14 Ноември, 2021 17:31 4 915 66

The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • локдаун

Ханс Клуге от СЗО каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят пускането на ваксини, включително бустерни дози за рискови популации и ваксинации за юноши

The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа се връща към „тъмните времена“ на Covid-19, обобщава британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус". Континентът отново се превърна в център на глобалната епидемия от коронавирус. Европейските страни от Балтийско до Средиземно море се готвят да затегнат мерките за противодействие на новата вълна от вируса.

Какво доведе до завръщането на опасното заболяване?

Съвсем доскоро на европейците им изглеждаше, че няма пандемия. В Кьолн хиляди празнуващи с костюми се тълпяха рамо до рамо в гъсти тълпи, за да отбележат началото на годишния карнавален сезон в 11 часа сутринта на 11 ноември, пише The Guardian. В Париж баровете и клубовете бяха отворени до късно и бяха пренаселени в сряда, Деня на примирието, който слага край на Първата световна война. В Амстердам претъпканите кафенета и барове изглеждаха както обикновено. Но вместо да предвещават началото на сезон от празненства, които ще кулминират с Коледа и Нова година, тези сцени на „мирен живот“ може би са били последните преди четвъртата вълна от коронавирус, обхванала Европа. Половин дузина нидерландски градове вече са отменили популярни паради, които празнуват годишното пристигане на Синтерклаас (Дядо Коледа) този уикенд за радост на децата, а известните коледни базари в Германия може да бъдат отменени.

„Не можете да си представите да стоите на пазара, да пиете греяно вино, докато болниците са пълни и се задъхват за последните ресурси“, каза миналата седмица премиерът на Саксония Михаел Кречмер, призовавайки германското федерално правителство да вземе непопулярното решение.

Нидерландия в събота стана първата западноевропейска страна от лятото, която наложи частичен локдаун, Берлин затваря ресторантите си за неваксинирани, а Франция бърза да подобри кампанията си за засилване на бустерните ваксинации - Европа отново е епицентър на пандемията.

През последната седмица броят на заразените с коронавирус на континента е нараснал със 7%, а броят на смъртните случаи с 10%, според Световната здравна организация, което прави Европа единственият регион в света, в който броят на случаите и починалите от Covid-19 нараства стабилно.

Близо две трети от новите инфекции - около 1,9 милиона - са в Европа, според СЗО, където се наблюдава увеличение на разпространението на вируса в континента за шеста поредна седмица, като няколко страни преживяват четвърта или пета вълна.

Според The Guardian експертите са съгласни, че най-вероятната причина за случващото се в Европа е комбинация от ниски нива на ваксиниране, отслабен имунитет сред отдавна ваксинираните хора и нарастващо самодоволство относно носенето на маски и дистанцирането, след като правителствата облекчиха ограниченията през лятото.

„Идеята винаги е била: правете всичко“, каза миналата седмица Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. - Ваксините правят това, което обещаха: предотвратяват тежки форми на заболяване и особено смъртност. Но те са най-мощният ни актив само когато се използват заедно с превантивни мерки.

Според OurWorldInData европейският континент има най-висок процент на ваксиниране в Южна Европа: повече от 80% от населението е ваксинирано два пъти в Португалия, Малта и Испания, докато Италия този показател е 73%.

Седемдневните пълзящи средни стойности на новите ежедневни инфекции са най-ниските в ЕС в тези страни,където живеят около 100 на милион души, но те нарастват, а в региони, където консумацията на ваксини е ниска, те са се повишили рязко.

В Триест, където миналия месец имаше големи протести срещу зелените пропуски в Италия – най-строгите в Европа, където се изисква от работещите да покажат доказателство за ваксинация, имунитет или скорошен отрицателен тест за достъп до работните си места – броят на ежедневните случаи се увеличи повече от два пъти... . „Върнахме се към мрачните дни на пандемията“, каза миналата седмица началникът на едно от отделенията за интензивно лечение в града след бума на приемите в болница, като 90% от пациентите не са ваксинирани.

Но Нидерландия, Франция и Германия, където обхватът на ваксинацията е само с няколко процентни пункта по-нисък, също започват да наблюдават скок на инфекциите, което е предизвикателство дори за правителствата с относително високи нива на ваксиниране.

В Нидерландия, която е ваксинирала напълно 73% от населението си, в събота беше въведено триседмичен частичен локдаун: барове, ресторанти и магазини от първа необходимост затварят от 20:00 ч., магазини и услуги, които не са от първа необходимост, затварят от 18:00 ч., а домашните събирания бяха ограничени до четирима гости, след като броят на случаите достигна нови рекорди.

Страната, която облекчи повечето ограничения през лятото, регистрира средно 609 нови инфекции на милион жители за седем дни тази седмица, което накара правителството да се откаже от обещанието си да премахне всички ограничения до края на годината.

Според OurWorldInData почти 69% от френското население също е напълно ваксинирано (правителствените данни, които включват тези, които са получили само една ваксина, ако са прекарали Covid-19, са малко по-високи). За влизане в магазини, барове и ресторанти, качване на самолет или влак на дълги разстояния от лятото е необходим „здравен паспорт“, потвърждаващ ваксинация, възстановяване или отрицателен тест, а маските остават задължителни в обществените закрити пространства, но има покачване на новите случаи.

„Това, което преживяваме във Франция, очевидно изглежда като началото на петата вълна“, каза миналата седмица министърът на здравеопазването Оливие Веран, тъй като средният брой на новите случаи за седем дни, макар и все още относително нисък, нараства стабилно до 134 случая на милион.

Президентът Еманюел Макрон каза, че от 1 декември хората над 65 години и хората в риск, които не са си направили трета ваксинация, вече няма да имат право на „здравен пропуск“ и в същото време програмата за реваксинация ще бъде разширена и за хора над 50 години.

Германия, където 66,5% от населението е напълно ваксинирано, е на прага на четвърта вълна, която може да бъде най-сериозната, като регистрира най-високите дневни нива на заразяване през последните две години през последните пет дни, с 48 640 нови инфекции. В петък средната стойност за седем дни надхвърли 381 души на милион.

Ръководителят на Германската агенция за контрол на заболяванията предупреди, че интензивните отделения са изправени пред безпрецедентен натиск, като каза, че ситуацията в страната е „пет минути до полунощ“, докато най-тежко засегнатите провинции обмислят локдаун.

От понеделник в Берлин само хора, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили, ще могат да посещават ресторанти, кина и фризьорски салони. Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан в петък предложи подобни правила за посещение на обществени събития.

Кристоф Шпинер, специалист по инфекциозни болести от Мюнхен, се съмнява, че дори тези мерки ще бъдат достатъчни. „Това, от което се нуждаем сега, са съгласувани и строги действия от страна на правителството и не съм сигурен, че в момента ги имаме“, цитира думите му The Guardian. В неговата болница около три четвърти от лекуваните за тежък COVID не са били ваксинирани, каза той.

С най-нисък процент на ваксиниране (62,8%) и най-висок процент на заразяване (над 1000 случая на милион на ден) в почти всички западноевропейски страни, Австрия е на път да въведе изолация за неваксинирани хора в двата най-засегнати региона, което би могло да насърчи подобни мерки в цялата страна. Федералният канцлер Александър Шаленберг каза в петък, че на неваксинираните хора в провинциите Горна Австрия и Залцбург ще бъде разрешено да напускат къщата само по специални необходими причини, като например закупуване на хранителни стоки или посещение при лекар.

Австрия, Швейцария и Германия имат най-висок процент на неваксинирани хора в Западна Европа, въпреки че е трудно да се определят конкретни причини, поради които хората се колебаят да се ваксинират, отбелязва The Guardian. В сравнение с южноевропейските държави като Италия или Испания, и трите страни досега са имали относително умерени вълни, което може да е накарало мнозина да подценят смъртоносната опасност от коронавируса.

Според The Guardian „алтернативната медицина“ е популярна в немскоговорящите страни: в Германия, например, хомеопатичните лекарства се предлагат от аптеките и се покриват от много обществени здравноосигурителни фондове. В бившата ГДР разпространението на ваксинациите срещу морбили и грип традиционно е било високо, но Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт сега са в дъното на националната диаграма за ваксинации срещу коронавируса.

В същото време в Централна и Източна Европа, бедността, лошото здравно образование и дезинформацията, съчетани с дълбоко вкоренено недоверие към правителството и правителствените служби, доведоха до най-ниските ваксинационни нива в Европа. В резултат на това девет държави от Централна и Източна Европа в момента се нареждат сред 10-те с най-високи дневни нива на смъртност от коронавирус в ЕС. Румъния и България имат най-висока дневна смъртност в блока – около 22 на милион – над 30 пъти по-висока от Франция, Испания и Португалия.

Въпреки изобилното предлагане на ваксини, двете източноевропейски страни напълно са ваксинирали най-нисък дял от населението си от всичките 27 страни от ЕС: само 34,5% от жителите на Румъния са получили две дози, докато в България това важи за едва 23,04% от жителите. И двете държави наскоро въведоха по-строги ограничения, докато Латвия, друга страна с ниски нива на ваксиниране, въведе четириседмичен локдаун в средата на октомври. Чехия, Словакия и Русия също затегнаха мерките.

В Западна Европа въпросът сега е дали страните ще успеят да ограничат тази последна вълна, без да прибягват до пълномащабни блокирания, пише The Guardian. Експертите казват, че отговорът вероятно е да - мерки като дистанциране, носене на маски и задължителни ваксини за достъп до помещения и мероприятия на закрито ще бъдат жизненоважни.

„Ако нещо от липсва, ще видим ситуациите, които се наблюдават сега в много европейски страни“, казва Антонела Виола, професор по имунология в университета в Падуа, Италия.

Ханс Клуге от СЗО каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят пускането на ваксини, включително бустерни ваксини за рискови популации и ваксинации за юноши. „Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от COVID-19 днес, не са напълно ваксинирани“, каза експертът. Но общественото здраве и социалните действия са еднакво важни, каза той, добавяйки, че СЗО изчислява, че 95% от универсалната употреба на маски в Европа може да спаси близо 200 000 живота. Превантивните мерки, прилагани "правилно и последователно", ни позволяват да живеем, а не обратното - каза Клуге: "Превантивните мерки не лишават хората от свобода, те я осигуряват."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аааааааа

    101 2 Отговор
    вашу мамку фашистичку!

    Коментиран от #63

  • 2 Ковид

    131 1 Отговор
    Какво ли ще пишат, когато всички на 100 % се ваксинират и пак ще е същото?

    Коментиран от #8, #19, #24

  • 3 Аз съм тъп

    107 2 Отговор
    Трябва да си много тъп и да не си разбрал, че това е биологична война.
  • 4 Абе

    67 0 Отговор
    Нали са на 80 прпцента набодени. Възможно ли е да действат под педесе процента и да криете като с Чернобил?
  • 5 Госあ

    82 0 Отговор
    Така е, Европа се върна в тъмните векове баламосвайки простолюдието с манна небесна, която ще му осигури вечен туризъм и консумация 😂
  • 6 От страни

    75 1 Отговор
    Как така бе? Нали толкова народ ваксахте? Абе бем ти кината и ресторантите - кво става с лекарства от това? Тия ку-ар кодове не лекуват и не предпазват та ми надухте главата с тях. Шо се заразяват ваксаните? През бай Тошово знаехме - ваксата предпазва от болеста. Кво са ма ваксали в детската градина работи и до ден днешен. Що не работят тия вакси?
    Щото така е измислено? И така се контролира? СОЗ? Четем СОЗ разбираме Бил Гейтс.
  • 7 Hoho Boho

    83 0 Отговор
    "Според The Guardian експертите са съгласни, че най-вероятната причина за случващото се в Европа е комбинация от ниски нива на ваксиниране"

    ТИЯ НИ ЛЪЖАТ В ОЧИТЕ
    ЗАПАДНЯЦИТЕ СА ВАКСИНИРАНИ НА 80%

    За фалшиви новини и манипулации се носи наказателна отговорност.
    Фалшива новина е, че в Европа има ниски нива на ваксиниране

    Коментиран от #11, #65

  • 8 От страни

    54 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид":

    Ще пишат че всичките са купили ку-ар кодовете.
    Или ще пишат че трябвало да се ваксаме на три месеци, или на месец, или на легане-ставане, тия са умни - ще го измислят.
  • 9 sss

    59 0 Отговор
    И какво стана - свърхвакснатите страни, които се натякваха тук, че видите ли победили голямото зло и живеят нормално, почнаха да връщат диктаторството. С тея "ваксини", заради които промениха и какво означава понятието "ваксина", освен че се изпраха едни милиарди - нищо не се постигна.
  • 10 Б.Х

    49 0 Отговор
    Някой да знае какво ковид ситуацията в Беларус. За един приятел питам

    Коментиран от #47, #54

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мунчо

    37 1 Отговор
    А след вълната, пак вълна....

    Коментиран от #66

  • 13 Това е резултата

    52 0 Отговор
    От ваксинирането защото хората си мислят, че са защитени от заразяване, но грешът! Дават им зелени сертификати за всякакъв достъп и така хем те се разязяват, хем разпространяват вируса! Колкото и да не им се иска на ваксинираните ще се срещнат с този вирус! За това докато не се срещнат повече хора с ковида все ще има болни! Така ще изградят естествен имунитет, а не с някакви измислени ваксини! Истината е, че повечето преболедували, а не ваксинирани ще доведат до края на ковида!
  • 14 Активист на БКП

    49 2 Отговор
    Пазете децата си от ЕВРЕЙСКИ ваксини!!!🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱
  • 15 Дилдо

    40 1 Отговор
    А за нас че намаляват случаите някой ще каже ли нещо
  • 16 Госあ

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "САТАНА":

    Даммм това е следващата стъпка, за тези които откажат да приемат че Земята е плоска….
  • 17 гост

    42 0 Отговор
    На едно знаме пише- свобода или смърт . На кой беше това знаме ?

    Коментиран от #56

  • 18 Майна

    29 0 Отговор
    д-р Андрю Кауфман , наред с други, търпеливо и безкрайно обясняваше от самото начало. За едно от по-скорошните му обяснения гледайте „НУЛЕВИ доказателства, че COVID изпълнява 4-те постулата на теорията за зародишите на Кох – д-р Андрю Кауфман и Сейер Джи“ .

    Освен това, според д-р Кауфман, „няма доказателства някой да е умрял от някакво ново заболяване“. Вижте „Разкриване на лъжите около COVID-19: Факти срещу измислица на пандемията на коронавирус“
  • 19 Гледай Z

    30 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид":

    Ще пишат команди, какво друго. Прави 1, прави 2, падни, легни, стани. Умни къщи, умни вещи, умни овце, всичко под команда.
  • 20 Майна

    41 1 Отговор
    Корона кризата е спусъкът за глобален държавен преврат с монументални измерения. Това е началото на нова ера, с нов международен икономически ред, който рискува напълно да унищожи човешките свободи. Сега тираните поеха властта, за да ни насочат насила към „умен за климата“ и „здравословен“ свят чрез новата техно-тоталитарна пътна карта на Световния икономически форум – „Голямото нулиране“….

    На 13 юни 2019 г. Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум (WEF) и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подписаха партньорство между двете си организации...

    Споразумението включва шест фокусни области и също така посочва, че четвъртата индустриална революция на WEF е важен компонент в изпълнението на дневния ред. Дигитализацията се разглежда като ключът...

    Това означава, че световните технологични гиганти (които са част от работните групи на WEF) ще решават световните проблеми чрез използването на AI, сателити, роботика, дронове и Интернет на нещата, както и със синтетична храна в менюто...

    Платихме и ще трябва да платим висока цена за нещо, което е преувеличено над всички пропорции и което е използвано като спусък за въвеждане на нов техно-тоталитарен ред.
  • 21 За овце

    44 0 Отговор
    Изумителен дебилизъм! На никого ли не му светва, че колкото повече се бодат, толкова повече боледуват. Вижда се чак от космоса. Три пъти режат и все късо 🤣🎃😷
  • 22 седми бустер

    49 0 Отговор
    И сега какво. Нали в Европа всички са ваксинирани с по 2 и 3 дози. Защо масово са болни!? Вече ги лъжат със следващата бустерка, която щяла да ги "оправи". После пак следваща бустерка и т.н. до живот. Идиот трябва да си, да вярваш на тези простотии с тия инжекции.
  • 23 Логично

    43 0 Отговор
    Чета изречението "Отслабен имунитет сред отдавна ваксинираните хора" Колко "чак отдавна" ги ваксинираха , като не са спирали да ги бодат по два -три пъти . И отслабен имунитет това ли е всъщност резултата от ваксинирането?
  • 24 Решение

    34 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид":

    Аз няма да се ваксинирам, съвсем съзнателно и не антиваксърски, така, че 100% няма да има.
  • 25 Най голямата измама

    30 0 Отговор
    В човешката история или тайна биологична война между изтока и запада?😇
  • 26 Айде па

    25 0 Отговор
    белким след 18-тата доза придобием имунитет. Така казват сички аФторитети в имунолигията.
  • 27 Майна

    34 0 Отговор
    Като се има предвид, че основната цел на преврата е значително да намали човешката популация и да ги запази живи, обект на постоянно наблюдение, както и контрол на ума и поведението, като „техно-роби“ на глобалния елит, моментът за съпротива е сега .
  • 28 ivan

    23 0 Отговор
    с толкова много ваксинирани в Европа и пак нова вълна и локдауни,ваксинираните носят маски а уж за тях няма6е да има ограни4ения,и за6то изоб6то да си слагат и бустерна доза като се вижда,4е има някакъв ефект 4-5месеца най много ,но и това е спорно а страни4ните ефекти са много,единственото хубаво е ,4е се оказва ,4е може би половината ваксини са плацебо,ина4е има партиди които са смъртоностни и това ве4е е доказано с данни в САЩ
  • 29 Бико

    30 1 Отговор
    Какъв вирус какви пет лева бе утайки. Имам приятели доктори - тяхната дума: всичко е бройка и пари - ВСИЧКО.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Кокорчо🙄

    22 0 Отговор
    Колкото и да ми пропагандирате, няма да се чипирам, щом сме се родили и ще мрем
  • 33 Професор

    3 32 Отговор
    Единственото решение е задължителни бустерни дози през два месеца за 100% от населението само тогава вирусът ще изчезне.

    Коментиран от #35, #36, #41, #45

  • 34 123

    19 1 Отговор
    Ваксините са нова Инквизиция от Ватикана.
  • 35 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ 😇

    27 1 Отговор

    До коментар #33 от "Професор":

    Това не са нормални ваксини. Предпочитам да умра отколкото да се ваксинирам 😇..истинските ваксини бяха преди 60 години. Сега бият на хората смеска от химикали 😜🤪😝
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 xxl

    8 0 Отговор
    Кукловодите все още не мислят да изтеглят ковида. Поне още 2 години ще е тая психоза
  • 38 Кики

    18 1 Отговор
    Европа се върна в тъмните времена на фашизма
  • 39 USJack

    6 0 Отговор
    Homo Sapiens сам по себе си е най-смъртоносния (и категорично най-тъпия) вирус. Да отърва с присъствието си планетата за да процъфти живота!
  • 40 609 инфекции на 1 млн. в Холандия

    20 0 Отговор
    134 на 1 млн. във Франция
    381 на 1 млн в Германия... Голям цирк се играе! Нали са ваксинирани над 70%!?!"Тъмни времена" За кого обаче - за здравите и непреболедували, които логично не искат експериментките!
    "Клуге от СЗО каза,че властите трябва да ускорят пускането на ваксини... СатанисткатаЗаразнаОрганизация заповядва на правителства на уж суверени държави да инжектират народите си! 🤬
  • 41 1234

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Професор":

    Мнооого си ппрроосст бееее, ти ако искаш и всеки ден се дупчим бе наарркооман
  • 42 246

    19 0 Отговор
    Белорус, без никакви локдауни и задължително носене на маски би трябвало вече да се е изтрил от картата. Но не е. Животът там си тече спокойно и малкият и средният бизнес не страдат.
  • 43 Алфа херинга

    19 1 Отговор
    Допреди седмици писахте, че почти всички са ваксинирани и Европа е приключила с пандемията. Какво стана сега?
  • 44 2748

    11 0 Отговор
    Много думи без главното: ваксинираните разнасят зарата, затова трябва да носят маски, да спазват дистанция, да ограничават контактите си. Ваксината не е сщинската ваксина, а препарат, който за известно време може ви осигури евентулано по-леко преболедуване. Не разбирам защо тези, които е доказано, че разнасят зара, се ползват с привилегията зелен сертификат и имат остъп навсякъде. Ето го гормивия опит на западните страни, където почти всички са ваксинирани и им дадоха достъп навсякъде. 40% от заболели и поинали са с ваксинация. Казвайте истината до последната подробност, за да бъдем нащрек, да не се отпускаме и да спазваме асолютно всимки предпазващи стъпки.
  • 45 Давам ти моята

    10 1 Отговор

    До коментар #33 от "Професор":

    Удари си я бустерно дълбоко в професоркия гз!
  • 46 Ами ...

    13 0 Отговор
    "Европа единственият регион в света, в който броят на случаите и починалите от Covid-19 нараства стабилно." ЕДИНСТВЕНИЯ РЕГИОН В СВЕТА. От друга страна, официалния сайт на ЕС ни информира, че 75,7% от пълнолетните в ЕС са НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ.
  • 47 Отдел " Убииства"

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Б.Х":

    Същото като в Афганистан 😁
  • 48 Рей

    7 1 Отговор
    Това не са ваксини а модифициран вирус на СПИН, който да унищожава имунната система.
  • 49 Ухански

    3 2 Отговор
    Китайците са пуснали нова серия от вируса.
  • 50 октомври

    8 1 Отговор
    и ноември се скъсаха да пръскат, затова.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 антиваксър

    10 0 Отговор
    Очаквам с нетърпение петата и шестата вълна когато четирикратно ваксинираните ще обвиняват тия дето са ваксинирани трикратно и двукратно и ще се гепят за косите ...кой е виновен за петата вълна ....мууууухахахахахаха
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 От страни

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Б.Х":

    Има малко и той "батката" влиза при тях без маска и се ръкува и се прегръща с тех. Та кво е наистина - имат ли го или не? Може би като отрича са го предумали поне едно театро да организира та да не личи много.
  • 55 Виктор

    1 2 Отговор
    Смешна ми е снимката от руски снимачен обект , болният нещо е надигнал глава и май дава инструкции къде да го возят.
  • 56 От страни

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Забрави. Днешното знаме пише "НАТО ни брани, ЕС ни храни" Нали, подлоги? Подлоги помните ли кой е Петко войвода? Или само Георги-Сава Раковски ви е мил, щото е мразел русняците?
  • 57 Ventura

    5 0 Отговор
    Европа се завърна в мракобесните времена на ИНКВИЗИЦИЯТА!
  • 58 big

    4 0 Отговор
    Нали Европа с малки изключения е ваксинирана над 75%, защо да са "тъмни времена"? Или ваксините не работят? Крайно време е да признаят, че мерките и ваксините са пълен провал, а не да се опъват като магаре на мост!
  • 59 реалист

    3 0 Отговор
    Клаус Шваб е планирал активни мероприятия - ковид вълни до 2028г. включително и глобално зануляване, всичко си е публикувал човека черно на бяло и си работи но проекта.
  • 60 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    Гардиън не е европейски вестник. да пише за Англия само
  • 61 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    до ном 3- всички помним мао каза 1964 , че ако не може с друго , ще ни победи с биологична война ! в Европа!!!!!!! бях в 3 - ти клас!
  • 62 бузю

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Румъния и България имат най-висока дневна смъртност в блока – около 22 на милион – над 30 пъти по-висока от Франция, Испания и Португалия. ---- тъпо , по-тъпо , най-тъпо , нашенска мисирка. А бе вие не си ли четете писанките бе!? То кво излиза , че там не мрат , а се съживяват
  • 63 МЕДИЙКА

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "аааааааа":

    МЕДИИ ПОЛИТИЧЕТА ДОКТОРЧЕТА И ВСИЧКИ ПОМОЩНИЦИ ЗА ГЕНОЦИДА АГЕНДА 2030 ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАТИКАНИ ПО ЗАТВОРИТЕ ЗАРАДИ ЛЪЖАТА КОРОНА.
  • 64 ГОСТ

    3 0 Отговор
    ДОКАТО ИМА НЕВАКСИНИРАНА КОНТРОЛНА ГРУПА, ТИЯ ВСЕ ТАКА ЩЕ БЕСНЕЯТ И ЩЕ ОБВИНЯВАТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ! НО Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО ДА ИМА ПО-ГОЛЯМА ТАКАВА! А ТРИСЕДМИЧНОТО ЗАКЛЮЧВАНЕ В НИДЕРЛАНДИЯ С КАКВО ЩЕ ГО ОБЯСНЯТ АПОЛОГЕТИТЕ НА ГЕЙТЦ И СИЕ?!
  • 65 ГОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Hoho Boho":

    ЛЕЛЯ УРСУЛЯ ЛЯЙНЕН СКОРО СЕ ПОХВАЛИ С ВИСОКО НИВО НА ФЪКСИНАЦИЯ В ЕС, А ТИЯ ОТ ГАРДИЪН НАОБРАТНО!!! ЦЕЛТА Е ПЪЛЕН ХАОС И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ, ХОРАТА ДА СЕ ЛУТАТ БЕЗПОМОЩНИ И ОБЪРКАНИ, ДОКАТО СВЕТОВНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПОЕМЕ ВЛАСТТА И КОНСТРОЛА НАД ОСТАНАЛАТА ПОПУЛАЦИЯ!
  • 66 гъста

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо":

    черна къдрава вълна
Новини по държави: