Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 09:53 1 028 1

Повече секции, но по-малко заявки за гласуване в Турция

  • турция-
  • гласуване-
  • секции-
  • заявки

28 ще бъдат секциите в Истанбул с 3 повече от предишния вот през юли

Повече секции, но по-малко заявки за гласуване в Турция - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Най-голям брой секции извън страната ще има в Турция – 126. Там ще се гласува с 96 машини – отново най-голям брой извън България. В сравнение с предишния вот през юли секциите са повече, но предварително подадените заявления – по-малко. Изборният туризъм вече започна и към България пътуват както автобуси, така и избиратели с частните си коли – кой ги организира и кой поема пътуванията за вота – от Турция предава специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова.

28 ще бъдат секциите в Истанбул с 3 повече от предишния вот през юли. Но броят на предварително подадените заявление за цяла Турция е с почти 3000 по-малко от предишния вот. Това обаче не означава, че няма ентусиазъм за вота, казва Хюлия Алтън от Сдружение на балканските турци в кв. „Авджълар“, Истанбул.

„Обаче като се чу, че ще има хем президентски, хем парламентарни. Направи се голяма реклама в цялата страна“.Гюнер Тахир участва в подготовката на изборите и обикаля цяла Турция:

„Обаче смятам, че на парламентарните избори ще бъде по-масово участието. Вълнува ги от гледна точка на това дали евентуално хора, които те познават, хора от техните региони биха могли да станат депутати в българския парламент“.

За първи път опозицията в Турция Народнорепубликанската партия и управляващата Партия на справедливостта и развитието се обединяват и участват активно в организацията на вота. Организират автобуси от домовете на избирателите до урните - от Турция до България, плащат горивото на тези, които са решили да пътуват със собствените си автомобили, за да дадат своя глас.

„Трябва вече да стане правителството. Това е в полза и на Турция за взаимните отношения на двете държави“, каза Хюлия Алтън.
„Нека да не се заблуждаваме, всеки тука има чисто партийни очаквания. Утре - вдругиден наближават президентски избори в Турция, говоря за 2023 година. Помагайки на българските парламентарни избори, те се надяват след това да получат същия жест“, смята Гюнер Тахир.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CRSED: F.O.A.D.

    1 3 Отговор
    Всички там не са българи, за какво им е да гласуват
Новини по държави: