Last news in Fakti

13 Юли, 2021 17:15 1 910 15

Тайван защити суверенитета си пред САЩ

  • тайван-
  • суверенитет-
  • международна роля-
  • независимост

Американски дипломат заяви, че Тайван има право на международна роля, но че САЩ не подкрепят независимостта му

Тайван защити суверенитета си пред САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Република Китай (Тайван) е суверенна нация, която не е част от Китайската народна република (КНР), заяви вчера Министерството на външните работи на Тайван, след като от Вашингтон обявиха, че не подкрепят тайванската независимост, предава Тайпе Таймс.

Реакцията идва след изказване на Кърт Кембъл, координатор за Индо-тихоокеанския регион в Съвета за национална сигурност на САЩ по време на видеоконференция с Азиатския институт за обществени политики (ASPI): „Подкрепяме силни неофициални отношения с Тайван. Ние не подкрепяме независимостта на Тайван. Напълно осъзнаваме, разбираме чувствителността, свързана тук“.

Кембъл каза това в отговор на въпрос на вицепрезидента по международна сигурност и дипломация на ASPI Даниел Ръсел до къде стига подкрепата на Вашингтон за Тайван съгласно политиката „един Китай“ и Закона за отношенията между Тайван и САЩ.

„Тайван има право да живее в мир и трябва да играе роля в международната общност, особено в области, свързани с ваксините и пандемията“, заяви Кембъл. Той допъли, че има „опасен“ баланс, който да се поддържа в Тайванския проток, като предупреди Китай за „катастрофални“ резултати, ако се осмели да направи с Тайван това, което е направил с Хонконг.

Съответно Министерството на външните работи на Тайван благодари на Вашингтон за дарените 2,5 милиона ваксини.

Откакто встъпи във функциите си, администрацията на американския президент Джо Байдън многократно подчертава, че подкрепата на Вашингтон за Тайван е „солидна“, като е ангажирала и други съюзници, за да подчертае значението на мира и стабилността в Тайванския проток, коментира говорителя на тайванското министерство Джоан Оу.

Като отговорен и надежден партньор Тайван поддържа тясно сътрудничество със САЩ по много регионални и глобални въпроси и нацията ще се радва да продължи да допринася за международното общество, подчерта Оу.

Но в същото време категорично защити суверенитета на острова: „Тайван е суверенна нация, която не е част от КНР; това е факт, както и „статуквото“. Тайван внимателно се справя с отворените въпроси между протоците, основани на стабилно и практично отношение, като същевременно защитава либералната си демокрация и се стреми към повече възможности за участие в международните дела, каза Оу.

Министерството ще продължи да работи в тясно сътрудничество със САЩ и да задълбочава двустранните партньорства, основани на стабилна основа, се допълва в позицията на Тайпе.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6A13TT

    12 1 Отговор
    Я па тия, как така обърнаха палачинката на 180 градуса!?

    Коментиран от #15

  • 2 гадно

    18 3 Отговор
    И китайците си имат македонци.

    Коментиран от #11

  • 3 Гошо

    14 2 Отговор
    И "таваците " , че пинат една добре изстудена водица в чаша от кока кола , каквато сервираха САЩ на своите си в Афганистан
  • 4 Фурнаджия

    15 3 Отговор
    Какво чудно има? Зарязаха кюрдите, оставиха Афганистан в лапите на талибаните... приятели са ти само докато им е изгодно и обещанията им не струват и 5 цента.

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Не може

    11 2 Отговор
    Вечно да бъдат разделени когато и да е ще се обединят и едните и другите са китайци
  • 6 В задачата се пита

    10 4 Отговор
    И какви ще бъдат " последиците" за Поднебесната,и каква е връзката с Хонгконг? Утре не е решил Дракон Поднебесен,утре ги е сдъвкал и глътнал. Какво,ще го нападнат с нато,или сами?Тайван е изкуствено създадена държава.Някакво подобие на макетата.Самите местни хора,искат присединяване към Дракона.Най вече бизнеса.И това ще се случи в недалечно бъдеще.
  • 7 Тайван

    5 1 Отговор
    айван

    Коментиран от #9

  • 8 Гошо

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Фурнаджия":

    Обаче да подкокоросат някой да си разбие държавата са много последователни
  • 9 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тайван":

    хайван
  • 10 Мародер

    9 2 Отговор
    Тайван е населен с китайци и до втората световна война са били една държава! След войната Китай става народна република а Тайван република Китай. Едва по късно американците им дават името Тайван и ги определят като отделна държава или римската поговорка - разделяй и владей!
  • 11 Зайото

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Северномакедонци, като Република Северна Македония! Македония е географска област в Гърция.
  • 12 pbdan

    4 2 Отговор
    Тaйвaн e oткъcнaт oт Китaй oт признaтия зa нaй-гoлям caтрaп Чaн Кaйши. Ceгa цeлият зaпaдeн cвят e тръгнaл дa зaщитaвa Тaйвaн. Cъщoтo e c Крим, пoдaрeн нa Укрaйнa oт укрaинeцa Хрушчoв. Мaкeдoния cъщo e твoрeниe нa Cтaлин, Титo, Димитрoв - вce кoмуниcти и eдин бългaрcки прeдaтeл, a ceгa я пaзят oт лoшaтa Бългaрия.

    Коментиран от #14

  • 13 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фурнаджия":

    Зарязаха терористите от пкк!
  • 14 Строг учител

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "pbdan":

    Седни си - двойка.

    От 1895 до 1945 година Тайван е бил част от Япония.
  • 15 винету

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "6A13TT":

    семикондукторното заводче одъртява. новото е 20ина милярда, виде се, че аутсорсинга им изигра лоша шега и си строят в тексас, отделно и хи си строй и той три-четири семокондукторни заводчета за по 20-30 милярда всеки и тайван губи актуалност. китай му е изгоден полу-независим тайван обаче, не си мисли, че не са корумпета и в тайван.. на третата световна, дето запада се беше засилил да печели, чича ти путя и заши термоядрената точка за теичетиресе години напред.