Last news in Fakti

16 Септември, 2021 04:28 5 318 48

16 септември 1918 г. Дойранската епопея

  • дойранската епопея-
  • първа световна война-
  • влаадимир вазов

Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия

16 септември 1918 г. Дойранската епопея - 1
Снимка: Фейсбук

На 16 септември 1918 частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитавана от Девета плевенска дивизия.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.

На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    95 1 Отговор
    Поклон пред гения и смелостта на ген. Вазов. Редно е да се обръща повече внимание на поводите ни за гордост. Това е единствения случай, в който Англия сваля знамената си в чест на чужд генерал.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Софиянец

    34 18 Отговор
    За благодарност след преврата 44-а година комунистите го изселват, а синовете му убиват.

    Коментиран от #10, #24

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не копирай никът ми и не обиждай журналистът
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Учител":

    копират никът ми не съм обиждал господин журналистът
  • 7 Гошо

    7 18 Отговор
    Стига си дърдорил патриотарски приказки 1918 на 15 ти септември започва общо настъпление по Солунския фронт /образувал се благодарение на военната мъдрост на Фердинат и щаба му/Преди това на 14 започва артилерийска подготовка от силите на Антатата която не постига нищо съществено На 15 ти две френски и една сръбска дивизия атакуват при Добро Поле успяват да разбият две наши дивизии 3000 пленени войници и 50 оръдия След това започва настъпление на двете сръбски армии като сърбите успяват да превземат стратегическите височини ,френскогръците воски също успяват да превземат някой стратегически точки Сърбите пресичат Вардар и Струма и долината на Вардар е вече в ръцете на Антантата може да се използва за предвижване Единствено при Дойран остава непроменено атаката не успява Но в резултат воиските на Антанта постигат пробив с ширина около 25 км и дълбочина 15
    На 19 ти сърби и французи при река Черна отблъскват нашите към Прилеп На 21 Антанта е вече в Криволак 11 армия е отрязана и е почти обкръжена Пробива вече е 150 км След кавалерийска атака в тила на 11 немска армия и реид на Антантата, воиските им овладяват средното течение на Черна и Вардар На 26 сърбите са във Велес италианците в Крушево а англичаните в Струмица На 29 французите завземат Скопие Брагодарение на бронирания влак с който разполагаме успяваме да се изтеглим без проблеми да унищожим мостовете и останалите складове За отбелязване е че успяваме да евакуираме почти всичко На 29 се подписва Со

    Коментиран от #25

  • 8 Хайдутин

    38 4 Отговор
    Българските военни и армията ни са били герои, но не случиха на политици ,те обезмислиха всичките им победи и при двете войни. Как ли се чувстват сега военните , без редовна армия и като г-н Никиой в НАТО .

    Коментиран от #26

  • 9 Гошо

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Съгласен съм с теб напълно, но да не абсолютизираме това .36г е на срещата с ветераните от ПСВ тази чест е оказана на всички, а не само на ген Вазов И става въпрос за боевете при Дойран април ,май 1917 за което и става генерал, а не за септември 1918
  • 10 Гошо

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    А защо правят та а ,а да обясниш или аз да ти кажа

    Коментиран от #12

  • 11 Извод

    22 4 Отговор
    Определението за параноя е да правиш едно и също нещо отново и отново, очаквайки различни резултати. Двата пъти, когато България се съюзи с Германия и нейната вечна приятелка Турция, страната беше доведена до национална катастрофа. Сега страната опитва за 3-ти път.

    Коментиран от #36

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Слава на Героите !

    9 0 Отговор
    Смърт на вразите !!!
  • 15 квичи русяфиле,квичи

    6 3 Отговор
    коледата идва !

    Коментиран от #16

  • 16 В кочината тука кът почне

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "квичи русяфиле,квичи":

    КОЛЕДАТА СЕ КАРА НАРЕД СТАДОТО АМА ОЩЕ НИ ГУ ЗНАЕШ .......

    Коментиран от #30

  • 17 Госあ

    17 5 Отговор
    Такива военни победи, постижения в образованието като медали от Олимпиади по природни науки и приноса на в науката и технологиите било то и в голяма част в чужбина на малка България, показват че българина е смел и умен ! За съжаление, зловредното западно влияние е голямо и през цялото ни история ни мачка и ни направи нация на търгаши с днешна дата...

    Коментиран от #20, #35

  • 18 Поклон

    16 0 Отговор
    Лека пръст на всички български мъже погинали във войните... (за да ни има нас сега)

    Коментиран от #21

  • 19 АНТИФАШИСТ

    10 7 Отговор
    1918 ГОДИНА ЗАПОЧВАТ ВОЙНИШКИТЕ ВЪЗСТАНИЯ. ОТ 1918 ГОДИНА ДО 09.09.1944 ГОДИНА СА ИЗБИТИ ХИЛЯДИ ПРОГРЕСИВНИ БЪЛГАРИ ПРОТИВОПОСТАВЯЩИ СЕ НА ВОЕННОЛЮБЦИТЕ В ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО. КЪРВАВИ ГОДИНИ 1918- 1925 И 1939-1944 ГОДИНИ. КОГА ЩЕ ОТДАДЕМ ПОЧИТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ОТ ЦАРИЗМА И ФАШИЗМА??????

    Коментиран от #31

  • 20 Гошо

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Да така ,не случайно описах накратко военните действия през септември 18 г Цялата работа е резултат точно на чуждопоклоническата ни склонност Заради немските съвети и интереси спираме настъплението след победата ни при Криволак и даваме идеална възможност на Антанта да ни отворят фронт в Македония, което в крайна сметка ни изяжда главата
    Е гледам минуси ми сложили ,ами сърдите се не сърдите истината е такава ,така протичат бойните действия При Добро поле пък нашия генералитет тогавашен губи всякаква инициатива и не организира флагова атаката а се впуска в епични боеве да спасява от обкръжение 11немска армия Най глупавото е да си крием главата в пясъка и да обясняваме как ставало "по пет на нож "
  • 21 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Поклон":

    Бог да ги прости , дано не виждат в какво сме се превърнали
  • 22 Сатъра на Хана

    5 5 Отговор
    Браво Михайлов , редактирал си грешките от 14 септември и си Претоплил Манджата -Статията де
    ,.......
    САМО НЕ РАЗБРАХ ЩО ВЧЕРА НЕ ОТБЕЛЯЗА 15 СЕПТЕМВРИ 1946 , КОГАТО БЪЛГАРИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА НАРОДНА РЕПУБЛИКА СЛЕД РЕФЕРЕНДУМ
  • 23 Смех

    0 12 Отговор
    И тази история как ще намали цените на тока например които растат главоломно 🤔

    Коментиран от #34

  • 24 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Софиянец":

    Ама то това е като пъзел.Има и една руска дивизия по някои от избягалите сърби през Албания.Няма ги в описанието за силите на Антантата на Южния фронт.Че да не се спрат рублите
  • 25 Историк

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Не хващай на парче тези събития.Отдавна сред войниците има брожения.Те са затънали 3 години в окопите на позиционната война.Вътрешният фактор са войнишките и женските бунтове.А външният фактор е революцията в Русия и левите сили на БЗНС, които водачи разстройват дисциплината.В една война дисциплината и редът в почти всяка война са имали решаващо значение.Факт е, че германците са се надявали гърците да се присъединят към Централния блок.Но не става, а България губи стратегическа инициатива да изтласка Антантата в моретата на Бяло и Адриатическо море
  • 26 плевен

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хайдутин":

    Няколко месеца преди това, войниците от девета Плевенска копаят камънака, зариват се все по- дълбоко в него и зверски псуват лудият генерал Вазов, който ги кара да вършат безсмислена работа.
  • 27 Ммм...да

    9 1 Отговор
    Поклон ! Сега само меки китки където и молив не могат да държат,камо ли оръжие .
  • 28 Интересно!

    5 4 Отговор
    Защо не отбелязваме как две години преди Дойран режем главите на мужиците и то два пъти? Хайде, навремето беше разбираемо защо в комунистическите учебници се казваше, че сме се побратимявали, но защо сега нищо не се споменава или се прави много рядко. Вероятно една от причините е болестта "русофилия", от която сме заразени от повече от век насам.
    И още един факт, от тази война, но от 1917г. При завоят на Черна българските войски са подложени на чудовищен натиск от обединените сили на французите, италианците и РУСНАЦИТЕ. Да, руснаците, защото Русия не само ни атакува в Добруджа. Тя изпраща експедиционните си сили в Македония, която заедно със своите съюзници се бори с завладяването на България. Комичният момент е описан в дневника на френския войник Жере Оливие: "Руснаците започнаха да пеят на глас руски песни. Те вярваха, че българите, като ги чуят, няма да посмеят да се бият, а ще се предадат."
    Очевидно руското командване никога не е имало високо мнение за българите, а ги е смятало за просто безпомощни роби, които винаги ще се покланят пред всичко руско.
    Точно на 9 май българите за пореден път доказват колко болезнени са тези илюзии. Атаката завършва тъжно за конфедеративните войски, руската специална бригада е окончателно ПОБЕДЕНА. И впоследствие руският генерал Михаил Дихтерис унизително настоява руските войски да спрат военните действия и да бъдат изтеглени в тила - далеч от военните действия.

    Коментиран от #33, #37

  • 29 Русенец

    4 0 Отговор
    Нека се чете! Нека се преподава в училищата и да се държи отделен изпит за тези подвизи!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кимон Георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "АНТИФАШИСТ":

    явно малко болшвайни сме скълцали 😈
    хасталависта антифашиста
  • 32 Радо

    0 4 Отговор
    70 хиляди убити, а ние само 500!!!...ако беше така англичаните после щяха да ни изтрият от Европа!!.....истината е, че те са дали към 11 хиляди убити, а ние малко над 2 хиляди.
  • 33 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Интересно!":

    Забравил си да споменеш и марсианците, участвали в боя срещу българите. Като ще е фантастика, да е като хората.

    Коментиран от #39, #47

  • 34 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Смех":

    Ако продължаваш да не си учиш историята, цените на тока ще продължават да се качват.
  • 35 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    И анад0лск0т0 влияние продължава да тр0ви България.
  • 36 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Извод":

    Но не народа, а държавниците продажници ни тласкат към четвърта катастрофа. Те богатеят от нея.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 православен

    2 1 Отговор
    който го интересува история от войните на третото българско царство да прочете "последната крепост" за падането на Одрин, през балканската война, много интересна и пълна с документални извадки хроники от онова време, почти съм я прочел много е интересна за величието на ония българи по онова време . п.с. не търсете паралел със сегашния ганьо няма да намерите такава

    Коментиран от #41

  • 41 кривославие

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "православен":

    гръчки вариант на юдейска секта
    IYI
  • 42 грух

    1 1 Отговор
    ех, как сме млатили тогава мръсните ингилизи ! пълен кеф !

    Коментиран от #43

  • 43 domuz

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "грух":

    и сруските ти государи тоже 😁

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "напрау":

    Злобата си е ваша, Давуде. Изливате си я под всяка статия за постиженията на българите. Денонощно вардите кога ще напишат нещо хубаво за България и почвате да плюете, а после другите били злобни. То ви се пише, независимо как ще го извъртите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Наистина си с болен мозък!

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Не, с марсианци не сме се били, но при завоя на Черна сме шибали здраво руснаците къде си требе. А и в Добруджа преди това сме рязали главите като зелки.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.