Last news in Fakti

17 Юни, 2021 17:43 1 966 18

Германия губи доверие в ЕС

  • финансов принос-
  • ес-
  • доверие-
  • анкетирани-
  • доставка на ваксини

Мнозинството счита, че финансовият принос на Германия в бюджета на ЕС е твърде висок

Германия губи доверие в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Репутацията на Европейския съюз е пострадала сред германците, но общото одобрение за блока остава високо, съобщава германската агенция ДПА, позовавайки се на проучване на фондация "Хайнрих Бьол" и мозъчния тръст "Прогресивен център", предаде „Дневник“.

Два пъти повече германци в сравнение с преди две години не са убедени, че членството в ЕС подсилва националните позиции; 34.6% казват, че страната им може по-успешно да постигне политическите си цели без Европейския съюз.

Авторите обясняват нарастващото разочарование отчасти с бавния темп на доставка на ваксини срещу COVID-19 от Европейската комисия, след като държавите членки решиха общо да резервират дози от ЕС.

Но повече от две трети от германците все още виждат членството ЕС по-скоро като предимство, отколкото като недостатък. В чисто икономически план ползите надвишават разходите в очите на повече от половината от анкетираните.

В същото време данните показват, че мнозинството счита, че финансовият принос на Германия в бюджета на ЕС е твърде висок.

Когато ги питат за най-важните приоритети в европейската политика, повечето участници в проучването класират на първо място общата политика за убежище. Много от анкетираните посочват като важни прилагането на принципите на правовата държава, минималните социални стандарти и климатичните политики, докато въвеждането на здравен съюз или създаването на европейска армия се смятат за по-малко уместни.

Институтът за изследване на общественото мнение Civey анкетира 5000 души онлайн през май 2021 г. за проучването.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алилуя

    14 1 Отговор
    Губили били...това им е четвъртия Райх. Нали щяха да умрат с Хитлер, пък после обърнаха палачинката и взеха да къртят с чукове свастиките от стените.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мхм

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "алилуя":

    Долни гниди са
  • 4 Сатана

    22 2 Отговор
    Абе,аз като пазарувам в Германските монополисти в България искам печалбата да не се изнася в Германия и да дават Немски заплати на Българските работници.За какво ги пускате тук,да ни пробутват боклуците си и некачествените храни?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЛШЕВИК

    22 1 Отговор
    Така почна и Великобритания, после референдум и излязоха.
    Германия върви по същия път, скоро излизането на Германия от ЕС - ще е факт! А излезне ли Германия от ЕС - ЕС се разпада, което го очаквам от доста време!

    Коментиран от #9

  • 7 БОЛШЕВИК

    12 0 Отговор
    Неолиберализма доведе страните от ЕС до безизходица и беднаост.
    Неминуемо е и разпада на тоя неолиберал съюз, който и не помисли за някави радикални реформи в полза на хората. Евро-чиновниците с тлъстите си заплати, бяха в угода само на олигархиите, богаташите и престъпниците в страните членки на ЕС!
  • 8 Що, като отидеш в квартал и магазин

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    По-качествена ли е храната там?

    Коментиран от #15

  • 9 Хо хо хо

    0 8 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    И кво ще висиш пред немският пасоль за виза.
    Млад си не знаеш 90-те как се висеше пред посолствата.

    Коментиран от #11

  • 10 dfu

    6 0 Отговор
    Обективно погледнато, едно време Хитлер също искаше да обедини Европа. А сега тия, които го провалиха, също искат да обединияват Европата. Нещо гнило има. :D
  • 11 БОЛШЕВИК

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хо хо хо":

    1986 и 87 г. два пъти съм ходил до СССР - веднъж на екскурзия за 19 дни, втория път на лагер за 31 дни - след 90-те не съм мърдал никъде и не си и помислям да ходя на запад да им работя, на екскурзии бих ходил на изток само, но нямам такива възможности!

    Коментиран от #13

  • 12 Закриване

    6 0 Отговор
    Закривай
  • 13 Хо хо хо

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "БОЛШЕВИК":

    Ми бачкай за смешни пари тука и даплащаш големи сметки като си улаф

    Коментиран от #14

  • 14 БОЛШЕВИК

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хо хо хо":

    Еми аз затова съм против тоя неолиберален капитализъм, искам да работя тука, и да ми се плаща това което ми се полага.
    А балами за пари да ходят на запад, бол!

    Коментиран от #16

  • 15 Номер

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Що, като отидеш в квартал и магазин":

    Да. Има двоен стандарт на ВСИЧКИ стоки предлагани за страните от западна европа и страните от четвъртия свят, като България, Румъния и т.н.
  • 16 симо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "БОЛШЕВИК":

    Как да дават високи заплати като вие не протестирате както е във белите страни хората като не са доволни от заплащането спират да бачкат .В Германия и другите страни така постигат успех не със реване във интернет.Отделно ,че профсъюзите тука си гледат техният интерес е как да стане ?? КРИБ се диктува от домусчиев като каже 900 лв заплати ще давате толкова дават.
  • 17 Шваба

    3 0 Отговор
    щом заплатата ми падне под 1200 евро нето и ми вземат проститутките от Източна Европа, почва да ставам много нервен и да не вярвам в нищо.
  • 18 грух

    2 0 Отговор
    ЕСССР се разпада.Факт.
Новини по държави: