11 Юли, 2021 04:28 6 108 16

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница

  • сребреница-
  • клане-
  • босна и херцеговина

Кървящата рана на Босна и Херцеговина

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - 1
Снимка: БГНЕС

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    58 13 Отговор
    Да а след това НАТО безда се води
    Клане избиха хиляди сърби!!
  • 2 Ъхъхаааа

    45 9 Отговор
    Дали е така? Те мьослитата си живееха мирно и тихо, а злите сърби е така си ги тепаа. Нещо като сръбски майдан им спретна някой, почеркът води към едни стражи на мира, които не се и стараят да сменят сценарият. А пък отговорът е супер цивилизован и по стара традиция използваха уран. Този път обеднен. Бомбиха населени места, заводи , болници телевизия, мостове. Цивилизована работа. Добрите победиха, е не саостоятелно. Съюзническите слуги поамагаха, но това пак е по стара традиция. Ем ти вадят кестените от огъна, хем за всеки случай не си сам. Имаш съучастници. Обвързваш, че не знаеш какво ще ти поднесе животът.

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Нане

    23 1 Отговор
    уж Бог е един? Шарлатани! То хубаво, че е нямало юдей!
  • 5 Жан Клод ( с двата ножа)

    29 1 Отговор
    И паднаха една, две, натовски бомби в горна баня.

    Коментиран от #7

  • 6 Раша

    36 10 Отговор
    Питайте Карла Понти,-прокурорката по този случай.Тя казва друго,-сърбите не нападат,а отвръщат за убийства на сръбско население.
  • 7 Ма чакай

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жан Клод ( с двата ножа)":

    са да ти кажа. На това му викат жертва или грешка на преятелски огин.
  • 8 дико

    22 14 Отговор
    К О Й предизвика и започна войната - мюсулманите под подстрекателството на Турция и с одобрението на добрия и приятел САЩ. Защо никой не казва имало ли е преди това да се случи , насилие и убийства на сърби в тоя район , а пишеха а и сега само за мюсулмани . Със същите приоми Турция искаше това да се случи и у нас , но се разминахме със отваряне на границата , а имаше и ВАРШАВСКИ договор със СССР . ВОЙНАТА и жестокоста са неоправдани за такива ненужно предизвикани конфликти , за смета на дребни народи .

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роза

    12 1 Отговор
    Откакто свят светува,винаги невинни хора са плащали сметките на управляващите.Има една цинична,но вярна поговорка:"Битият бит....и т.н.".Никой не може да върне живота на невинно убитите,а живите трябва да продължат да живеят.Тъй върви светът....
  • 12 Самата истина

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ъхъхаааа":

    👏👏👏👍
  • 13 Винаги с русия!

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "дико":

    И на нас щяха да ни спретнат война,но ние бяхме тежко въоражени а русия беше зад нас.
  • 14 Гост

    10 3 Отговор
    Клането в Сребреница е организирано от ЦРУ и извършено от косовските терористи, за да обвинят за това Сърбия и да се даде начало на радиоактивните бомби, които да заразят земята за години напред и да убиват бавно, но сигурно хората.

    Заключението на независими разследващи за случая е, че това е дело на Сащ.
  • 15 Питащ

    1 1 Отговор
    Отдек го преписа това бе, Венци?
  • 16 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "дико":

    Да бе да ..то евреите също са убивали немци и нацистите само се защитавали ...това беше православен сръбски фашизъм ...македонци , хървати , словенци черногорци ,косовари не искаха да живеят със сърбите но те си изкараха на босненци