10 Юли, 2021 05:32 3 975 9

ЕП бистри санкциите срещу българи по закона "Магнитски"

  • европейски парламент-
  • закон магнитски-
  • санкции-
  • българия

Комисията по бюджетен контрол ще заседава на 12 юли

ЕП бистри санкциите срещу българи по закона "Магнитски" - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент се събира на заседание на 12 юли заради наложените от САЩ санкции срещу група българи, съобщиха от Европейския парламент, предаде БНТ.

Членовете на комисията ще обсъдят усвояването на средствата на ЕС в България, като ще бъдат изслушани представители на Комисията от отделите за земеделие и регионални дейности, както и на Службата за борба с измамите ОЛАФ.

Предстоящият дебат е нормална процедура за Комисията, уточниха от Европарламента. В повечето случаи това не води до дебат в пленарна зала, изготвяне на доклад или мисия в страна членка. Специално за случая е трудно на този етап да се каже какво ще последва.

Според документи за предстоящото заседание, по най-нови данни на Европейската комисия, България губи за 2018 г. 1,2 милиарда евро от измами с ДДС и други данъчни задължения, от банкрути и несъстоятелност. Това е по-малко в сравнение с предходните 4 години. Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая.

През 2019 г. са проверени 6 случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за над 685 000 евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Документът цитира също така данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Според тях, у нас годишно измамите с европейски средства се оценяват на 70-300 милиона евро. За периода 2014-2020 г. те са били от 500 милиона до 1,78 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффффф

    34 4 Отговор
    А да платиш за политическото си оцеляване 2,5 милиарда на американците не е корупция,това е най голямата корупционна сделка
  • 2 Левро Леврова еврозона

    17 2 Отговор
    Европа как така е готова да купи българските хартиени левчета от банките и да ги замени с евро не ми е ясно
  • 3 Последния Софиянец

    13 2 Отговор
    300 млн на година краде Тиквата от Европа.За десет години 3 000 000 000.А от на много повече.
  • 4 Лост

    17 1 Отговор
    Сега шефа на либералите в ЕП Илхан Кичюк да каже, какво мисли за Пеевски. Отпред или отзад застава за него.
  • 5 Чичолина

    11 4 Отговор
    ЕП и ЕК стоят твърдо зад тиквата и мутрягите му!Те са облагодетелствани от това и ще го подкрепят докрай,без да им пука как се разходват парите на европейските данъкоплатци!
  • 6 Gowo

    11 1 Отговор
    Какво има да ,,бистри".Един бивш мин. Председател е за затвора.
  • 7 Историчка

    8 1 Отговор
    Покровител от страна на ЕС на корупцията в България е Манфред Вебер, защитавайки с цената на всичко ГЕРБ и Бойко Борисов!

    Коментиран от #9

  • 8 от чужбина

    7 1 Отговор
    Бойко да влиза в панделата !!!
  • 9 Другия с коня

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Историчка":

    Къде прочете термина Корупция????В доклада се употребява израза Измама,което означава,че и самата Държава е Измамена... Хайде познай сега КОЙ мами Държавата и ЕП????Пенсионери и работници няма как да го направят - остават Приватизатори Олигарси и Селските тарикати от Земеделието!!!