31 Август, 2021 10:36 3 005 33

Талибаните поеха пълен контрол над летището в Кабул

  • афганистан-
  • летище-
  • кабул-
  • талибани-
  • война-
  • сащ-
  • изтегляне-
  • самолети-
  • евакуация-
  • нато

"Сътворихме история", заяви талибански представител

Талибаните поеха пълен контрол над летището в Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните поеха пълен контрол върху международното летище в Кабул, след като и последният американски самолет напусна страната, отбелязвайки края на най-дългата война на САЩ. Американците оставиха след себе си вече спокойно летище и много афганистанци около него, които още се надяват да избягат от управлението на талибаните, предаде Би Би Си.

Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години присъствие, е "урок" за други нашественици и за целия свят, заяви главният говорител на талибаните Забиула Муджахид. Преди часове САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан. По този начин се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 година.

"Сътворихме история", заяви талибански представител, след като САЩ обявиха, че са завършили евакуацията на силите си от Афганистан, предаде AFP. "Отново сътворихме история. Двадесетте години окупация на Афганистан от САЩ и НАТО свършиха тази нощ. Много съм радостен, че след 20 години на джихад, саможертви и трудности можем да се насладим на тези исторически моменти", заяви в Туитър Анас Хакани, представител на талибанското движение.

САЩ занапред ще поддържат дипломатическите си отношения с Афганистан от катарската столица Доха, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Решението е продиктувано от проблемите с гарантирането на сигурността в Афганистан. САЩ ще работят с талибаните, ако те спазят задълженията, които са поели, каза държавният секретар.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станил

    9 26 Отговор
    Радост болшевишка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 CaizerSoze

    24 6 Отговор
    Дано поне успеят да си пуснат тока!
  • 4 az #USкапитулация

    27 7 Отговор
    Честито! САЩ капитулираха! Отваряйте шампанското!

    Коментиран от #5, #15

  • 5 хаха

    11 21 Отговор

    До коментар #4 от "az #USкапитулация":

    Заради разпада на Сесесере така сте намразили американците... :)

    Коментиран от #8, #20

  • 6 Абе

    32 1 Отговор
    това е пореден срам след виетнамския провал!

    Коментиран от #18

  • 7 FEFE

    33 5 Отговор
    Още по-лошо е, че и ние сме в НАТО с тия отрепки США!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 az #USкапитулация

    20 1 Отговор
    Предстои да наблюдаваме и изтеглянето на американците от Европа. В хоризонта 24-25 година!
  • 10 Анас Хакани

    9 2 Отговор
    Да се чете Атанас Хак Ани. Тия са по силни и от МАКЕДОНЦИТЕ, победиха САЩ. Честито!

    Коментиран от #11

  • 11 Ами то

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анас Хакани":

    Като им видиш американския пълководец. По добре че се изтеглиха, ще вземат да заспят, а там е топло.
  • 12 az #USкапитулация

    11 4 Отговор
    САЩ ще се изтеглят от Източното полукълбо в приблизително следните срокове: Близкия Изток (2021г-2022г.), Средна Азия (2022г.-2024г.), Европа (2023-2025г.), Далечния Изток (2024г.-2027г.). Запомнете тези периоди!

    Коментиран от #22

  • 13 1944

    5 15 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    ссср-то се разпада от създаването си щото беше мъртвородено. няма как неграмотни впиянчени селяндури да правят империя. а расийската педерация е подпалена от всички краища. бай дън им взриви голема бомба с афганистан. тепърва ще гледате сеир. ама вие се радвайте на савецките оръжейни мултики. не ни пречите.

    Коментиран от #19

  • 14 Слипи Джо

    19 0 Отговор
    Скоро ще дойде деня, в който и тукашните подлоги ще висат на колесниците на херкулесите. Представяте ли си големия Ал, по известен още като Домус ефенди, какъв мазен спот ще е на пистата в Граф Игнатиево.
  • 15 Уплашените американци

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "az #USкапитулация":

    Който се съюзява с тях това го очаква!
  • 16 Талибаните са Афганистан

    6 2 Отговор
    Несъкрушими.Много империи го разбраха по трудния начин.Става с дипломация при тях,оръжията имат успех 0..
  • 17 Тръмп

    4 2 Отговор
    Всичко е наред!;)Талибаните превзеха Кабул в деня на празника,на Дева Мария-15.08!;)
  • 18 ксокщ

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    То реално не е провал като във Виетнам, защото там загубиха война. Тук война имаше първата година, след това талибаните се преместиха в Пакистан и 20г. НАТО и САЩ стояха там да си чешат орехите, като не воюваха срещу никого, защото враг нямаше, талибаните просто стояха в съседен Пакистан. В мига в който Байдън даде заповед за идтеглянето на САЩ от Афганистан и войските на НАТО се изнесоха, талибаните се върнаха от Пакистан и без никаква съпротива с малобройна армия с автомати за една седмица превзеха страната. Имаше интервю с нашенец, който се прибра миналата седмица от там и човека каза, Полицията и Армията за една нощ си свалиха униформите и преминаха на страната на талибаните. Това е афганистанците си искат талибаните и ги посрещнаха като освободители, без никаква съпротива, въпреки че имаха по-голяма армия 350 000 с ракети, оръдия, самолети, хеликоптери и т.н. топ въоръжение доставено от САЩ за незнам си колко милиарда долара, но просто не го използваха срещу талибаните а им го връчиха в ръцете. Не можеш да спасиш народ, който не иска да бъде спасен. Това е!
  • 19 Така де

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    Твоите хора счупиха рекордите на Гинес по бързина и количество транспортирани пущуни.Пътувайте с най- нискотарифната авиокомпания US Air Force безплатно!
  • 20 ДаЗдраПерМа

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "хаха":

    списъка е чаршаф 10 метра дребен шрифт
  • 21 Бай Манчо

    10 0 Отговор
    Дано натовската пастмина в бързината да си спасят заDниците са забравили и някоя от ПВО системите си , че талибаните да могат да си охраняват стратегическите обекти и летището . Пиратите от нато със сигурност ще си измислят повод да убият още някое семейство , а с даеш - те талибаните знаят как да се оправят . Пълен Позор за натовската глутница
  • 22 Ами общо взето

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "az #USкапитулация":

    Изтеглянето им върви с близо 30-35 години след изтеглянето на Русия от същите региони.....така, че не е трудно да бъдеш "пророк"...😜

    Коментиран от #24

  • 23 Само да допълня...!

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    На СССР ,тогава им писна и да хрантутят,такива търтеи като...НРБ...!
  • 24 Ами ДА...!

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ами общо взето":

    Руснаците пак излязоха по-умни от краварите...!Още ранни години разбраха,че на тия талибани-акъл не се налива с фуния в брадатите им и кухи чутури и навреме се оттеглиха...!А на краварите,чак сега им дойде акъла в главата...

    Коментиран от #25, #27

  • 25 щсскскскс

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ДА...!":

    Има голяма разлика от нахлуването на Русия в Афганистан и навлизането на САЩ в Афганистан. Руснаците влязоха в Афганистан, за да се борят срещу талибаните по молба на законно избрания с избори президент на Афганистан. Талибаните бяха нещо като партизански фракции, които нападаха правителствените бази на Афганистан, дето се вика, войната за Русия бе като освободителна. Не като агресор а по покана на властта в Афганистан, Също като САЩ във Виетнам, където редовното правителство на Виетнам се бореше с виетнамските комунистически партизани и помолиха САЩ за помощ, всички знаем какво се случи със Русия в Афганистан и САЩ във Виетнам, но сегашната атака на САЩ във Афганистан не бе по молба на управниците там, а заради атентатите на 11 септевмри и с цел да унищожат Осама Бин Ладен. Тоест подхождат като агресор.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 По-умни ...едва ли

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ами ДА...!":

    Просто по-бързо им намачкаха канчетата
  • 28 1122

    6 0 Отговор
    Да се опитваш да вразумяваш тъпи,с полирани мозъци американци е излишно.Във Виетнам,те водиха война с виетнамси партизански групи и искаха да им насадят сектите,коя от коя по -престъпна,да насадят фалшивата си демокрация ,изправиха един народ да се бие със себе си.Съв. съюз помогна на Виетнам с оръжие.Знаем какво стана-тъпите американци се завърнаха победени от виетнамците ,въоръжени справедливо с руско оръжие.Тъпите сащ винаги са противопоставяли един и същ народ срещу себи си.Затова ,когато позорно се завърнаха от Виетнам, т. н. американци масово имаха нужда от психиатрични болници.И до сега има психично засегнати от Виетнамската война.Децата ,които се родиха в последствие, бяха също увредени.Това са пропадналите сащ.Навсякъде причиняват войни.Естествено срещу Русия ,не могат дори да си помислят за военни действия но подстрекават глупави страни като Литва, Латвия Естония ,1/4 от разложилата се Украйна.Тези страни, започнаха да проглеждат и няма да мине много време, когато ще се завърнат към Русия.Русия ,ги глезеше, за сметка на истинските руснаци.И това е минало.Най-уважаваният Президент в света Вл. Вл. Путин,ще ги приеме,но след подписване на железни договори,които Прибалтийските републики и Украйна ще трябва да спазват.Разбира се за нас ,българите не става дума.Който лъже, не заслужава пощада.Сега се гърчим за газ и петрол.Купуваме го от Гърция,а византийците знаят да търгуват в своя полза.От тъпите сащ ,нищо няма да получаваме-шистовия газ е вреден за
  • 29 1122продължение

    6 0 Отговор
    Ние България и българите ,след като бяхме продадени за паница леща на най-пропадналата страна ,сащ от ,предателя и лъжеца, Б. Борисов,ще берем големи ядове.Колкото до Афганистан, сащ са виновни.много,бели ще ни докарат тези талибани на нашата граница.
  • 30 Тулуп от Банкя

    3 0 Отговор
    Краварите отлетяхя,
    останаха само миризливите им памперси...
  • 31 мамун

    0 0 Отговор
    тъкмо е време за една бомбичка

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Енчев

    0 0 Отговор
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: