Last news in Fakti

28 Юни, 2021 04:48 5 037 17

28 юни 1914 г. Как Сараево разпали Първата световна война

  • сараево-
  • атентат-
  • първа световна война-
  • гаврило принцип

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания

28 юни 1914 г. Как Сараево разпали Първата световна война - 1
Снимка: Архив

На 28 юни 1914 година Гаврило Принцип убива в Сараево престолонаследника на Австро-Унгария Франц Фердинанд и неговата съпруга.

Целта на Принцип е освобождаването на Босна от господството на австрийския император и създаването на независима югославска държава. А атентатът е средството за постигането на тази цел.

19-годишният студент Гаврило Принцип е босненски сърбин. Той е член на организацията "Млада Босна", която иска обединение със Сърбия. Шофьорът на ерцхерцога обърква пътя, спира и предизвиква задръстване. Гаврило Принцип е сред зяпачите. Той застрелва Франц Фердинанд с два изстрела.

При разпита младежът заявява, че атентатът не е поръчан от Белград, а е самостоятелна акция. Човекът дръпнал спусъка на Първата световна война умира от туберкулоза в затвора през 1918 година. Смъртта му настъпва 8 месеца преди края на мащабния конфликт, отнел живота на 10 милиона души.

След атентата австро-унгарският Съвет на министрите взима решението да постави на Сърбия неприемлив ултиматум, след чието отхвърляне да се прибегне до военна сила. Войната започва само 37 дни по-късно, а германският кайзер Вилхелм Втори обещава на Виена военна подкрепа в случай на нападение срещу Сърбия.

Само няколко дни по-късно във войната се включват и Русия, Франция и Великобритания. "Великите сили са пресметнали рисковете и евентуалните изгоди и в крайна сметка са се произнесли в полза на войната", казва историкът Кристофър Кларк. Поради това в повечето случаи атентатът от Сараево се определя като искрата, предизвикала световния пожар, а не като причина за Първата световна война.

Родната къща на Принцип в Обляй е разрушена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМЕН

    12 5 Отговор
    Изобщо не бих коментирал по това време, но мина боклукчийския камион и поради фактора ЕГН вече няма заспиване! Една от причините е тайното споразумение между Австроунгария и Русия постигнато в Райхщад /днес Закупи в Чехия/! Споразумяват се по време на поредната война от 1877-78г. между Русия и Турция на Балканския полуостров /имало е вече такава през 1829-30г/ Австроунгария да "изпапка" Босна и Херцеговина! Делкали са си територии и население от отслабващаща отоманска империя! Проблема се образува от факта, че и новосъздадената след 1830г. сръбска държава също е заявила претенции за Босна и Херцеговина! Правилото "Разделяй и владей" действа и сега на Балканския полуостров и не само тук!

    Коментиран от #4

  • 2 Бай ганю

    8 3 Отговор
    Дааа, това правило си е девиза най вече на великата Британия
  • 3 Но са професионалисти

    11 2 Отговор
    виж ни само лаем се като кучета където да прочетеш и която и ТВ -зия да пуснеш ,как Американската мечта превърна хората в животни 😃🙂😌🤗😏🤨😞🧐👽

    Коментиран от #8

  • 4 Любопитен

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "АНОНИМЕН":

    Нищо не са си делкали Русия и австро-унгария. Русия остави една голяма независима държава наречена България австро-унгария гушна без нито един изстрел дотогавашната турска територия Босна и Херцеговина. Между впрочем там живеят сърби с различна религия. Нормален е бил стремежът им да са част от държавата-майка, по същия начин по който ние плачем за Македония. Тук му е мястото да се отбележи че не само австро-унгария се облажи от освободителната война но и Англия която окупира Кипър където и да ден-днешен има военна база какво правят англичаните там?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АНОНИМЕН

    6 2 Отговор
    И моля не пиши, че гърците са си извоювали независимост от Отоманската империя след войната от 1829-30г.! Сам-сами без никавва външна помощ с няколко малки въстания по островите! МОЛЯ!

    Коментиран от #9

  • 7 Професора

    7 2 Отговор
    Шофьора объркал пътя и съвсем случайно го откарал при Гаврило и съвсем случайно го превързали престолонаследника от долу под раната на ръката вместо отгоре и умрял от загуба на кръв. Убийството на Австроунгарския е работа на Берлин

    Коментиран от #10

  • 8 Лустрация

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Но са професионалисти":

    Не Американската мечта а робски манталитет на ганчовците.
  • 9 Лустрация

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "АНОНИМЕН":

    А кой. Руслямска държава ли ги освободи.

    Коментиран от #11

  • 10 Доцента

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Изобщо не е объркал пътя. На отиване към кметството (Vijećnica) вече имаше опит за атентат с невзривилата се бомба от страна на приятелите на Принцип, които веднага са заловени. Този провален опит е бил първ и основен вариант на атентата. При връщането от кметството (час и нещо след първия опит) решават да минат по различен маршрут и при Латинския мост (Latinska ćuprija) завиват на дясно. Точно на ъгъла стои Принцип и стреля. Днес там има музей.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дърт пее..раст...

    4 2 Отговор
    A ,как Адолф Шикелбруг,разпали втората СВ..???.От невзрачен Капрал,до водач на Третия райх ..Разбира се,сам е невъзможно!!..И такъв смотаняк ,като Адолф !!!!..Подписан е договор,с дяволът/САЩ/ ..и всичко му е тръгнало по вода ..Договорът е в тайния музей на Ватикана!!..Та,сега се търси нов Шикелбруг!!!Има вакантно място..!
  • 15 Шляхтиц

    5 0 Отговор
    Ако питат мен, убийството на Фрац Фердинанд е само поводът, а причините са били много и най-разнообразни............

    Коментиран от #17

  • 16 Бай Вълчан

    0 0 Отговор
    Г-н Михайлов, не ми стана ясно как точно Сараево е “отворило” войната. Трябва ли да разбирам, че кабахатът за нея е у сърбина? Странно написани редове!
  • 17 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шляхтиц":

    Естествено че убийството е Casus belli То и ВСВ започва с нападение над радиостанцията Гливице