Last news in Fakti

2 Септември, 2011 10:17 2 256 0

В Турция ще има радар на европейската ПРО

  • анкара-
  • турция-
  • радар

Радар за ранно предупреждение при опасност от ракетна атака в рамките на създаваната от САЩ и НАТО система за противоракетна отбрана ще бъде разположен в Турция, съобщи пред журналисти говорителят на МВнР в Анкара Селджук Юнал, цитиран от РИА Новости.

Дипломатът припомни, че решението за разгръщане на системата за ПРО беше взето миналата година на срещата на върха на НАТО в Лисабон и че Турция от самото начало е подкрепяла реализирането на този проект, предаде БГНЕС.

Техническите работи и преговорите по въпроса за изграждането на радара се водят съгласно указания на правителството в тясно взаимодействие със  заинтересуваните ведомства и организации и вече навлязоха в заключителната си фаза, подчерта говорителят на турското МВнР.

От своя страна Пентагонът изтъква, че противоракетният щит в Европа има три цели - да защити континента, US частите в Европа и да възпре Иран от създаване на ядрено оръжие.

Решението за реализацията на проекта за система за защита от ракетно нападение беше прието на срещата на върха на НАТО в Лисабон през 2010 г.

През май след среща във Варна с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен премиерът Бойко Борисов каза, че изискването на България за системата ПРО е тя да покрива цялата територия на страната.

Според "Вашингтон пост" Пентагонът работи с Израел и съюзниците си в Персийския залив по изграждането и подобряването на техните антиракетни щитове. През 2008 г. САЩ разположиха радар в Израел, предвиждат радар и в арабска страна от Залива.

Според вестника ПРО системите в Европа, Израел и Персийския залив са технически независими и на различен стадий от разработката си, но са замислени така да бъдат свързани с команден и контролен център, управляван от или заедно със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА