Last news in Fakti

8 Декември, 2021 06:37, обновена 10 Декември, 2021 13:24 8 797 28

Новата перла в Евразия

  • казахстан-
  • икономически форум-
  • 30 години независимост-
  • kazakhstan global investment roundtable

Казахстан привлича като магнит инвеститори от цял свят

Новата перла в Евразия - 1

Може ли една държава да се превърне в мощен притегателен център за инвеститори от цял свят само за три десетилетия? Отговорът е „Да!“ и той е Казахстан. През последните 30 години това, с което, разположената в центъра на Евразия, държава изненада света, беше построяването на нова столица. Но като, че ли на фона на всички промени, които се реализират в рамките на Стратегия 2030, преместването на столицата е само малка част от далеч по-мащабни промени. Това е изводът, който може бъде направен от казаното от участниците на Kazakhstan Global Investment Roundtable. Инвестиционният форум се проведе за четвърти път от 2017 г. насам.

Ключови инвеститори в Казахстан са швейцарските. За 15 години в евразийската страна са вложени 26 млрд. швейцарски франка. А казахстанските инвестиции в европейската страна за съшия период възлизат на 775.2 млн. швейцарски франка. „Над 200 швейцарски компании успешно развиват бизнес в Кахастан. Сред тях са Glencore, Sika, Swiss Grow, Stadler и други. За това е белег за високо доверие към Казахстан и прилагания от нас инвестиционен подход, над който продължаваме да работим“, сподели по време швейцарско казахстански икономически форум президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. Той напомни, че икономиката на страната е все по-конкурентоспособна и привлекателна за чуждестранните инвеститори. Придържа се към чист, иновационен и диверсифицируем икономически модел. Именно и поради това управата на страната предприема и конкретни стъпки, в рамките на която комплексната поддържка на предприемачите е сред националните приоритети. „Въвели сме принцип на индивидуална поддържка и съпътстване на всеки предприемач „до ключ“. За най-важните инвестиционни проекти държавата гарантира юридическа и финансова стабилност до 25 години“, допълва Токаев.

Поредното доказателство за чуждестранните инвестиции в Казахстан е и наскоро проведена среща между президента на страната и представители на европейския бизнес в Брюксел. В нея участие взеха председателят на УС на белгийската компания Joh Cockerill Жан-Люк Моранж и президентът на германския концерн Svevind Group Волфганг Кроп. На нея са били обсъдени перспективите за реализиране в Казахстан на инвестиционни проекти, целящи модернизирането на действащи железопътни локомотиви и използването на възобновяеми източници на енергия. Обсъден е бил и проекта Hyrasia One, който е в сферата на производство на "зелен" водород

Двата основни момента, около които се обединяват всички чуждестранни предприемачи, са много добре функционираща съдебна система и отличните отношения между тях и местното правителство. Тези два фактора, както и признаването на английското общо право, нещо което не може да бъде намерено в редица други държави, поставят Казахстан на 25-то място в света в класацията на държавите, в които с лекота може да се води бизнес. „За 20 години, откакто работим в страната, не сме видели казахстанско правителство да обявява дифолт. Това неминуемо дава допълнителна увереност на чуждестранните предприемачи. Това, което може да се види в Казахстан, е че винаги с лекота се спазват правата на чуждестранните инвеститори“, споделя по време на инвестиционния форум турският бизнесмен Хюсейн Арслан, председател на YDA Group. Той подчертава, че южната ни съседка има исторически връзки с евразийската страна, които се стреми да подобри и припомни, че една от осем чуждестранни компании в Казахстан е турска. За две десетилетия YDA Group е инвестирала в страната близо 2 млрд. USD, предимно в болници.

Чуждестранните предприемачи инвестират не само в печеливши за тях сектори, но и в такива, които са приоритетни за Казахстан, като например нефт, логистика, здравеопазване, фармация. „До голяма степен реализирането им се дължи на факта, че правителството реализира значителни отстъпки на инвеститорите. Също така се насочваме към развитие на селското стопанство. Казахстан е една от петте държави в света с най-висок потенциал за развитие на земеделието“, казва Меиржан Юсуп, председател на „Kazakh invest“.

„Правителството на Казахстан показа, че модернизацията е приоритетна задача за страната и поради това ние се насочихме към изграждането на завод за автомобили. Присъствието ни ще увеличи ефективността на управление на водните ресурси. Тясно си сътрудничим с министерството на икономиката. Самото разположение на Казахстан в центъра на Евразия, го превръща в перспективно място за водене на бизнес“, категоричен е Стивън Каневски президент и главен изпълнителен директор на Valmont Industries.

Добив, транспорт и логистика са трите сектора, около които се обединява турски инвеститор №1 в Казахстан YILDIRIM Group. „Казахстан е отлична държава за чуждестранни инвестиции. Инфраструктура, телекомуникации, банков сектор и правна система са в отлично състояние, което ни кара да се чувстваме сигурно в Казахстан и респективно да инвестираме повече. Банковата система е значително по-добре развита спрямо тази в останалите централно азиатски държави. Правителството на Казахстан отвори врати за международни инвеститори и прави всички усилия да ги задържи, като им предоставя достъпна енергия, човешки ресурси, логистика. Много добре приема проекти в начален етап, особено що се отнася до „зелената енергия““, казва Робърт Юксел Йълдъръм, президент и генерален директор на YILDIRIM Group.

Доказателство за огромното доверие на чуждестранните инвеститори в Казахстан е, че по време на четвъртото издание на Kazakhstan Global Investment Roundtable, на което присъстваха над 1000 представители на световно известни компании от 50 страни, бяха подписани договори на обща стойност над 2.1 млрд. USD. Сред тях са Goldbeck Solar, INOKS Capital, Chevron, ENI, Valmont Industries, Yildirim Group и други. За целия период на независимост на Казахстан (бел. ред. 30 години) страната е успяла да привлече капитал на стойност над 370 млрд. USD. „Днес държим твърд курс по посока чист, иновационен и диверсификационен икономически модел. В този процес общата поддръжка от страна на инвеститорите е сред националните ни приоритети“, каза по време на икономическия форум заместник-премиерът и министър на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди.

Също така са подписани и 6 нетърговски споразумения, касаещи аграрната промишленост и металургия, машиностроене, здравеопазване, фармация, енергетика и други.

Новата перла в Евразия

Новата перла в Евразия

Новата перла в Евразия

Новата перла в Евразия

Новата перла в Евразия


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гиги

    64 8 Отговор
    В България герб ни крадоха 12 год, пълниха чекмеджета, режеха лентички и ни заливаха с това колко сме добре и какви инвестиции има от чужди фирми. Да ама не, имаше чекмеджета, торби с пари и армия пт тролове

    Коментиран от #28

  • 2 Даммммм

    80 12 Отговор
    Привлича Казахстан-ама са в съюз с Русия и инвеститорите имат гаранции,че утре няма САЩ да решът да им правят някой Майдан или някоя Пролет....Имат сигурността и спокойствието си за инвестициите които правят там.А не както в Украйна-несигурност и гражданска война....

    Коментиран от #4, #22

  • 3 ????

    58 9 Отговор
    Добре, че са далеч от ЕС и НАТО!
  • 4 гостгост

    16 64 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Каква сигурност имат....Да си с Русия е най-големия риск който може да поемеш.Ем ще си обрече на глад ,мизерия и иизостаналост ,ами на всичкото отгоре руските бандити в даден етап могат да решат да "анексират" малко от територията ти,ако не цялата.Такава "сигурност" дават руснаците,че никой от съседните им народи не ги понася.Именно съседните държави трябва да са сплотени,а това ,за да не те понасят съседите ти ,значи смятай каква "сигурност" им дава русията ти.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Антимилиционер

    16 16 Отговор
    Не са управлявани от диви милиционери
  • 6 гадно

    18 7 Отговор
    Значи и там да чакат някоя оранжева революция или Майдан

    Коментиран от #20

  • 7 ДаЗдраПерМа

    25 6 Отговор
    никога не е имало държава Казахстан, да целуват ръка на Белязания че потроши сесесерето.
  • 8 6 чета

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "гостгост":

    абе, ти прочете ли статията или си дрънкаш само като навита латерна?
  • 9 Я па го тоя

    40 4 Отговор

    До коментар #4 от "гостгост":

    Пише,че имат бол инвестиции-ти па си седнал да ги обричаш на глад и мизерия...То ти написано-а ти рупаш ли рупаш...У нас няма кой да инвестира вече-че хем нямаме икономика и инфраструктора-хем бившият шеф на НАТО ни определи като фронтова държава при конфликт с Русия-кой е луд да инвестира след такива приказки у нас??? Абе откъде излизате такива философи бе???
  • 10 rusnak

    20 7 Отговор
    Казахстан е изкуствено образование създадено от Съветите. Целия север им е даден от Русия и е пълно с градове построени от руснаците. В момента се надига дива русофобия, създавана от либералните соросодни лакеи.

    Коментиран от #12

  • 11 безпартиен

    22 2 Отговор
    Не може и да има сравнение с положението у нас!Тук реално няма работна ръка-образована,високо квалифицирана,с изградени трудови навици!Единствено може да се "похвалим" с наличието на около 2.5 млн.пенсионери,около 700 хил.чакащи заплати от държавния или общински бюджети,около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 1 млн.ц...гани без образование и трудови навици!Колко от останалите да живеят в България работят,плащат данъци и осигуровки за да издържат всички изброени по-горе?Всеки уважаващ себе си инвеститор знае тези цифри и не би вложил средства у нас!Решението е образоване и придобиване на професионална квалификация на този 1 млн.ц...гани!Резултата е чак след 15-20 години!До тогава и 50 % съкращаване на бюджетните служители и включването им в частния бизнес!
  • 12 rusnak

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "rusnak":

    Забравих да спомена, че се отказват от Кирилицата, пак под натиска на сороснята.
  • 13 Сивата чапла

    19 2 Отговор
    Така е, с тази огромна разлика, че държавата не допусна изтичане на хората и навън.
    Запази най-ценното, хората си и културата си. Някой да е срещал емигранти от Казахстан в Европа или Америка? Няма! .... Затова и Димаш и ги прослави.

    Коментиран от #14

  • 14 Сивата чапла

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сивата чапла":

    Не че няма проблеми разбира се, опитват да разбият връзката Казахстан Русия, дано не се поддадат на провокациите. ...... .Blizzard Again - Dimash Qudaibergenov vs Kristina Orbakaite в ю-туб Димаш и Орбакайте, дъщерята на Пугачова, .... Красиво
  • 15 Сивата чапла

    16 3 Отговор
    И все пак, на чуждите инвестиции би трябвало да с егледа много внимателно, щото всяка инвестиция е директно изнасяне на капитал навън. Така могат да им подложат динена кора, не е за вярване.
  • 16 Сивата чапла

    20 4 Отговор
    И как успяхте да побългарите подзаглавието, 30 години независимост, ....... та ако не беше СССР в Казахстан до ден днешен щяха да пасат овцете, не че е лошо, но именно на СССР дължат много. Ако щете и част от културата си, оперното пеене там достигна невероятно висоти именно по време на СССР. ................ Украйна също беше на много високо технологично ниво благодарение на СССР и сега какво? Пълна разруха, плацдарм, сменена собственост, американска територия без анексия или със скрита анексия.
  • 17 ми ще привличат

    14 6 Отговор
    като минималната заплата им е 113 долара естествено, че ще привличат. Имат си диктатор който им направи един красив център, а всички останали градове са им разруха в 10 пъти по зле от нашата, идете в Казахстан и вижте бе, идете, аз съм бил в 2019 година и в Караганда и в столицата Астана (прекръстиха го на Нурсултан в чест президента, представете си София по желание на Борисов да го кръстят Бойко Борисово или Тиквово) все още хляб, яйца и мляко по купони дават и чували с пшеница, не съм за Америка но който е с Русия никога не прокопсал.

    Коментиран от #26

  • 18 МАААААЛКУ ПО КЪСНУ ША

    11 0 Отговор
    Разберат чи ИНВИСТИТУРА ВКАРВА ЕДИН ЛЕВ А КРАДЕ ЕДИН МИЛИАРД.....
  • 19 ДжафДжаф

    14 2 Отговор
    Как бе...ми там нема демокрация. Властта е тоталитарна, даже и новата столица я кръстиха на бившият Президент, който продължава да дърпа конците! Култ към личността! А най-лошото от всичко, е че паддържат относително добри отношения с Русия. Верно, че направиха новата столица на север, щото там практически освен руснаци друго население нямаше преди. Верно, че се бъзикат с руският език и руснаците, но пък икономически са изцяло обвързани с Русия. Армията е по руски образец и с изцяло руско въоръжение. Добива на уран/основна за Казахстан суровина/ е практически изцяло под контрола на Росатом.

    Коментиран от #21

  • 20 Hoho

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "гадно":

    Нормално, всеки който наддигне малко глава в региона и идват гладните ватенки. След тях само глад и мизерия..
  • 21 ДаЗдраПерМа

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДжафДжаф":

    след 18 часа им намаляват скороста на интернета и соц мрежите запецват, на 50км югозападно от Караганда има градче Топар и до него огромно езеро което зимата замръзва и от негова страна духат силни ветрове и под -25гр не пада. Лятото пък жеги не се трае.
  • 22 333

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Даммммм":

    Абе тоя съюз със Русия...
    Прекръстиха руснаците в Казахстан, като забраниха използването на някои букви. На морето се запознах с един младеж, роден в Казахстан, руснак. Каза, че Казахстан вече не е особено приятен за руснаците там и иска да се маха. Тормозят ги, защото са руснаци. Вероятно падишаха на Казахстан формално се разбира с Путин, и Путин си затваря очите за това, че в Казахстан тормозят хора от неговия народ.
    По-голямо лицемерие от това няма.
  • 23 Генчо

    2 4 Отговор
    Стават чудеса когато мекьите руски лапички спрът да те гушкат за връта. Примери / чехия, естония, финландия...казакстан
  • 24 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор
    в град Алма-Ата работи от 2003г Египетски исламски университет където получават духовна подготовка дечурлигите на Саудитските богаташи нещо като оксфорд за тях
  • 25 Бай Ставри

    6 1 Отговор
    От големите инвестиции и високия стандарт казахите бягат масово в Русия със своя изключително висок стандарт, даже бягат и при нас, което е показателно. Там освен една столица останалото са степи, разгледайте им другите градове в мапса и вижте нивото на инвестициите.
  • 26 2557

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "ми ще привличат":

    Попринцип с Русия останаха само останалите отритнати от света държави.Събират се един дол дренки,бананови републики и правят съюзи по между им.Това са Русия,Казахстан,Беларус,Сирия,Северна Корея,Таджикистан,Туркменистан,Киргизстан, и тем подобните им..Естествено,че ако си с Русия няма да си добре.Най-малкото самата Русия страда от мизерия ,глад и изостаналост.Как очаквате същата тази държава да осигури развитие и богатство на друга страна ,като самата Русия е с по-лош стандарт от Ливан ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гиги":

    Не завиждай! Разликата не е голяма! Там в Казахстан принципът е "съпътстване "до ключ"", а при нас в България е " рушвет до дупка". Лошото е, че ние с тебе двамата не сме от тези, които са в положение да искат и да си прибират рушветите и да си пълним чекмеджетата. Друго лошо няма!