Last news in Fakti

4 Юли, 2021 11:04 2 090 6

Горещата вълна в Канада уби над 500 души

  • канада-
  • жега-
  • починали

В Британска Колумбия температурите достигнаха до 49,6 градуса

Горещата вълна в Канада уби над 500 души - 1
Снимка: БГНЕС

Топлинната вълна, която започна преди седмица в Канада, вече е убила поне 500. Въоръжените сили в страната са били в готовност да помогнат за евакуацията на градовете и борбата с повече от 170 горски пожара в западната част на страната, съобщава „Дойче Веле“.

Най-малко 177 пожара са били активни в западната провинция Британска Колумбия. От тях 76 са станали през последните два дни, съобщават властите. Повечето са причинени от мълния.

"В петък видяхме около 12 000 мълнии", каза Клиф Чапман, директор на оперативната служба на пожарната на Британска Колумбия пред обществената телевизия CBC.

Лиза Лапоинт, директор на отдела за екология на Британска Колумбия, регионът, който е най-засегнат от "топлинния купол", посочи, че броят на внезапните смъртни случаи, регистрирани през последната седмица, вече достига до 719.

Лапоинт обясни, че тази цифра е три пъти по-висока от нормалната за този период. Почти 500 смъртни случая са следствие от топлинната вълна. Във вътрешността на Британска Колумбия градусите достигнаха до 49,6 по Целзий, отбелязва dnes.bg.

"Смята се за вероятно, че екстремните метеорологични условия, които Британска Колумбия е преживяла през последната седмица, са били важен фактор, допринасящ за увеличаването на броя на смъртните случаи", каза Лапоинт в изявление.

Тя добави, че броят на жертвите ще продължи да се увеличава през следващите дни, тъй като информацията се актуализира. Много от починалите са възрастни хора, които са живели сами в домове без климатик.

За да разбере необичайните и екстремни метеорологични условия, преживени на канадското крайбрежие на Тихия океан през последната седмица, Лапоинт отбеляза, че през последните пет години в провинцията е имало само три смъртни случая, които са били свързани с топлината.

Явлението известно като „топлинен купол“ представлява планина с горещ въздух, „заседнал“ в горните слоеве на атмосферата и е причинил не само стотици смъртни случаи, но и пожари и преливане на реки.

Данните от Службата за горски пожари на Британска Колумбия показват, че през последната седмица е имало 245 пожара, от които 76 са започнали през последните два дни.

Почти 70% от пожарите са причинени от мълния, която е намерила идеалните сухи условия за запалване на горски пожари. За 15 часа между сряда и четвъртък са открити 113 000 мълнии в Британска Колумбия.

Един от тези пожари е този, който през последните дни е погълнал целия малък град Литън, където термометрите са достигнали 49,6 градуса, нов температурен рекорд за всички времена в Канада.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    17 5 Отговор
    А още не са се раскаяли за геноцида над местните племена и народи!
  • 2 Дельо Хайдутин

    8 3 Отговор
    Белите мечки получиха топлинен удар.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    Дано се оправят хората! Здравето е най голямото богатство!
  • 4 абг

    11 3 Отговор
    Локдаун, само локдаун можеше да спаси тези човешки животи, ако не бяха излизали навън в горещината, нямаше да загинат.
  • 5 един от стадото

    12 3 Отговор
    канадци. Няма такава нация. Сбирщайн. Британска Колумбия в Канада. Само по себе си името е от три точки по света, провинциите им- френско- английско говорящи. Индианците в гета, без право на свястна работа, търговийка нещо на дребно, тютюн и цигари полулегално. А иначе много обичат да гледат в канчето на другите. А за купола- ми ей я там Аляска, да отидат и да дръпнат шалтера на Харпа
  • 6 справедлив

    7 5 Отговор
    индианците не плащат данъци и се ползват привилегии гета няма има фестивали на тяхната култура които съм посещавал и е много интересно бъдете сигурни 4е един пенсионерер дори с 500 лева живее по зле от от потомнците на индианците в канада за сведение доро цент не се доплаща за ле4ение да не говорим колко са детските надбавки за които може да ме4таят нашите маики а4е е имало страшен геноцит преди 150-100 години особенно от католиците над децата на индианците е истина и наистина с право са протестите срещу тези не4овешки деяния от църквата!
Новини по държави: