29 Март, 2013 23:34 1 631 0

Италия остава без правителство, президентът иска "миг за размисъл"

  • италия-
  • избори-
  • правителство
Италия остава без правителство, президентът иска "миг за размисъл" - 1
Лявоцентристът Пиер Луиджи Берсани не успя да състави кабинет.

Неуспешно приключиха консултациите на италианския президент с лидерите на основните политически сили в двореца „Куиринале“ за сформиране на правителство на страната, съобщи агенция АНСА.

Държавният глава Джорджо Наполитано обяви, че му трябва „миг за размисъл“, преди да предприеме следваща стъпка по връчване на мандата. Берлускони продължава да поддържа идеята си за широка коалиция с левите за излизане от правителствената криза, докато Движение „Пет звезди“ се противопоставя на евентуален кабинет на лявоцентриста Берсани и псевдо-технократите, а лидерът им, комикът Бепе Грило заяви, че политическите партии „са си изпели песента“.

От Демократическата партия на Берсани пък изказаха мнение, че правителство на широкото съглашение, на всяка цена, не би било подходящо, но ще подкрепят избора на президента, когато той го огласи. Техните хора не желаят да се коалират най-вече с дясната партия „Народ на свободата“ на бившия премиер Берлускони.

„Острите контрасти между политическите сили правят неприемливо широко правителство от традиционните партии – обясни Енрико Лета, вицесекретар на Демократическата партия на Берсани след днешните разговори с Наполитано. - Потвърждаваме пълното си доверие в държавния глава и ще окажем с подобаваща отговорност подкрепа за решенията, които ще вземе“. Според него идеята за провеждане на повторни избори е дълбоко погрешна.

Лявоцентристката Демократическа партия ще подкрепи институционален кабинет начело с авторитетна фигура. Те залагат на т.нар. „президентско правителство“, съставено от държавния глава Джорджо Наполитано.

Междувременно проучване на общественото мнение показа, че близо 50% от италианците са готови да гласуват на нови избори след неубедителните резултати от последния вот. 35% искат Наполитано да формира институционално правителство, което ще има ограничен мандат, но ще може да продължи икономическите и избирателните реформи. Малко повече от една трета от анкетираните смятат, че най-доброто решение ще бъде коалиционно правителство на Берсани и Берлускони.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: