Last news in Fakti

2 Февруари, 2013 12:12 1 510 10

70 години от Сталинградската битка

  • сталинградската битка-
  • сталинград

Днес се навършват 70 години от Сталинградската битка - едно от най-кръвопролитните сражения през Втората световна война. Смята, че именно тогава- през февруари 1943 г. съветската армия успява, с цената на хиляди жертви, да докаже, че военната машина на Хитлер може да бъде победена, предаде БНР.

Централните тържества, в които участва и президентът Владимир Путин, са във Волгоград. По време на празниците градът официално ще се нарича с предишното си име - Сталинград. Ожесточената битка за града на Сталин е продължила 200 денонощия и с право се смята за повратна точка във войната срещу хитлеристката военна машина, каза за БНР Виктор Скрябин - зам.- директор на Централния музей на Великата Отечествена война:

Без никакво преувеличение можем да кажем, че това сражение определи не само съдбата на Съветския съюз, но и на Европа и света. Този извод се потвърждава от хода на кръвопролитните бойни действия, в които участват над два милиона души от двете стрени, както и факта, че разпадът на хитлеристката коалиция започва именно след битката за Сталинград.

По случай кръглата годишнина от сраженията в Централния музей Великата Отечествена война на Поклонния хълм в Москва беше открита диорама, пресъздаваща моменти от пробива и съединяването на два от фронтовете на Съветската армия край Сталинград.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иво

    0 0 Отговор
    200 денонощия-2 100 000 убити
  • 2 ПОКЛОН ПОБЕДИТЕЛИ

    0 0 Отговор
    Слава на Червената армия спасила Европа и света от кафявата чума!Поклон пред падналите за победата съветски войни!Слава на др.Сталин!Няма забрава!
  • 3 тошо и гошо

    0 0 Отговор
    Поклон и почитания на руския воиник.Лека им пръст и вечна слава!!!
  • 4 иво до иво

    0 0 Отговор
    от които 470 000 мирно население-деца и жени-ужас дано никога да няма такова нещо
  • 5 аз

    0 0 Отговор
    Дълбок поклон пред героизма на руския народ!
  • 6 ссср

    0 0 Отговор
    къде е Сталин когато ни трябва най много да ни избави от американските лекета боковци и вдянковци .Поклон пред памета на загиналите
  • 7 муспи

    0 0 Отговор
    Да не забравяме и приноса в победата над фашизма и на Другаря Станишефф! Той в люти схватки с коварния враг обърна войната в победоностна, което естествено Сталин приписа на себе си. Но Другарят Станишеф не се закотви на тези успехи, а гледайки смело в бъдещето, се видя на отговорна позиция по демократизирането на Югоисочноевропейския регион. Там той видя майка си, чистокръвна еврейка ашкеназки хибрид, научен сътрудник в местната АН като - можете ли само да си представите! - българистика, езика който винаги е мразила и не го и разбира. Но тя е готова на всичко стига да не пречи на кариерата на сина си, иначе би предпочела изчислително научна работа по изплащанията на жертвите от Освиенцим. Сега вече Станишефф развъжда дечица, но те отдавна са обеспечени на щастливо бъдеще в Демокрацията която практически той е създал, а днес се ползват разни примкнули като Боко и ко. Другарю Станишефф, не допускайте този Боко да граби от пенсиите и детските на българския народ, върнете високия му стандард на който е свикнал през Вашето управление.

    Коментиран от #8

  • 8 off

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "муспи":

    Другарю Станишефф, не допускайте този Боко да граби от пенсиите и детските на българския народ, върнете високия му стандард на който е свикнал през Вашето управление.
    --------------------------------
    Точно другаря ти Станишеф окраде парите на пенсионерите, то само това да беше окрал, какъв стандарт, кви пет лева, ти добре ли си? Ама с много къса памет сте бе. Ако беше висок стандарта на живот, щеше ли народа да даде вота си на друга партия? Всички са един дол дренки. На следващите избори българите трябва да отидат и да пуснат празна бюлетина. Никой от досегашните не заслужават да се гушат повече на наш гръб.
  • 9 off

    1 0 Отговор
    Единствено ще те разбера, ако коментара ти е ироничен
  • 10 муспи

    0 0 Отговор
    Иронията е двустранен процес, от тоя който казва нещо и от тоя който го чува. Защо евреите искат да оеврейчат българите? Защото тогава ще е достатъчно да им пускат отвреме навреме по някой кокъл, за да ги държат в постоянно хихикане.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания