Last news in Fakti

25 Юни, 2021 19:40 2 255 19

Джоузеф Ву: Тайван трябва да се подготви за война с Китай

  • военни действия-
  • нахлуване-
  • конфликт-
  • джоузеф ву-
  • си цизнпин

Предупреждението му дойде една седмица, след като островът отчете най-голямото нахлуване в един ден от китайски военни самолети

Джоузеф Ву: Тайван трябва да се подготви за война с Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Ескалиращото военно сплашване на Тайван от Китай показва, че самоуправляващият се остров "трябва да се подготви" за евентуален военен конфликт, заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву в ексклузивно интервю за Cи Ен Ен, предаде Actualno.

Предупреждението му дойде една седмица, след като островът отчете най-голямото нахлуване в един ден от китайски военни самолети в самообявената зона за идентификация на ПВО на Тайван (ADIZ). Нахлуването - от 28 китайски военни самолета, включително бойни самолети и бомбардировачи - не наруши суверенното въздушно пространство на Тайван или международното право, но се възприема като демонстрация на сила от китайската армия.

"Като хора, вземащи решения в Тайван, не можем да рискуваме, трябва да сме подготвени", каза Ву пред Cи Ен Ен в Тайпе.

"Когато китайското правителство казва, че няма да се откаже от използването на сила и провежда военни учения около Тайван, по-скоро бихме повярвали, че това е реално."

Ву, който изпълнява длъжността министър на външните работи от 2018 г., беше обвинен от Пекин през май, че е "твърд сепаратист" след изказвания, които той направи по време на пресконференция, че Тайван ще се бие "до последния ден", ако бъде нападнат от Китай.

„Спирането на" независимостта на Тайван "е необходимото условие за поддържане на мирни отношения между проливите", каза Жу Фънлян, говорител на китайската служба за тайвански въпроси.

„Джоузеф Ву многократно и високомерно провокира с „ независимостта на Тайван “... Ние ще предприемем всички необходими мерки, за да накажем строго тези твърдоглави привърженици „за независимостта на Тайван “ в съответствие със закона.“

В отговор Ву каза пред Cи Ен Ен, че е "чест" да бъде взет на мушка от комунистическите власти в Пекин.

"Авторитаризмът не може да толерира истината. Ако продължат да казват, че искат да ме преследват до края на живота ми, всъщност не съм загрижен за това", каза той.

Тайван и континентален Китай се управляват отделно от края на гражданската война преди повече от седем десетилетия, в която победените националисти избягаха в Тайпе.

Пекин обаче продължава да възприема Тайван като неделима част от територията си, въпреки че китайската комунистическа партия никога не е управлявала демократичния остров с около 24 милиона души население.

През 2019 г. китайският президент Си Цзинпин призова Тайван да приеме „мирното обединение“ с континентален Китай, но отказа да изключи използването на сила. Заплахата от военни действия, особено по отношение на това, което комунистическата партия нарича "сепаратистка" дейност, остава постоянна заплаха за Тайван. Крехкото статукво се появи преди почти 30 години, когато управляващите тогава Пекин и Тайван националисти признаха позиция „един Китай“, която оттогава се тълкува по различен начин от двете страни.

Поставянето на политиката на заден план позволи на процъфтяващия икономически и културен обмен да се развие през годините след това.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълко Червенков

    3 17 Отговор
    Велика Америка е готова.Тайван е единствената причина американците да започнат пълномащабен военен конфликт,който би могъл да прерасне в термоядрена война.Нямат избор.В Пекин са наясно с това.

    Коментиран от #3

  • 2 Петър

    15 1 Отговор
    КНР ще се бие с Република Китай?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Стивън Ху

    2 7 Отговор
    Дреме ми за Тайланд
  • 5 Вълко Червенков

    1 12 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    Образовай се,червенодупест,безмозъчен биоотпадък.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Вълко Червенков

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Психиатър":

    Не ми действат хаповете в жегите бееее.. не знаеш ли беее... шизофренията се изостря от високите температури беее...
  • 7 Курягър

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вълко Червенков":

    Не ме дразни ще ти сложа uiq!

    Коментиран от #12

  • 8 Антитрол

    12 0 Отговор
    "най-голямото нахлуване в един ден от китайски военни самолети в самообявената зона за идентификация на ПВО на Тайван"

    Ами и ние ако си обявим зона до Грузия всеки ден ще имаме "нахлуване" на турски или руски самолети и то в доста големи количества. Американската измишльотина "зона за идентификация на ПВО" трябва да бъде забранена в международното право.
  • 9 Странна логика

    16 1 Отговор
    Китайски самолети не могат да летят като своя територия но английски военни кораби могат да плават в чужди териториални води
  • 10 Психиатър

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Вълко Червенков":

    Обещавам ще се образовам ама ти първо хапченцата.
  • 11 100pera

    11 1 Отговор
    Когато пишете за Тайван, не е зле да не забравяте, че България не го е признала за независима страна, както и не признава суверенитета на правителството в Тайпе. Така че, за външен министър не можем да говорим без да направим уговорки.
    А и не е добре да му признаваме независимост, щото иначе ще трябва не само да се "сблъскаме" с Китай, но и ще се налижи по аналогия да признаем Кримското присъединяване към Русия, Прдинствовието, Абхазия, Южна Осетия... Не е добре да правим отново грешка, както когато признахме Косово за независима страна.
  • 12 Вълко Червенков

    0 9 Отговор

    До коментар #7 от "Курягър":

    Плашиш гаргите,гейзер русофилистичен.
  • 13 Тва ше е голем

    4 0 Отговор
    кеф да се гледа по телевизията, но при определени условия:
    1. Забрана на всякакви огнестерлни оръжия.
    2. Разрешаване на всякакви хладни и други оръжия.
    3. Разрешени са всички стилове дори и да не произлизат от Китай, без айкидо, айкидо не става за нищо.
  • 14 Само обявена зона за идификоция от

    9 0 Отговор
    Тайван??? До къде им хвъщат радарите, са си само обявили зона!!! Не звучи логично!! Такова животно Няма!!
  • 15 Индификациа

    3 1 Отговор
    Индификациа
  • 16 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Тайван е Китайска провинция !!!
  • 17 ЕВЛАМПИ

    2 0 Отговор
    Тайване бил , е и ще биде винаги китайски!!!!
  • 18 Матей

    1 0 Отговор
    Отдавна го няма Чан Кайши,защо се дърпат тайванците,защото американците не ги пускат .За тях е изгодно Тайван да е трън в петата на Китай,иначе пречка за обединението не би имало.
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    С Китай Тайван няма да има война, а просто ще бъде превзет за часове, а ако измисленото правителство тайванско реши да стреля, да се подготви за разстрел малко след това.