Last news in Fakti

7 Юли, 2021 11:39 1 209 11

14 години затвор за виден опонент на Лукашенко

  • виктор бабарико-
  • затвор-
  • лукашенко-
  • корупция-
  • опонент

Присъдата беше разкритикувана от западните страни и от опозицията в изгнание

14 години затвор за виден опонент на Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС

Съд в Беларус изпрати в затвора бившия кандидат-президент Виктор Бабарико за 14 години, след като го призна за виновен по обвинения в корупция, които той отрича. Осъдителната присъда беше разкритикувана от западните страни и от опозицията в изгнание, предава Ройтерс, пише Инвестор.

Преди ареста му миналия юни обществени допитвания показваха, че 57-годишният Бабарико е основен опонент на дългогодишния президент Александър Лукашенко на президентските избори миналия август, които според опозицията са били фалшифицирани, за да се удължи управлението на Лукашенко.

Беларуският президент, който е на власт от 1994 г., постигна убедителна победа на изборите и нов президентски мандат, който предизвика най-големите протести в съвременната история на бившата съветска република с население от 9,7 млн. души. Той отрече да е имало изборни измами.

Преди днешната присъда съюзници на Бабарико, който е бивш ръководител на Белгазпромбанк, заявиха, че обвиненията срещу него са изфабрикувани, за да се осуетят политическите му амбиции.

„Това е налудничав край за човек, който реши да влезе в политиката и да стане един от лидерите, пробуждащи страната от дълъг сън“, заяви Светлана Тихановска, лидер на протестиращите, която напусна Беларус на фона на репресиите след изборите.

„… Режимът прави всичко възможно да задуши всякаква мисъл, която пробужда дори леко вяра и надежда. Но за Виктор, както и за хилядите невинни хора в затвора, най-важна е надеждата в сърцата ни“, допълни тя.

Американското посолство в Минск разкритикува присъдата.

„Жестоката марионетна съдебна система в Беларус беше изложена на показ днес…, показвайки, че режимът на Лукашенко няма да се спре пред нищо, за да задържи властта“, заяви посолството в Twitter.

След като Барбарико получи забрана на участва на изборите и беше задържан, Мария Колесникова, която е един от съюзниците му, обедини сили с други две жени – Тихановска и Вероника Цепкало, които оглавиха предизборната кампания на опозицията.Сега Колесникова е в затвора, Цепкало избяга в чужбина, а Тихановска, която се съревновава с Лукашенко и оттогава се превърна в най-видната фигура на опозицията, опитва да подкопае беларуския президент от съседна Литва.

Специалният докладчик на ООН поиска от Беларус в понеделник да освободи незабавно около 530 затворници, които според правозащитни групи са „политически затворници“, а американският посланик намекна, че са възможни още икономически санкции срещу Минск.

Специалният докладчик на ООН Анаис Марин заяви, че над 35 хил. души са били задържани произволно през миналата година и че страхът от репресии е накарал десетки хиляди беларуски граждани да избягат и да потърсят убежище в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ссср

    24 3 Отговор
    Там му е мястото на бабаитко
  • 2 А стига бе

    28 2 Отговор
    Абе как всеки крадец на държавни пари -след като го хванат се превръща в опозиционер и дисидент...???
  • 3 Kcaniba

    5 21 Отговор
    Едва ли има учуден,като знаем КОЙ му е ментора на лукашенко
  • 4 Мишо Бирата

    26 4 Отговор
    Къде е Западът по случаите Асандж и Сноудън ???????????? Свобода на словото ????? Думдумкрация
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИВАН

    15 3 Отговор
    КОРУПЦИОНЕРИТЕ - В ЗАТВОРА!
  • 7 пешо

    10 2 Отговор
    чета, чета и рИва от умиление! такива светли, такива чисти хора! напънали да гепят властта. но не за себе си, за народеца! за да го събудят от "дъ биг слийп".
    но същият този народец, колкото и улав и наивен да е, проглежда, вижда какво става в съседна 404 и май вече не драпа чак толкоз да бъде разбуждан.
    та, така.

    Коментиран от #9

  • 8 Сандо

    8 2 Отговор
    Западът признава само тяхната корупция.Другата е подсъдна.
  • 9 Уточнение

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Това им беше огромната грешка на САЩ...Щом искат да разклатят Русия,първо трябваше да започнат с Беларус-щото с Украйна е лесно-наследниците на Бандера и Шукевич са готоваи и майка си да продадът.Но тъпунгерите от Вашингтон не могат да мислят адекватно..Ако бяха започнали с Беларус-може би -може би беларусците щяха да им се вържат--50/50 им беше шанса...ама сега след като видяха как Украйна "яде с пълни шепи" от американската демокрация-нямат никакъв шанс САЩисаните в Беларус--никакъв....
  • 10 АУУУУУ

    3 8 Отговор
    Айде на новите санкции. ... Тия са тръгнали по светлия пример на Северна Корея. .... 3те процента надолу Брутния Вътрешен Продукт ще им остане мил спомен. ..... А пък онзи клоун Лукашенко ще държи пламенна реч където ще заплашва Европа и САЩ. ..... тюююю те пък от Европа и САЩ изобщо не се уплашиха 😂😂😂😂😂😂😂
  • 11 vale karo

    3 0 Отговор
    Интересно.Защо нищо не се пише за каква корупция става въпрос.Току така не се дават 14 години за кражба на семки.И най-политизираният съд неби дал толкова години за дреболия.
Новини по държави: