класа. Аз се чудя Тръмп как не отровиха, но пък най-вероятно и това почти не направиха миналата година, когато го вкараха в болница...
  • 8 Виждам

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Без сантименти":

    Че си добре информиран. Ако знаеш нещо информирай ни и затова колко държавни глави по света са намерили смъртта си с помощта на съединените щати

    Коментиран от #9

  • 9 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Виждам":

    не е въпрос на информация, а на пропаганда. Ако питаш от обикновения американец до някой конгресмен, най- добре който и да техен президент, там винаги лошите убиват добрите. Според тях в Америка всички са добри, само наемните убийци са агент провокатори, зад които стоят реакционните световни сили. И обратно, ако някъде има покушение на лидер, война, цветна революция, недоволство от някой или от нещо с гордост заявяват, че са те тези, които носят демокрацията на върха на копията. Винаги са последна инстанция без право на обжалване
  • 10 Викаш в Рассия

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Без сантименти":

    Нена убит кьорав политик.
  • 11 Обективен

    4 0 Отговор
    Вече не ги разстрелват Президентите, че е много сензационно. Декласифицират ги на изборите
  • 12 Нане

    4 0 Отговор
    КуКлуксКлан и ЦРУ не прощават