Last news in Fakti

12 Септември, 2021 04:22 5 815 30

12 септември 1683 г. Полски крал спасява Виена от османците

  • ян iii собиески-
  • виена-
  • османци

Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа

12 септември 1683 г. Полски крал спасява Виена от османците - 1
Снимка: Архив

На 12 септември 1683 г. приключва двудневната битка за Виена. До нея се стига, след като Османската империя е обсаждала града в продължение на 2 месеца.

Битката спира повторния опит на Османската империя да превземе австрийската столица. Първият е през далечната 1529 г. Сражението поставя началото на хегемонията на Хабсбургската династия в Централна Европа.

Виновникът за поражението на османците е полският крал Ян III Собиески. Той е командващ на обединените полско – австрийско - германски сили срещу османската армия, ръководена от великия везир Кара Мустафа паша.

Тази победа не само спира експанзията на Османската империя в Европа, но и осигурява международен престиж на Полша, която получава славата на „предна крепост на християнството“.

Обсадата на Виена започва на 14 юли 1683 г. Близо 90 000 османска армия, включително 12 000 еничарски корпус пристига пред стените на града.

Преди да дойде развръзката виенчани са разрушили къщите извън града, оставяйки празна равнина, която да изложи турците на ответен огън, ако се опитат да щурмуват града. Кара Мустафа паша нарежда създаването на мрежа от окопи, чрез които турците постепенно се приближават до градските стени. Оръдията на турците са остарели, а стените на Виена подсилени, поради което турците се съсредоточават върху копането на тунели и поставянето на мини, с които да взривят стените.

Кара Мустафа паша може да нареди щурмуване на града от армията си, която превъзхожда защитниците в съотношение 20:1, но това би му коствало големи загуби в жива сила, което великият везир иска да избегне. Според някои историци Кара Мустафа паша е искал да запази богатствата на града, които са щели да попаднат в ръцете на войниците, ако им е било заповядано да превземат града с щурм.

На 11-ти септември 1683 г. идва помощ в лицето на европейската армия от около 84 000 души. Битката е забележителна и с най-голямата кавалерийска атака в историята.

Турците понасят около 15 000 жертви, 5 000 пленени заедно с всички оръдия. Съюзниците дават около 4500 жертви (убити и ранени). Въпреки разгрома и отстъплението турците намират време да избият пленниците си, с изключение на благородниците, които могат да им донесат голям откуп.

В чест на Ян Собиески австрийците издигат църква на хълма Каленберг, северно от Виена. Железопътният маршрут от Виена до Варшава също носи неговото име, както и съзвездието Скутум Собиескии (Щитът на Собиески).

Тъй като Собиески поверява кралството си в ръцете на Богородица (Ченстоховската Богородица или Богородица от Ченстохова) преди битката папа Инокентий XI обявява празника на Святото име на Мария, който се чества само в Испания и Неаполитанското кралство, е валиден за цялата католическа църква.

Празнува се на 12 септември.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    72 9 Отговор
    Слава на Полша и Унгария,защитниците на християнската цивилизация.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АА1

    30 5 Отговор
    През онова време поляците са били интересна нация. Благодарение на границите си с богатите Австрия и Германия, са дръпнали напред. До момента, когато руския император е разпердушинил Полша и Литва. За определен период от време полските територии били заличени от картата на Европа. Колкото и странно да е-Турция дава убежище на полските емигранти, защото е знаела, че пановете се борят против Руската империя и даже са кроели планове как да претрепят руския император. Още по-странно е, че и Япония е приютявала поляци, които били заточвани на остров Сахалин, а оттам те бягали по леда на Лаперузкия проток в Япония. Единствения политик, който е имал изгода Полша да се върне на картата, е бил Бисмарк. Така той е искал да спре влиянието на руския император към славянските народи. Времена на схеми и задкулисни игри, а султана е смучел наргилето си и е барал ханъмите в харема си.

    Коментиран от #18

  • 4 Bulguri

    17 17 Отговор
    полско – австрийско - германски сили срещу османската армия нито една християнска държава не е воювала сама срещу турците вина ги са се съюзявали примери много като балканската руско турската и битката при Лепанто

    Коментиран от #14

  • 5 Галина Колева,

    33 5 Отговор
    Слава, слава, слава! Жалко то е, че не са продължи ли към нас.
  • 6 Сатъра на Хана

    22 3 Отговор
    На 7-ми Юли под стените на Виена пристигат 40 000 КРИМСКИ ТАТАРИ в подкрепа на Султана :)
  • 7 Справедлив

    54 5 Отговор
    Много пъти в историята на човечеството Изтока е спасявал западните търтеи от нашествията на безкрайните орди на дивашки племена....Но никога-повтарям--никога Запада не е ценил направеното от източните православни християни-да напомня ли безумието на Кръстоносните Походи???... където високомерните лордове дучета са избивали християните от Изтока--нищо че уж били защитници на Христа....Затова и днешният Запад не заслужава никакво уважение-а само трябва да им се напомня на кого дължът запазването си като цивилизация....
  • 8 някой се подмазва на управлението

    15 7 Отговор
    защо постоянно се повтаря в статията “великия везир” а наистина великия послки крал си е само “крал” ???

    Коментиран от #11

  • 9 Политика

    31 2 Отговор
    Това е време , когато европейските конфюрсти , под заплахата на общата опасност от османски нашествия , загърбват своя егоизъм , и любимата си игра на "Пре..би другарче" и създават общ фронт , към този фронт с големи усилия и уговорки е вкарана и Русия , която единствена до тогава нанася няколко поражения на османските завоеватели по линията Москва -Крим . Тоест османските завоеватели са хванати между два огъня , и закономерно губят своите позиции , и само Франция остава техен естествен съюзник.
  • 10 някой си там

    31 6 Отговор
    Да кажем, че много български еничари са участвали тогава в състава на османската армия! По същия начин до неотдавна български еничари участваха в окупацията на Ирак и охрана на маковите полета в Афганистан под командването на САЩ!

    Коментиран от #12

  • 11 Потред

    27 3 Отговор

    До коментар #8 от "някой се подмазва на управлението":

    Наистина ли задаваш този въпрос???? Ти учил ли си въобще история някога? Пълен неграмотник! В Османската империя "Велик Везир" е титла. Нещо като Министър Председател: имало е още везири, но най-главният се е наричал Велик Везир! Никой не се подмазва. Цялото ви неграмотно поколение е тотално посмешище!
  • 12 Няма лошо

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "някой си там":

    Освен да пазят, са облагородявали със семето си местните ниви! България сигурно ще изчезне, но българската кръв ще тече във вените на децата им по целия свят!
  • 13 Търновец

    14 4 Отговор
    Похода към Виена почва през 1680, и за 3 години Кара Мустафа събира 200000 войници и около 100000 спомагателнa сила, включително Кримсkи Татари. След отказа на Людовик да приеме Исляма Каpа Мустафа заповядва 25000 Християни да бъдат посечени – “Клането край Виена” което подтиква Крал Собиетски от Полша да дойде на помощ с 40000 армия – 30000 Поляци и 10000 Латвийци. През нощта на 11.09.1683 срещу 12.09.1683 Поляците качват оръдия на хълма Kahlenberg и на сутринта след 3 часови аpтилерийски баpажи 20000 Полска кавалеpия обръща Турцитe в бяг. От огромната Турска армия малцина се връщат обратно в Истамбул – по заповeд на Султана Каpа Мустафа e обезглaвен.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хасан

    8 14 Отговор
    Ако Виена беше завладяна Европа нямаше да преживее Стогодишни войни,инквизиции,нямаше да се роди национализъм ,фашизъм ,комунизъм ..нямаше да се роди Хитлер ..нямаше да има Първа и Втора световна война ..

    Коментиран от #19, #20, #24, #29

  • 18 село

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "АА1":

    Пиленце, руският император, за когото си чул- недочул е жена и се нарича Екатерина Велика.
  • 19 Ооооо Роме

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    И простотията тръгна по земята!
  • 20 веселяк

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Ако османците не бяха тръгнали да ислямизират Родопите и ти нямаше да се казваш Хасан!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Хасан

    7 8 Отговор

    До коментар #20 от "веселяк":

    Аз съм чист турчин прапрадядо ми е еничарин от Лудогорието, а прапрабаба ми кадъна от анадолските села, дето и турците не са ги чували!
  • 22 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "веселяк":

    Аааа..не аз съм си чист турчин ..от тия дето управляваха
  • 23 Бръм

    8 3 Отговор
    За съжаление днес Собиески се върти в гроба като гледа как сегашните управници на Европа приемат с отворени обятия талазите азиатски пришълци...Без бой им я предават тези еврогейджендъри. А в същото време Ердоган се гуши и подиграва с европейците за тяхна сметка...
  • 24 Avasito

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    "Aкo Виeнa бeшe зaвлaдянa Eврoпa нямaшe дa прeживee Cтoгoдишни вoйни,инквизиции,нямaшe дa ce рoди нaциoнaлизъм ,фaшизъм ,кoмунизъм ..нямaшe дa ce рoди Хитлeр ..нямaшe дa имa Първa и Втoрa cвeтoвнa вoйнa .." И също така щеше да бъде същата помийна яма каквато е сега Турция

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Avasito":

    Имах предвид че Европа е дала много на света но тако също е отнела много животи ..насилие ,войни ,глад и мизерия
  • 26 Хасан

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Avasito":

    Култура която роди Гьоте ,Бах ,Бетховен така също и роди Хитлер - концлагери , газови камери , ...що за култура роди хора които да убиват невинни жени и деца в газови камери ?!?

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нане

    1 1 Отговор
    кви османци ве кви 5 лева анадолски селджуки турки!
  • 29 Незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Хасане,по времето на гореописаните събития сто годишната война отдаааавна е приключила. Има друга война, три пъти по-кратка но и много по кръвопролитна/ даже героите на Ал.Дюма участват в нея/ и се нарича как .... ???
  • 30 Ако за култура е тази

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хасан":

    Която от Асен прави Хасан с промита глава като северен македонец?
Новини по държави: