Last news in Fakti

25 Март, 2013 11:22 1 857 3

Березовски може да е бил удушен

  • борис березовски-
  • смърт-
  • самоубийство-
  • удушен-
  • шал

Докато британската полиция разследва „необяснимата смърт“ (по нейната собствена формулировка) на руския олигарх Борис Березовски, медиите обобщават вече известни факти и изтъкват различни догадки. Така към версиите за сърдечен пристъп и самоубийство се прибави и тази, че бизнесменът може да е бил удушен, тъй като близо до тялото му имало шал, въпреки че полицията вече неведнъж изтъкна, че в къщата не са открити никакви признаци за проникване отвън.   

Според британския в. „Гардиън“ вилата в графство Бъркшир на границата със Съри принадлежи на бившата съпруга на Березовски Галина Бешарова (втората му жена, която при развода го „одира“ с рекордна сума между 165 и 220 милиона паунда).

Според изданието Галина пристигнала в дома, където е починал Березовски, веднага след медиците и намерила шала, за който разказала на близки. И в частност на отдавнашния приятел на олигарха Николай Глушков, бивш зам.-генерален директор на „Аерофлот“, който също преди години бяга в Англия.

В. „Гардиън“ цитира именно Глушков: „Борис е бил удушен. Или го е направил сам, или някой му е помогнал. Но не вярвам да се е самоубил. Това не е обикновена смърт.“ Според него, така мислела и Галина Бешарова.

Повечето приятели на покойния са крайно скептични към версията за самоубийство, която пръв изложи адвокатът Александър Добровинский: „Току що ми позвъниха от Лондон: Борис Абрамович се е самоубил... Той беше сложен човек. Жест на отчаяние? Невъзможност да живее в бедност? Серия от удари?... Опасявам се, че вече никой няма да узнае истината“, коментира той евентуалния жест на олигарха, за когото се предполага, че е бил разорен.

Представители на руския „Комерсант" също се срещнали с няколко приятели на Березовски, които са общували с него в последната седмица от живота му. Според един от тях - шефа на Фондацията за граждански свободи Александър Голдфарб, бизнесменът бил подтиснат. Според журналиста Михаил Леонтиев, Березовски бил егоцентрик, вторачен в собствената си личност, така че, ако е възнамерявал да се самоубие, поне би се обърнал с прощално „послание към целия свят“.

Според бившия пресаташе на Березовски – Тим Бел, в последните месеци олигархът бил в депресия заради финансовите си трудности. Нюзру припомня, че той изгуби „най-скъпият съдебен процес в историята“ на стойност 5 млрд. долара срещу бившия си бизнес партньор Роман Абрамович.

Според таблоида „Сън“ след серията неуспешни покушения срещу него Березовски станал параноик на тема сигурност: той се обкръжил с охрана от най-високо ниво, сред неговите бодигардове имало дори бивши сътрудници на израелските служби „Мосад“.

Сайтът на полицейското управление, което разследва смъртта на Березовски, конкретизира, че за нея пръв е сигнализирал служител на бизнесмена, който го открил да лежи на пода в банята. Вратата на помещението била затворена отвътре, така че той трябвало да я разбие. Лекарите констатирали смъртта в 15.23 ч. в събота. Служителят разказал, че не бил виждал работодателя си от 10.30 предния ден и започнал да се тревожи. Освен този служител (вероятно охранител) в дома нямало други хора.

Според „Таймс“, ДНК проби на Березовски са изпратени за допълнителна експертиза в британски научноизследователски център за ядрено оръжие. Именно там преди време бе установено, че Литвиненко е отровен с полоний 210.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    0 0 Отговор
    СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ много се радвам че най после умря тая мижитурка и ако има пръст в зверствата и отвличенията в чечня жална му майна окраде де каквото можа а когато му припари избяга при врага но така и неможа да се порадва на парте си нека му ги вземат жените
  • 2 ИСТИНАТА КАК ДУШИ

    0 0 Отговор
    Дали не се удушил от някоя истина!?
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Цецо разполагал с неопровержими доказателства че е убит от Хиизбола, но го няма Ники да обсъди този въпрос с изсраел.
Новини по държави: