ФАКТИ.БГ

12 юни 1990 година: Русия напуска СССР

Датата е обявена за празник през 1992 година

Публикувана: 12 Юни, 2021 04:34
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2575
12 юни 1990 година: Русия напуска СССР
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

На 12 юни 1990 година Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.

Този ход е предопределен, след като Борис Елцин е избран за председател на Президиума на Върховния съвет на РСФСР през май 1990 г.

След това Борис Елцин отива още по-далеч. През юли 1990 г. той напуска Комунистическата партия, с което открито демонстрира неподчинението си спрямо президента на СССР Михаил Горбачов.

Датата е обявена за празник през 1992 г., като до 2002 г. той се нарича Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.
Декларацията, ознаменувала началото на конституционните реформи и провъзгласяването на независимостта на РСФСР. През 1991 г. на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

Една значителна част от руските граждани не припознават този ден като празник, свързвайки го с разпада на Съветския съюз.

По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни премии на дейци на науката и културата.

Русия

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Софиянец
1 Отговор
Прекрасен ден

Оценка:
-14 +12

ммм
2 Отговор
Родината на Гумен Кенефов Радев се разваля.

Оценка:
-27 +11

Алкаша Елцин и Шайката около нещо
3 Отговор
Счупиха и приватизираха икономиката на днешна Русия!! Създадоха Олигарсите!! Сега ще Намаляват Олигарсите, Заграбиха, Чубаис и компания, това, което принадлежи на Руския народ!! Ще има Подрязване на Упашки!!!

Оценка:
-4 +24

Русофил
4 Отговор
Не издържам повече на Запад Те са фашисти Ще имигрирам в Русия

Коментиран от #6


Оценка:
-1 +21

оня с коня
5 Отговор
Тия Руски Полит. ходове слабо ни касаят.За България е важна датата ,когато Източния Блок се откъсна от Руската окупация и пое пътя на Просперитет и независимост от Кремъл.

Коментиран от #7, #8, #22


Оценка:
-16 +10

Гост
6 Отговор

До коментар #4 от "Русофил":


Хайде, де:)

Оценка:
-2 +5

Хахаха
7 Отговор

До коментар #5 от "оня с коня":


Всичко това стана с разрешение на Русия. Или заради предателството на ръководителите и.

Оценка:
-0 +9

ДаЗдраПерМа
8 Отговор

До коментар #5 от "оня с коня":


прав си така е и допълвам Просперитет, независимост, деиндустриализация и депопулация от Кремъл.

Оценка:
-5 +0

оня с коня
9 Отговор
Преди 30 и кусур Години Русия беше Икономически просто един Въздух под налягане/не че сега не е почти същото,но все пак е достигнала Икономиката на Задлъжнялата до ушите Италия/.Та постави УЛТИМАТУМ на Руснаците Западът:"Или пускате Източния Блок,или така ви блокираме ИКОНОМИЧЕСКИ в комбинация със създаване на Брожения и Всеобхватно Народно Недоволство,че Великата ви Русия ще се разбие на Малки Губернии,които ще Анексираме една по една Без да се замислим.От това "Послание" последва и Разумният Руски Избор на "По-малкото зло",т.е. "Разрешението" за Освобождаване на Източна Европа.

Коментиран от #27


Оценка:
-6 +2

Рико
10 Отговор
Елцин беше мъдър. СССР хвърляше огромни средства и енергия за да направи съседните страни приятелски. А вътре във федерацията?При разпадането какво можеше да се получи? Или се опитваш да държиш насила "съюзните" и правиш от тях врагове; или им даваш независимост и ако не приятели, поне няма да са ти врагове. Елцин избра второто - всеки да поеме толкова независимост, колкото може да понесе. И така отделилите се няма да бъдат врагове на Москва. Новата РФ нямаше да бъде оградена от врагове.Днешните политици не могат да разберат мъдростта на Елцин! Те и затова го мразят.

Коментиран от #12, #14, #23


Оценка:
-7 +3

това беше
11 Отговор
Естествения край на бензиноколонката и свобода за заробените държави.Нулевия технически прогрес води до банкрут!

Коментиран от #15


Оценка:
-8 +6

ДаЗдраПерМа
12 Отговор

До коментар #10 от "Рико":


аха много мъдрия вечно не пресъхващ Елцин си завърши речта в Конгреса на 17 юни 1992г с думите Боже благослови Америка. Господарите му направиха голям мавзолей казва се Елцин-център в който цялата история на Русия през вековете е черна и мръсна а само при управлението Елцин тя просперилала

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +3

Рико
13 Отговор

До коментар #12 от "ДаЗдраПерМа":


Елцин легитимира нова държава пред света. Ако не беше станало, днес държавица Русия щеше да е в границите от времето на Московското княжество.

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +3

ДаЗдраПерМа
14 Отговор

До коментар #10 от "Рико":


логото на Елцин "вземете толкова независимост колкото можете да предъвчете (преглътнете) доведе до възродителни процеси по всички пост съветски републики (граждански войни с много кръв) като почнеш от Грузия само за грузинците сиреч да ги няма абхазите и осетинците та до Таджикистан.

Оценка:
-1 +3

Рико
15 Отговор

До коментар #11 от "това беше":


Диктаторските режими не могат да разберат, че един народ, който иска свободата си я получава. Бавно-бързо; трудно-лесно; с кръв-без кръв; сам-с помощ - получава я ! Неизбежно!

Коментиран от #17, #19


Оценка:
-3 +4

ДаЗдраПерМа
16 Отговор

До коментар #13 от "Рико":


точно обратно при Елцин Русия беше тръгнала да се дели на части пример войната в Чеченската република. Чети мемоарите на негови бивши съслуживци. Много срамен период от развитието на Русия при Елцин почти 20млн прокудени появи се термин "хора без гражданство" загубите са измерими със втората световна

Оценка:
-1 +6

ДаЗдраПерМа
17 Отговор

До коментар #15 от "Рико":


съгласен съм бавно или бързо но Крим си е вече на мястото

Оценка:
-4 +6

Kcaniba
18 Отговор
Поеформатирането на СССР към по открита и ефективна държава в грабициткина днеш6итеиБеларус, Молдова, Украина, Русия, Казахстан и евентуално Армения, бе предадено от тези пиянки и олигарси! Разбира че че фащ са спомогнали, но поедателчтвото е на елита на тези републикт в началото на 90-тте!! До днес всички я сърбане попарата.

Оценка:
-1 +4

Kcaniba
19 Отговор

До коментар #15 от "Рико":


Като Осетия, Абхазия, Крим, скоро и Преднистровие и Бесарабия, а също така и Новоросия и Малоросия!!!

Оценка:
-1 +7

Алфа Вълкът
20 Отговор
Монголски евреин това е Елцин, а Путин е хазарски евреин на Руснаците честито!

Оценка:
-7 +3

Ха ха ха
21 Отговор
Честит празник, комуно-русофилски дрогаре!

Оценка:
-4 +4

Бай Шиле
22 Отговор

До коментар #5 от "оня с коня":


Да бе,да! Такъв просперитет,че ровещите в кофите за боклук са повече от кофите.

Оценка:
-2 +1

Бай Шиле
23 Отговор

До коментар #10 от "Рико":


Ако Елцин беше останал още пет години на власт,руските заводи щяха да произвеждат само кабърчета или клечки за зъби.Всичко друго щеше да е американски "демократични "концесии.

Оценка:
-0 +3

ДаЗдраПерМа
24 Отговор
вървят за ръчички Демокрация, Деиндустриализация, Депопуляция т.н щом почва на "Де" не ми го фали.

Оценка:
-0 +0

Вагнеровец
25 Отговор
Тея и от времето на СССР до сега не са мръднали откъм развитие.Даже може би стават все по-мизерни.Притежават всичките ресурси на света ,а руските бушмени някак са успяли да стигнат стандар на живот по-беден и изостанал от този в Ливан.Няма толкова проста нация.

Коментиран от #26


Оценка:
-1 +1

ДаЗдраПерМа
26 Отговор

До коментар #25 от "Вагнеровец":


виж снимки от космоса как Ливан е затрупан с чували боклук по улиците и виж Русия как полигоните за боклук ги превръща в екосфера с минимална санитарно защитна зона мъ много са напред с материала представа си нямаш само ще им гълтаме прахоляка по завоите

Оценка:
-1 +0

Пешо
27 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


Ха-Ха свободни съчинения.Нали си свободен чиляк.Глупак беше Горбачата,че не изстреля някоя ракета по янките ,Ами се продаде за едно пилешко бутче.

Оценка:
-0 +0

ЛЪЖЦИ
28 Отговор
ЩО НЕ СИ СПОМНЯМ РУСИЯ ДА Е НАПУСКАЛА СССР , ПЪК И Е ТЪПО И НЕВЪЗМОЖНО .............. ЩО ЛЪЖЕТЕ БЕ ПРЕДАТЕЛИ ?

Оценка:
-0 +1

ТОЛУП
29 Отговор
НИЕ ПЪК СИ ИМАМЕ ОТДАВНА ,,СОФИЯ ПРАЙД" И СИ НЯМАМЕ ИСТИНСКО КИСЕЛО И ПРЯСНО МЛЯКО , СИРЕНЕ , КАШКАВАЛ ............... СЪЩО ТАКА СИ ИМАМЕ И ЗАЙЧАРНИК С ТЪПАЦИ КОИТО ТЪРСЯТ БЕЛИЯ КОН ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ И ДА МЕ КРАДАТ ! БЕЛИЯ КОН ОБАЧЕ ОТДАВНА СТАНА НА САЛАМ В ИТАЛИЯ ДРУГАРЮ БАРБА ГАНЬОС !

Оценка:
-0 +1

ТАКА ЛИ БЕШЕ
30 Отговор
ЕЛЦИН БЕШЕ ПИЯНДЕ НО ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ БЕШЕ ТЪП КАТО БАЙ ТОШО И НЕГОВИЯ БОДИГАРД !

Оценка:
-0 +1

ПКП
31 Отговор
КАРАЯНЧЕВА

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната коментира думите на Валери Симеонов към журналиста Виктор Николаев
Известно е, че неговият хумор е малко дърварски и най-вероятно това е някакъв опит за шегуване, доста неудачен явно"

Още бисери