Last news in Fakti

11 Август, 2021 03:00 2 623 8

Износът на Тайван достигна рекордните 37,95 милиарда щатски долара

  • износ-
  • коронавирус-
  • технически продукти-
  • телефони-
  • рекордни

Очаква се тенденцията да се запази през следващите месеци

Износът на Тайван достигна рекордните 37,95 милиарда щатски долара - 1
Снимка: Shutterstock

Износът на Тайван миналия месец скочи с 34,7 % на годишна база до рекордните 37,95 млрд. щатски долара. Това предава Тайпе Таймс, като се позовава на данни на тайванското Министерство на финансите.

Очаква се тенденцията да продължи този месец с прогнозна печалба от 20 до 25 процента, въпреки високата база за сравнение през миналата година, каза генералният директор на Департамента по статистика Беатрис Цай.

„От доста време наблюдаваме силно и широкообхватно натрупване на технически продукти и други стоки“, каза Цай.

Цифровата трансформация, породена от Ковид, подхранва ненаситното глобално търсене на чипове и друга електроника. В същото време, възстановяващата се световна икономика стимулира търсенето на неблагородни метали, пластмаса, химически и минерални продукти, обяснява високия износ Цай.

Смартфоните от следващо поколение и други потребителски електронни уреди ще увеличат бизнеса при местните доставчици на компоненти и ще повишат продажните им цени, каза тя.

Скоро се очаква Apple да пусне нови модели iPhone и часовници, а техните конкуренти е малко вероятно да стоят отстрани. Това ще продължи да бъде от полза за тайванския износ, въпреки че темпът на увеличение може да се забави малко поради високата база за сравнение този месец.

Вариантът Делта на SARS-CoV-2 се разпространява по целия свят, но американските и европейските власти заявиха, че не планират блокиране, тъй като много хора са били ваксинирани.

Доставките към всички големи търговски партньори на Тайван отчитат двуцифрен процентен ръст, воден от 64-процентен скок към Европа, най-бързото увеличение в историята, се казва в доклада на министерството.

Износът на оптични устройства - главно плоски панели и обективи за камерите на телефони - загуби известна скорост, но все пак нараства с 18,9 %.

Ниската база за сравнение през миналата година позволи на доставките на метални, пластмасови, химически и минерални продукти да отчетат подобрения от 40 до 114 процента, докато електрониката има много по-високи абсолютни стойности, допълва Цай.

Вносът се е увеличил с 41 % на годишна база до 32,05 милиарда щатски долара миналия месец, което дава на Тайван търговски излишък от 5,9 милиарда щатски долара за месеца.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 0 Отговор
    кога ще се оправи РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    у нас политици капиталисти олигарси са кожодри
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 4 Отговор
    от СДС и ИВАН КОСТОВ започна съсипването на МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 3 Гръч

    2 5 Отговор
    Сега Слави го няма ще се оправите бързо
  • 4 един от стадото

    4 1 Отговор
    не знам. Имам едно тайванско гедоре, нарочно не го слагам в кавички, служебно. Такъв гърч сигурно и оригинала не е виждал
  • 5 Коко

    3 3 Отговор
    Ама нии пък сме еврУпеици.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обесен Язовец

    1 0 Отговор
    Северна Македония уверено върви по стъпките на Тайван с подкрепата на Евроатлантиците. Всичко това за наша сметка.