Last news in Fakti

3 Септември, 2021 16:53 1 609 9

Европейските държави ще приемат мигранти по собствена преценка

  • мигранти-
  • доброволно-
  • афганистан-
  • убежище-
  • европейски съюз

ЕС трябва да се подготви по-добре за бъдещи евакуации на свои граждани в ситуации като тази, която се разигра в Афганистан

Европейските държави ще приемат мигранти по собствена преценка - 1
Снимка: БГНЕС

Предоставянето на убежище в страните от Европейския съюз на бежанци от Афганистан ще се извършва по индивидуална преценка на държавите в общността ,на доброволни начала, без задължителни квоти, заяви в петък върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на пресконференция в рамките на неформалната среща на външните министри в Словения, пише вестник „Банкеръ“.

"Хората в риск все още се нуждаят от евакуация от Афганистан, хора, които са работили с нас и са допринесли за демократизацията на Афганистан“, подчерта той.

В четвъртък главният дипломат на ЕС заяви, че хаотичното изтегляне на Запада от Афганистан вероятно ще бъде катализатор за опитите на Европейския съюз да развие общата си отбрана.

"Понякога има събития, които катализират историята, които създават пробив и мисля, че Афганистан е един от тези случаи", коментира Борел.

Той призова за създаване на европейска сила за военна намеса в кризисни ситуации. Според него тя трябва да се състои от 5000 войници и да замени бойните групи на ЕС. Те бяха създадени през 2007 г., но никога не са използвани.

В сряда председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел също коментира, че ЕС трябва да се подготви по-добре за бъдещи евакуации на свои граждани в ситуации като тази, която се разигра в Афганистан.

"Според мен ние нямаме нужда от още едно подобно геополитическо събитие, за да осъзнаем, че Европейският съюз трябва да се стреми към по-голяма автономност при взимането на решения и по-голям капацитет за действие по света", каза Мишел.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    7 1 Отговор
    Ще взема в Банкя 100 000 да ме пазят.
  • 2 И ако

    13 0 Отговор
    хипотетично казано , никоя държава не иска да ги приема ?!
  • 3 Верно ли

    12 1 Отговор
    Хайде всички юруш при Баба Меркел - там посрещат с плюшени мечета, а не като тук с бой и обир!
  • 4 Всеки

    10 0 Отговор
    един ще довлече поне още 10 , по спогодба за събиране на раздилените семейства !
  • 5 русенец

    10 2 Отговор
    Ако една страна от ЕС реши да приеме 1 милион афганистанци, тя ще поеме ли и задължението да се грижи за тях и да не допуска те да ходят в страните, които не искат да приемат такива имигранти?
    ...
    Решението трябва да е на съюза и да е НЕ! НИКАКВИ ИМИГРАНТИ!
  • 6 ЕС Диктатура

    3 1 Отговор
    Да, да също, като "доброволната" ваксинация, "няма не искам, няма недей, приемай тез афгански злод..."
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аре нема нужда

    3 0 Отговор
    Да си ги приемат краварите.Каквото са дробили,това ще сърбат.
  • 9 Кире

    1 0 Отговор
    Никъде не пише САЩ колко ще приемат. Засега май ги разпределят по други държави.
Новини по държави: