5 Август, 2021 23:51 3 261 28

Байдън сключи първата си оръжейна сделка с не кой да е, а с Тайван

  • търговия с оръжие-
  • оръжейна сделка-
  • тайван-
  • увереност-
  • мир

Oръжията ще дадат на Тайван по-голяма увереност в осигуряването на мира

Байдън сключи първата си оръжейна сделка с не кой да е, а с Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри първата си продажба на оръжия на островната демокрация Тайван. Потенциалната сделка е за 750 милиона долара на фона на нарастващото напрежение в отношенията с Китай. Сделката предвижда продажбата на 40 нови самоходни оръдия M109 и почти 1700 комплекта за преобразуване на снаряди в по-прецизни боеприпаси с GPS, се казва в съобщение на Държавния департамент до Конгреса в сряда, предаде Investor.

Предложената продажба трябва да премине през процес на разглеждане в Конгреса и след това чрез преговори между Тайван и изпълнителя BAE Systems Plc, който също така предоставя на американската армия най-новата версия на самоходните оръдия, преди да бъде подписан договорът и да бъдат определени сроковете за доставка. Китайското външно министерство разкритикува продажбата и заяви в четвъртък, че Пекин ще предприеме контрамерки "в зависимост от развитието на ситуацията". Китай наложи неуточнени санкции срещу отбранителната единица на Boeing Co., Lockheed Martin Corp. и Raytheon Technologies Corp. миналата година, след като САЩ одобриха продажбата на оръжия на Тайван от компаниите.

Администрацията на президента на Тайван изрази благодарността си към САЩ, заявявайки, че оръжията ще дадат на Тайван по-голяма увереност в осигуряването на мира. "Тайван ще продължи да задълбочава сътрудничеството със САЩ и други подобни страни", заяви говорителят Чан Тун-Хан в онлайн изявление. Тайванското министерство на отбраната заяви, че очаква продажбата да влезе в сила след един месец.

Китай вижда Тайван като част от своята територия и не изключва използването на сила в стремежа към обединение. Президентът Си Дзинпин нарече желанието на страната си да получи контрол над Тайван "историческа мисия" в реч, отбелязваща 100-годишнината на Китайската комунистическа партия. Американският министър на отбраната Лойд Остин нарече Китай ключова заплаха, която дава приоритет на разходите на САЩ за отбрана.

Китайските военни самолети са нахлували в южната част на зоната за идентификация на Тайван общо 87 дни през 2020 г.-повече от предишните пет години, взети заедно - и вече са надхвърлили този брой само през тази година.

Предложението "служи като навременно напомняне за тясното партньорство за национална сигурност между Съединените щати и Тайван", тъй като Китай понастоящем почти ежедневно нарушава зоната за идентификация на тайванската ПВО", каза Рупърт Дж.Хамънд-Чеймбърс, президент на американско-тайванския бизнес съвет. "Надяваме се също така да видим допълнителни предложения от администрацията на Байдън за предоставяне на нови възможности на Тайван както за разширяване на сегашната си военна база, така и за по-нататъшно подобряване на многопластовия си потенциал за самозащита".

Предложената продажба на самоходно оръдие модел А6 ще увеличи наследствения запас от самоходни оръжия на по-ранния модел M109 в Тайван и ще подобри способността му да се противопостави на китайската наземна инвазия. Комплектите за прецизно насочване ще преобразуват 155-метровите снаряди с GPS навигация за по-голяма точност. Американската Армия разположи подобни комплекти.

Сделката включва не само оръжейна платформа и комплекти за прецизно насочване, но също така и оборудване за материално-техническо осигуряване и софтуер, както и 20 превозни средства M992A2 за транспортиране на боеприпаси, които ще следват самоходните оръдия в битка, както и GPS-приемници за оръжейни платформи, технически ръководства, снаряди и димни гранати. Новият пакет следва други продажби на Тайван, одобрени миналата година от администрацията на Тръмп, включително 66 нови самолета F-16 Block 70 от Lockheed Martin Corp. и потенциалната продажба на Boeing Co за 2,4 милиарда долара. Противокорабни ракети "Харпун" за брегова отбрана също са включени в договора.

Още един пакет от края на администрацията на Тръмп включва 135 ракети за наземно поражение с повишен обсег от Boeing на стойност 1 милиард долара, ако цялата продажба се реализира, 436 милиона долара за мобилни артилерийски ракетни система Himars производство на Lockheed и 367 милиона долара за сензори за наблюдение и разузнаване от Raytheon Technologies Corp., които ще бъдат инсталирани на самолети. От 2010 г. насам САЩ обявиха, че са продали оръжия на Тайван за повече от 23 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наркос

    20 1 Отговор
    "155-метровите снаряди" ? Сигурно имате предвид 155 милиметра...

    Коментиран от #3

  • 2 запорожец

    11 5 Отговор
    Китайското външно министерство разкритикува продажбата и заяви в четвъртък, че Пекин ще предприеме контрамерки а те са да пусне още един смъртоносен вирус.

    Коментиран от #5

  • 3 майката на костов

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Наркос":

    Не , имат предвид 155 километровата си неграмотност!

    Коментиран от #11

  • 4 колчо

    4 4 Отговор
    островната демокрация Тайван ха ха и те ще станат като нас разделяй и владейс

    Коментиран от #6

  • 5 АЛАДИН

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "запорожец":

    Ще го пусне в открития космос да търси водачът на Теслата изтреляна по рано от... Ѝлон!?
  • 6 Made in Bg

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "колчо":

    Неее , те имат политици с топки,а не като нашите селски далавераджий! Милиярди за няколко Ефки и ги няма при това! Резил за страната ни!

    Коментиран от #26

  • 7 бай Даньо

    8 10 Отговор
    Я тайванците и те бунаци купуват от нашите "фърчила" Ф16 , не щат като умните да купуват СУ57 и Грипени!?
  • 8 1944

    6 10 Отговор
    а некои другаре твърдеха че такова животно F-16 Block 70 нема

    Коментиран от #9

  • 9 хихихихихи

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "1944":

    Нема го в България това животно!
  • 10 Hero Mustafa

    9 5 Отговор
    Бай Джо докато се разберат в сената, ще забрави и всичко ще пропадне...
  • 11 Гошо

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "майката на костов":

    Никва грешка няма това са си американски снаряди -най-големите в света снаряди
  • 12 Мафтин Димитфоф

    10 2 Отговор
    Същата работа като при Тръмп. Гледат място където няма да стане голям въоръжен конфликт и продават оръжия да колосални суми. Така се вдигат акциите на компаниите от ВПК, което капитализира втория стълб на пенсионната им система при липсата на първи, а това са вложенията на армията от чиновници, военни, полицаи, и те си гледат спестяванията и казват браво ще гласувам пак за тях.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Конаре

    10 0 Отговор
    Самоходната гаубица М109 "Паладин" е създадена през 1953—1960 г
    Серийно производство започва 1962г.
    Първото военно ползване на M109 е по време на виетнамската война.
    До днес е стандартна самоходка на НАТО.
    Модернизация около 1990г добавя филтри срещу газова атака и увеличава далечината на изстрелите до 22км.
    През 1993г модернизират електрониката и автоматиката.
    Хехе, направо и танкове Шерман да им продадат на Тайван. Къде ще ходят--ще купуват и благодаря ще казват.
    Впрочем, проверка показва че Тайван карат именно на М60 Патън, и тепърва след година-две ще получат стотина Абрамса.
  • 16 САЩ не им стига че продават хапчета анти

    5 0 Отговор
    Бебе по целия свят сега заплашват мъдрите китайци които станаха 1,5 млрд и им произвеждат електрониката от която в САЩ правят пачки
  • 17 Д. Димитров

    4 1 Отговор
    Миролюбците те, САЩ укрепват мира с продажба на оръжие... Много удобно за военно промишления комплекс на краварите. Тия кръвожадници имат нужда от конфликти и кръв за да си издържат пробитата и течаща като лейка икономика. Сега кто се изтеглят от Ирак и Авганистан ще и трябва нов голям конфликт, подготвя се война с Русия (ще подкрепят украинците и ще ги надъхвт да станат пушечно месо), подготвя се и комфликт с Китай чрез Тайван и другите страни в региона на Южно китайско море. От втората световна война на сам, в 90% от конфликтите и предизвикана та от тях смърт (милиони човешки животи) се вижда дългата краварска ръка, всеки един президент на ФАЩ убива безочливо и е трябвало да бъде съден за престъпления срещу човечеството... Но те са уверени, че само Бог може да ги съди (най вероятно ако има АД, всичките се пържат там). На краварския континент никога не е имало горещ комфликт (не се е водила конвенционална война, като изключим тази между севера и юга, но тя е била гражданска), но Русия и Китай ако се почувстват застрашени, може и трябва да са първите които да воюват на краварска земя, това е единствения начин за победа и отрезвяване на краварските им глави. Хубав ход е отказването от долара като световна разменна валута, така ще се спре печатането на тоалетна хартия (доларите са точно това с постоянното бълване на нови и нови хартийки) и икономиката и ще претърпи нещо много по страшно от това през 20-те години на миналия век (а дано да е по скоро). До кога

    Коментиран от #19

  • 18 Хуманно !!!

    3 0 Отговор
    Oръжията ще дадат на Тайван по-голяма увереност в осигуряването на мира
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Д. Димитров

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Казуар":

    Аз не съм "Русоид", ако използвам твоя термин, се определям като 100% БЪЛГАРОИД! Това че имам мнение по международни въпроси, не съвпадащи с твоите ястребски възгледи, не ме прави такъв или онакъв... Както и аз не мога да те определя дали си КРАВАРОИД, или не си. Нещо за Израел да коментираш по повод нападението на съседите? Или пък ще ме обориш по някакъв начин, че налаганата от краварите демокрация не е кървава? И да знаеш, че по добре да нападне някой с който има какво да делиш, от колкото да нападнеш някой под фалшив претекст а всъщност да искаш ресурсите му и да се впиваш като паразит..... Чети малко повече и започни да мислиш, ако можеш!
  • 21 Рико

    2 3 Отговор
    Морален наследник на Китай е република Китай(Тайван). Това което е в Пекин е отровен комунистически паразит, насилващ и убиващ десетилетия китайския народ. Комунизмът им е привнесен от московията. От там никога, нищо добро не е идвало. Никъде!

    Коментиран от #23

  • 22 АЙДЕ И ТАЙВАН

    0 0 Отговор
    СЕ ЦЕПНА ОТ КИТАЙ
  • 23 Ха хо

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Благодарение на теб разбрахме кой е "морален" наследник на Китай! Браво! А сега ни кажи кой е фактическия наследник на Китай!?
  • 24 5иция

    0 2 Отговор
    Таиван значи демократичен Китаи както изкате така си го разбирайте. Всеки според себеси.
  • 25 Гост

    2 0 Отговор
    Е,тогава при война с Китай, тайванските глупави управляващи ще бъдат разстреляни публично, и за назидание ще бъдат провесени да висят докато се разкапят на площада, за да могат оцелелите боклуци да запомнят какво ги чака, ако някой от тях си отвори устата в бъдеше.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 глътка въздух

    0 0 Отговор
    малко въздух за амриканската икономика, те без войни не могат, задушават се