Last news in Fakti

9 Май, 2013 13:01 5 507 0

Погребението на Березовски хвърли светлина върху смъртта му

  • борис березовски-
  • погребение-
  • самоубийство-
  • смърт-
  • обесен

Погребението на руския олигарх Борис Березовски в градчето Брукууд недалеч от Лондон вчера хвърля до известна степен светлина върху обстоятелствата, свързани с неговата смърт. Макар че досега версията за самоубийство не бе официално обявена, странните обреди при прощаването с бизнесмена говорят, че най-вероятно той сам е сложил край на живота си, коментира в. „Московский комсомолец“.

Близките на покойния се обърнали към британската и ирландската епархия на Руската задгранична църква с молба за организиране на погребението по православния обичай, но получили отказ, твърди изданието. Православната традиция не позволява самоубийците да се опяват в храм и да се полагат в гробища в близост до църква. Не може също така да бъдат споменавани в църковни молитви на литургии и панихиди.

Вчера с олигарха са се простили в храма на Православното братство на св. Едуард Мъченик, чиито свещеници отказали да се обединят с Руската православна църква и през 2007 г. минали под егидата на разколническа гръцка църква – Свети синод на противоборците, където канонът не е толкова строг.

Церемонията, на която не били допуснати журналисти, преминала скромно и тихо в присъствието на около 60 души. Сред тях били шестте деца, шестимата внуци, трите бивши съпруги и близки приятели на Березовски, който бил погребан в затворен ковчег, твърди свидетел пред РИА "Новости".

Според „Дейли мейл“ пък е по-коректно да се говори за две бивши съпруги (Нина Короткова и Галина Бешарова) и за две приятелки на бизнесмена (Елена Горбунова и Катерина Сабирова). На церемонията дошла и вдовицата на Александър Литвиненко, както и Ахмед Закаев – представител на чеченските сепаратисти.

Мъртвото тяло на Борис Березовски бе намерено на 23 март в банята на неговия дом в Съри. По първоначални данни причината за смъртта е обесване, но разследването продължава и в момента: все още няма заключение дали става дума за самоубийство или насилствена смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: