Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 07:34 1 488 19

Станишев призова за единен европейски отговор на енергийната криза

  • станишев-
  • призова-
  • единен-
  • еропейски-
  • отговор-
  • енергийна-
  • криза

Президентът на ПЕС и български евродепутат се срещна с премиери и партийни лидери от семейството на социалистите в Любляна

Станишев призова за единен европейски отговор на енергийната криза  - 1
Снимка: БГНЕС

Срещата на върха между европейските лидери трябва ясно да покаже, че разширяването на ЕС е постижима цел, но и че Съюзът и страните от Западните Балкани имат еднакъв дневен ред и вече работят заедно като общност. Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на срещата между премиери и партийни лидери от семейството на социалистите в Любляна, съобщиха от пресофиса на Станишев, цитирани от Dir.bg.

Тя се проведе непосредствено преди днешното заседание на Европейския съвет в Словения, чийто акцент е процесът на присъединяване на Западните Балкани. Лидерите от ПЕС, сред които премиерите на Португалия - Антонио Коща, Испания - Педро Санчес, Албания - Еди Рама, Косово - Албин Курти, както и върховният представител на ЕС Жозеп Борел, се обединиха около тезата, че ЕС трябва да изпрати ясно послание на подкрепа към страните от региона по пътя им към ЕС.

"Борбата с пандемията, стремежът към справедливо и устойчиво икономическо възстановяване, както и управлението на зеления и дигиталния преход са само някои примери за общите предизвикателства, пред които се изправяме. Да се преборим с тях е наша обща отговорност. Точно това би осмислило процеса на европейска интеграция. На хоризонта се задава и нова криза, с която трябва да се справим заедно - повишаващите се цени на електроенергията в цяла Европа. В последната година, в разгара на пандемията, ЕС вече показа, че може да действа единно и ефективно с амбициозните и навременни мерки за излизане от икономическата криза. Сега отново е необходим адекватен отговор на европейско ниво, защото в противен случай рискуваме вълна от скептицизъм, която може да подкопае амбициите на зеления преход още в самото начало", добави Станишев.

Участниците в срещата призоваха за засилен диалог за гарантиране на европейското бъдеще на Западните Балкани. Европейската традиция за диалог е ключова за гарантиране на стабилността и европейската перспектива на страните от региона.

"ПЕС приветства вече осъществените реформи в страните от Западните Балкани и поздравява левите партии в региона за положените усилия. Резултатите от процеса по разширяване трябва да бъдат усетени от гражданите, най-вече от младото поколение. Политическото ни семейство винаги е подкрепяло европейската перспектива за целия регион и е наш дълг да продължим да работим заедно с партиите от нашето политическо семейство, за да изпълним поставената цел", коментира още президентът на ПЕС.

Левите лидери приветстваха окончателното приемане на Инструмента за предприсъединителна помощ на ЕС, чрез който ще бъдат инвестирани 14.2 млрд. евро през следващите седем години в подкрепа на ключови политически, институционални, социални и икономически реформи в региона.

ПЕС изразява подкрепа и за финансовата помощ от 9 млрд. евро с цел подпомагане на страните в борбата с пандемията, както и със средствата, които се очаква да бъдат мобилизирани чрез Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОРУНА ЛОМ

    15 0 Отговор
    КАТО ДРЪПНЕШ ШАЛТЕРА! ПРОДАЖНИК!
  • 2 ТАКА ДЕ

    3 9 Отговор
    Браво другарю Станишев...ти си истински европеец....социалист
  • 3 гадно

    18 0 Отговор
    Поредните общи приказки на потомствения нищоправец.
  • 4 Българина

    19 1 Отговор
    ано нямаше ЕС и общи борси нямаше да има общ проблем, и всяка държава или микро регион щяха да си решават проблеми както преди скапания ЕС
  • 5 Кънчо

    11 1 Отговор
    Защо ли до каквото се докосне този виден лидер взе потъва в блатото, нещо не мога да си спомня какво добро е оставил след себе си в България, че ще оправя и Европа, но това е и проблем на социалистите, нека го преизбират пак, и пак....
  • 6 Някой

    13 0 Отговор
    Единственият възможен отговор на днешна Европа е да събуе розовите кюлоткии да се надупи, очаквайки някой да я .... Абе, сещайте се.

    Такива неща като разследване защо цените са такива на борсите на електроенергия, няма да се случи. Защото тогава ще лъсне липсата на визия в енергийните политики на ЕС и на отделнит държави през последните 10-20 години.
    Примери много - как Германия се отказва от ядрената енергетика и от въглищните централи. В името на екологията и миларди за "зелените". Как сега "зелените" мощности ще компенсират липсата на базовите такива, които не зависят от прищевките на времето? Отговорът може да си го даде всеки.
    Друг пример - от 15 години се води спор дали да се строи АЕЦ Белене. То не бяха експерти, предимно от десните политически сили, които да ни казваха как България нямала нужда от такива мощности, защото нямало такава енергоемка икономика, как консумацията на електроенергия щяла да спада през следващите години, как сме щели да купуваме от съседите си ток на по-ниски цени, токът от тази централа щял да бъде безбожно скъп.... Мантри за деца от детската градина. Сега виждаме, че токът се използва все повече и повече, че съседите ни не искат да ни продават евтин ток, че сега АЕЦ Белене би генерирала големи количества сравнително евтин ток.
    Не ми се мисли какво ще е положението, когато под натискът на зелените, в Европа спрат да се продават автомобили с ДВГ, а започнат само електрически...
  • 7 ЧОЧО

    7 0 Отговор
    Пандемия,сега високи цени.Побъркаха народа,тия алчни некадърници.Но те са с големи заплати,дали ще има увеличение или не тях не ги бърка.Да му мисли обикновения човек.
  • 8 Сандо

    10 0 Отговор
    Под вещото и мъдро ръководство на другаря-господин Станишеф левите партии в Европа от партии с лява идеология се превърнаха в партии с "лява" ориентация.
  • 9 Изперкел

    3 2 Отговор
    Ааа не. Аз ще пълня гушката на. Путин за неговите хиперзвукови ракети.
  • 10 Хаха

    5 3 Отговор
    Щом и на тоя му дадоха трибуна значи всички комунисти са впрегнати да завземат властта. Иде Виденова зима...

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Не си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    ... днес ние сме на тема учене на научния комунизъм!!! Когато го разберем и осмислим, тогава ще го предадем на работниците и трудещите се и тогава заедно ще вземем властта!!!
  • 12 XXL

    2 1 Отговор
    Примерно, няколко ракети Топол-М над Брюксел по време на общо заседание на Еврохейския парламент и комисия. Мисля че освен сегашните, много успешно биха могли да решат и още доста бъдещи проблема на зорлем обединената бивша Европа.
  • 13 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Станишев е толкова комунист,колкото и ти знаеш какво е комунизъм,т.е. - нула!
  • 14 Скептицизмът

    4 1 Отговор
    ще бъде породен най-вече от цената на Зелената енергия. А за да я обосноват, вдигат изкуствено и цената на традиционната енергия. ЕС с нищо не е доказала, че може да се справя в кризисна ситуация. Дори напротив.
  • 15 JEFF

    3 3 Отговор
    Европейският отговор трябва да бъде жестоки санкции срещу Русия. Такива , които да ги принудят да продават газа за Европа на нищожни цени.

    Коментиран от #16

  • 16 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "JEFF":

    Защо на нищожни цени за принудят Русия да продава своите природни богатства? Да я принудят да им дава газа и всичко останало от менделеевата таблица безплатно. Проблемът е, че нямат нужната принудилка, за да принудят Русия на каквото и да било.
  • 17 Гаглей щ

    2 2 Отговор
    Къв ще да е. Честит му имен ден на сережката
  • 18 Търновец

    5 0 Отговор
    В Либия България имаше лиценз за нефтено поле – даде ни го Полковник Кадафи! 25000 кв. kилометpа – нефт и газ – какво стана??? Кобурга – Станишев да кажат.
  • 19 5ко

    4 0 Отговор
    СерГейчо като всеки хазарин е отявлен слуга на глобалистите, защото са единнородци.
Новини по държави: