Last news in Fakti

2 Октомври, 2021 19:20 2 198 10

Вдовицата на Хашоги не вярва на Байдън

  • джамал кашоги-
  • хатидже ченгиз-
  • джо байдън

По повод на печалната годишнина Хатидже Ченгиз посети Вашингтон и се включи в демонстрация пред саудитското посолство и вечерно бдение близо до Капитолия

Вдовицата на Хашоги не вярва на Байдън - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Вдовицата на саудитския журналист Джамал Хашоги постави под съмнение ангажимента на президента на САЩ Джо Байдън да потърси сметка на Саудитска Арабия, три години след бруталното убийство на съпруга ѝ, информира "Франс прес".

По повод на печалната годишнина Хатидже Ченгиз посети Вашингтон и се включи в демонстрация пред саудитското посолство и вечерно бдение близо до Капитолия, където тя показа портрет на Хашоги, направен от колони от вестници.

Тя изрази ужас, че няколко дни преди годишнината съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан се срещна със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който според американските специални служби е наредил убийството.

"Така ли изглежда отговорността, обещана от Байдън", попита тя на бдението със свещи, организирано от правозащитни организации.

"МБС взе Джамал от мен и от целия свят. Ще го държите ли отговорен или ще наградите тези убийци", запита още тя, визирайки с инициалите 36-годишния престолонаследник.

Хашоги, виден саудитски гражданин, живял в самоизгнание в САЩ, пишеше критично за Мохамед бин Салман в статии във в. "Вашингтон пост".

На 2 октомври 2018 г. той влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да подаде документи да се ожени за Ченгиз, която е туркиня. Според властите на САЩ и Турция чакащ саудитски отряд от наемни убийци го е удушил и е разчленил тялото му, което никога не беше намерено.

Американският президент по това време Доналд Тръмп омаловажи епизода, като каза, че е по-важно Саудитска Арабия да купува американски оръжия и да споделя враждебност към Иран.

Байдън обеща по-твърд подход, разсекретявайки разузнавателна информация и налагайки санкции на саудитците, макар и не на самия престолонаследник.

Американски официални лица заявиха, че Съливан е пътувал до Саудитска Арабия, където МБС е и министър на отбраната, до голяма степен за да обсъди кризата в Йемен, където кралството предвождаше опустошителна въздушна кампания, целяща да победи подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Пред вечерното бдение се обърна и сестрата на Абдулрахман ал Садхан, хуманитарен работник от Червения полумесец, който беше арестуван през 2018 г. и по-рано тази година беше осъден на 20 години затвор, след като критикува саудитското държавно ръководство през анонимен профил в "Туитър".

"Те го измъчваха толкова много, едва не го убиха. Счупиха ръката му и му смазаха пръстите, докато те не бяха обезобразени, казвайки: " Това ли е ръката, с която туитваш?", каза сестра му Аридж ал Садхан, която живее в Калифорния.

Тя отбеляза, че се е надявала, че натискът на новата американска администрация ще спечели освобождаването на брат ѝ, но това се е променило, след като Байдън остави МБС "ненаказан".

"Ето как саудитските власти се отплатиха за щедростта на президента Байдън, като извършват още нарушения на правата на човека", подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Блредолики

    29 3 Отговор
    саудитски терористи убиха човека в посолството на турските терористи, а американските евреи си мълчат и продават оръжие на саудитските терористи да избиват йеменски терористи, а цяла европа окупирана от американските евреи и има арабско турско нашествие в европа и цял африкански магреб се изсели в испания португалия и франция
  • 2 Изфирясъл дудъл

    22 0 Отговор
    Че то трябва да си по-зле от Бай Дън, че да му вярваш!

    Коментиран от #3

  • 3 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Изфирясъл дудъл":

    Дори ако Джо Байдън би искал, той не би могъл да санкционира МБС има много по -важни въпроси от журналиста Хашоги,/за съжаление/например петрол, извънземни, продажба на оръжия и др....Антон Чехов: "Казват, че накрая винаги тържествува истината, но това не е истина"
  • 4 Механик

    21 1 Отговор
    Че то кой вярва на Байдън? Той самият не си вярва, щото не знае на кой свят е.
  • 5 Камал

    13 0 Отговор
    САУДИТСКИЯТ ПРИНЦ ИМА 165 БРАТЯ И БРАТОВЧЕДА ОТ КОИТО 1/2 СА В ЗАТВОРА ЗА ДА СИ ОСИГУРИ УПРАВЛЕНИЕТО
  • 6 име

    15 0 Отговор
    Само соросоидите се правят на разсеяни за зверствата и лицемерието на САЩ. Никой нормален не е удуден от фактите в статията!
  • 7 вдовицата

    8 1 Отговор
    Номер колко 20? Една от вдовиците? Кой му пука за някав западен папагал, дето щял да раздава демокрация в Саудистска Арабия. Директно си го пуснаха за кайма, семеиство Сауд. Всички да знаят че не им трябва демокрация на тях! Западняците са разочаровани! Малее колко жалко.
  • 8 За съжаление

    4 0 Отговор
    Вдовицата на подло убития журналист Хашоги не може да разбере, че неговият случай е различен от този на Навални.
  • 9 Ердоган обича Салам

    2 4 Отговор
    За Хашоги дори лицемерните турци са безразлични. Сега бай Ердо моли саудитците да си възвърнат добрите отношения. Още една негова провалена политика. Първо се бие с някого и след това го моли. 0 достойнство
  • 10 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Много е права да не вярва! По реакцията в случая с Хашоги лъсва истината колко са принципни САЩ ! Само направете паралел м-у отношението им към случая с Навални и случая с Хашоги! Единия тровен недотровен, другия разфасован....и продължава Суадитска Арабия да я имат за приятелска държава!