5 Август, 2021 21:36 2 566 35

САЩ и ЕС трябва да се изправят пред дестабилизиращата външна политика на Сърбия

  • външна политика-
  • дестабилизация-
  • влияние-
  • косово

Трябва да се попречи на страната да разпространява влиянието на Русия и Китай на Балканите

САЩ и ЕС трябва да се изправят пред дестабилизиращата външна политика на Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

В доклад, посветен на решаването на косовския въпрос, Центърът Уилсън, една от престижните академични организации във Вашингтон, оценява, че САЩ и членовете на Европейския съюз трябва да помогнат за „укрепване на суверенитета на Косово“ и че трябва да се попречи на Сърбия да разпространява влиянието на Русия и Китай на Балканите, пише белградската „Политика“, предаде агенция „Фокус“.

Авторите на документа, озаглавен „Укрепване на суверенитета на Косово: защо е важно и какво трябва да се направи“, посочват, че е налице уникална възможност за разрешаване на един от основните източници на междудържавно напрежение в Западните Балкани, като се има предвид, че новото правителство е спечелило значително парламентарно мнозинство в Прищина „на платформа за напредък и борба с корупцията“.

Както се посочва, новата енергийна подкрепа на САЩ и ЕС е необходима за постигане на целта за съществуването на независими, мултиетнически държави и общества, които мирно съжителстват в Западните Балкани.

В документа се твърди, че косовското правителство се ангажира с тези принципи, докато официален Белград – не.

Авторите смятат, че САЩ и ЕС трябва да се изправят пред, както се твърди, „все по -авторитарните власти на Сърбия и нейната дестабилизираща външна политика“.

Те обясняват, че западните страни, предвид нейния размер и ефективност на двустранната и многостранната дипломация, „са предоставили на Сърбия привилегировано положение сред страните от Западните Балкани“, водени от опасенията, че Белград може да се окаже под по-голямо влияние на Москва.

Оценява се обаче, че САЩ и ЕС трябва да настояват Сърбия „да отговаря на същите стандарти в борбата с корупцията, клептокрацията и към постигане на демократизация, зачитане на правата на малцинствата и регионално съжителство, което се изисква от другите страни от Западните Балкани“.

Експертите от Центъра „Уилсън“ смятат, че Сърбия „дава възможност за засилване влиянието на несвободните държави в Западните Балкани“ и че Русия и Китай я използват „като средство за увеличаване на собствената си сила и влияние и подкопават ползите, които Западът носи на Западните Балкани“.

В този контекст се посочва, че „подновяването на ангажимента за укрепване на суверенитета на Косово е едно от средствата, чрез които партньорите на Косово могат да изразят ангажимента си към своя демократичен партньор и да изразят принципно отношение към сръбските нелиберални и дестабилизиращи действия и противопоставяне на укрепването на военното сътрудничество с Русия и Китай“.

Текстът предоставя конкретни препоръки към САЩ, Европейския съюз, Обединеното кралство и НАТО.

Центърът призовава Запада да се ангажира с подновяване на диалога, който според съобщенията третира Косово и Сърбия еднакво, „признавайки суверенитета и териториалната цялост на всяка страна“, като САЩ и ЕС отстояват тези принципи и недвусмислено се отказват от промените на границите.

В документа се оценява, че Белград и Прищина трябва да бъдат помолени да действат отговорно и да спазват задълженията, които са поели по време на диалога.

Препоръчва се и удвояване на поддръжката за приемане на Косово в международните организации, „ключови за вътрешната и международната сигурност“, като Съвета на Европа, ОССЕ, Световната здравна организация, Интерпол и ЮНЕСКО.

Предлага се също Сърбия да бъде помолена да прекрати кампанията за блокиране на приемането на Косово в международни организации и оттегляне на признаването на неговата независимост.

Сред препоръките е инициатива за насърчаване на петте държави-членки на ЕС, които не са признали Косово - Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания, да променят позицията си.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    39 12 Отговор
    1во да се погледнат тях си, че са пред Срив. А Сърбия няма да прости за Косово. Кървавото творение на Клинтън. Това е друга епоха и друг силов баланс. Краварите ще се разпадат по зле от СССР. А Европа мулти култи халифат. Добре е.

    Коментиран от #8, #17

  • 2 Бен Гън

    31 12 Отговор
    Русия ще възстанови Югославия. Да му мислим ние..И без война с тия съюзници потъваме яко.

    Коментиран от #7, #19

  • 3 Българин

    28 8 Отговор
    Абе тея говедари що не гледат първо у тех си, ми се на другите у паницата заничат?
  • 4 Ммм...да

    26 11 Отговор
    Нали сме помяри, признахме една изконна сръбска земя за шиптърска държава .Бумеранга ще се върне,когато Турция си прилапа южна България.Тогава ще видите лицемерието на Запада,ама ще е късно.

    Коментиран от #14, #24

  • 5 СЛОНА

    16 0 Отговор
    МАЛКО ВРЕМЕ ВИ ОСТАНА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ
    ЗАЩО ВИКАТ МАГАРЕТО НА СВАДБА ,НЕ ДА СЕ РАДВА НА БУЛКАТА ,ЧЕ МУ Е ПО ГОЛЯМ .
  • 6 ИСТИНАТА

    26 5 Отговор
    С Руската Федерация и Китай зад себе си си най великя в Европа! Краварите ще го..... на Белград
  • 7 Сталин

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гън":

    Да и в пиринско пак ще ги карат да се пишат македонците нали продажнико. За теб всичко и лоши кравари и велики ушанки, а България не е важна

    Коментиран от #10, #28

  • 8 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Еваларка за точният коментар!
  • 9 Комуниста

    12 3 Отговор
    Само обратните ли ще разпространяват влияние на Балканите?
  • 10 Бесен Язовец

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    А сега ви карат да се пишете джендари от ЕС приятели на Говедария!

    Коментиран от #15, #31

  • 11 Сандо

    15 4 Отговор
    Демократичният и прогресивен Запад май си намери нов враг?
  • 12 Евпейския Съюз🇪🇺

    16 5 Отговор
    Трябва да се сложи край на пропагандата на ЕС и САЩ на Балканите кооято пропаганда рекламира смахнатите, корупцията, мацепродавството...
  • 13 Някой

    20 6 Отговор
    Сърбия ще се оправи, зад нея са Русия и жълтурите, а ний с гайдите какви ще ги къдрим? Зад нас Нема никой!

    Коментиран от #30

  • 14 Да де

    4 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ммм...да":

    А сърбите признаха македонската нация, език и история. Но това е без значение тъй като в БГ се кланят на Рашките. А когато кажат те нещо се изпълнява, както преписана Благоевградско на макетста

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БОРУНА ЛОМ

    6 1 Отговор
    БРАВО! ПЛЕСКАВИЦИ ВЕЧЕ И С КРАВАРСКО МЕСЕ И КИТАЙСКИ ОРИЗ! БРАВО БРАТЕ! ЖИВЕЛИ!
  • 17 дабеда

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Дрън-дрън
  • 18 Бесен Язовец

    16 5 Отговор
    Само краварския фашизъм има право да се пропагандира в Източна и централна европа в която пропаганда централна роля е РФ и Китай и са представяни като зло за човечествито, а заядливите кравари дето не са спирали да водят война къде ли не като добрите християни!
  • 19 каквото било

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бен Гън":

    Къде го слагаш Путин до Сталин и Хрушчов. Русия си има достатъчно проблеми с измислени държави по границата си , за да се занимава с бивша Югославия .
  • 20 Бесен Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Найва":

    Питай майка ти що ми виси редовно на врата с буркан мед дали съм...
  • 21 Спрете вятъра!

    2 0 Отговор
    Хахахаха
  • 22 Те така те

    5 1 Отговор
    Както “Македония никога не била българска“ , така и Косово не сръбско . ..те така те .
  • 23 достойнствов

    4 12 Отговор
    ОТКЪДЕ НА КЪДЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕСВА А ДРУГИ НЯМАТ ПРАВО.САЩ НИКОГА НЕ СА НАПАДАЛИ СВОИ СЪСЕДИ ДОКАТО НЯМА СЪСЕД НА РУСИЯ КОЙТО ДА НЕЕ НАПАДАН ОТ НЕЯ ,АНЕКСИРАН,ИЗБИВАН,ИЗСЕЛВАН И Т.Н.РУСИЯ Е НАЙ НАГЛАТА И БЕЗКРУПУЛНА ИМПЕРИЯ НО КАКТО ВСИЧКИ ИМПЕРИИ ДО СЕГА И ТЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ.ТЛВА Е НАКАЗАНИЕТО ЗА ВСИЧКИ ИМПЕРИИ ЗАЩЛТО СА ТЕРОРИЗИРАЛИ МАЛКИТЕ НАРОДИ.ДОСЕГА НЯМА ИЗКЛЮЧЕНИЕ.

    Коментиран от #26, #35

  • 24 dgd

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Ммм...да":

    Заради Косово сте в ЕС и НАТО. Ако не искате да сте част от цивилизовния свят излезте какво очаквате. Никой не ви държи на сила, едно референдумче и готово. После ще видим колко сте силни и способни да се оправите.Вече ще ви ръководят чалгари и работата ви е ясна.
  • 25 Омръзнаха ми

    5 0 Отговор
    Тия да викат начерното бяло
  • 26 Хисторик

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "достойнствов":

    САЩ си нападат приятелите Ирак беше приятел на САЩ нападнаха и Куба в,, залива на свинете " която също им е съсед! Панама също нападнаха която им беше приятел за да откраднат канала 1989г!
  • 27 4173

    9 3 Отговор
    Сърбия уплаши САЩ и ЕС! А те се зъбят на Русия! Пичове, излагате се!
  • 28 СЛОНА

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    МАЛКО НИ ОСТАВА И НА НАС В БГето за РЕФРЕНДУМ ЗА НАПУСКАНЕ НА ЕС и НАТО .!!!
    ИДЕ ЛИ СИ И ДЪЛГИ НАТО СЛАВИ БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО БГ НА ЕС и НАТО ПЪРВО ЩЕ ГО ЗАГЛАВИ...
    ТОВА ЩЕ Е ВЕРЕСИЯТА ЗА 32ГОДИНИ ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ
  • 29 Русофил имигрира в русия ... Ъъъ

    3 7 Отговор
    Браво ! 4 кремълски слуги, пък колко коментара написали . Пишат си, четата се, спорят си ... ефект 0 % . :)))) Пр преброяването 2% лилиПУПИняци :))))
  • 30 КОНТРА-БАС

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой":

    Няма никой защото са зад нас, ако се обръщаш постоянно на зад да гледаш,ще се спънеш и ще паднеш. ХАХАХА
  • 31 Казуар

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Руските империалисти ще си останат само със Сърбия, нищо друго няма да постигнат.
  • 32 Smooth Jazz

    6 1 Отговор
    Всички държави трябва да се обединят и изправят срещу дестабилизиращата външна политика на САЩ!
  • 33 Вера

    6 1 Отговор
    Какъв суверенитет на косово с помощта на сащ то бе онето насилствено от Сърбия
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.