31 Март, 2013 12:28 1 265 0

Папа Франциск дебютира с великденско послание в Туитър

  • папа франциск-
  • католици-
  • великден
Папа Франциск дебютира с великденско послание в Туитър - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Католиците, протестантите и арменците празнуват Великден днес. Тази година светлият ден за православните се посреща с разлика повече от месец - на 5 май.

Папа Франциск, който за пръв път ръководи Великденските богослужения, призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се завърне в живота им. "Приеми възкръсналия Иисус в своя живот. Дори да си се отдалечил, направи малка крачка към Него: той те чака с отворени обятия" - това послание сутринта понтификът разпространи и в Туитър.

Късно снощи той бе начело и на тържественото Великденско бдение в базиликата "Сан Пиетро" в Рим.

Около 10 000 вярващи запалиха свещите си, когато папата мина по главната пътека и произнесе проповед за историята на жените, които отишли в гробницата на Исус и с изненада видели, че той не е там. Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си никога да не губят доверие в Бог по време на изпитанията.

Тази година бдението бе съкратено, а от Ватикана обясниха, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги. По времето на Бенедикт XVI месата обикновено продължаваше почти 3 часа.

На службата папата, облечен в прости бели одежди, по традиция покръсти четирима души - този път от Италия, Албания, Русия и САЩ. Днес понтификът отслужи тържествената Великденска меса, отправи първото си послание "Урби ет орби" и поздвави огромното монежство от близо 250 000 вярващи, събрано на площад "Сан Пиетро".

Главата на Римо-католическата църква се помоли от балкона на базиликата за намиране на „политическо решение” за кризата в Сирия, за примирие на Корейския полуостров, за заложниците, пленени от бунтовници в Нигерия. Той осъди трафика на хора, определяйки го като „най-широката форма на робство през ХХІ век”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: