Last news in Fakti

12 Декември, 2021 18:29 2 993 18

Хърватия приема закон за еврото

  • хърватия-
  • евро-
  • закон

Това ще стане през пролетта

Хърватия приема закон за еврото - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Вицепремиерът на Хърватия Здравко Марич обяви, че през април страната му ще приеме закон за приемането на еврото, съобщи ДАНАС.

Законът ще бъде внесен през януари. Очаква се да бъде гласуван през април.

Предстои да бъдат направени промени на 46 закона и 70 норматива. Това е решителната крачка за Хърватия.

Страната вече получи разрешение от Европейския съвет за влизане в зоната. Това вероятно ще стане до две години.

Решението беше приоритет за хърватското правителство. Предстои и широка информационна кампания спрямо хърватските граждани.

Пояснява се, че преходният период между двете валути ще е от две седмици. След това еврото ще стане основно за страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жан вължан

    18 8 Отговор
    Хръватска като влезе в новия съветски съюз европейския и скочи като на нас външния дълг и задлъжняха яко хак да им е честито
  • 4 Сивата чапла

    16 3 Отговор
    Идиоти като Горбачов на всяка крачка!
  • 5 И тея ще ги

    18 3 Отговор
    Надупът като в България!ще ги вкарат в дългове и ще вдигнат цените до небето 😇
  • 6 Хахах

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "реалиста":

    Да си русофил няма лошо. Архитектура, литература ... няма лошо да харесваш някоя страна. Нашите са русороби.. голяма е разликата . Те всеки ден по нареждане , чрез статия или изявление от Москва ,предават България в услуга на Русия ....

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сивата чапла

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хахах":

    Диалог сам в една стая, наистина е идея. ................................. Само че слагай престилката и отивай да миеш чинии, ако и за това те вземат, щото и там е навалица от безработни. И в евро ще ти плащат, да закърпиш наема в някое мазе.

    Коментиран от #11

  • 10 Türkiye

    6 7 Отговор
    Хърватия няма да е независима от Брюксел, трябваше да приеме турската лира за официална валута за да има разтеж икономиката
  • 11 Хахах

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сивата чапла":

    ??? Нещо се опита да кажеш ли ? Не ти се получи.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Американец 🏈

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "София":

    Имам се за реалист. На един приятел бащата работи в Гърция много години. Когато приеха еврото, това беше по спомен 2002-2003, изгубиха си парите за нула време. Обедняха зверски, една и от причините все още да имат най високата безработица в Европа, и всичките им държавни институции да са на концесия по 50 г! Летища, портове, всичко е концесирано, идиоте
  • 14 ДаЗдраПерМа

    1 4 Отговор
    Естония след като взе еврото 2011 се препарира за 5-6год строителните обекти така си стояха със скелето, къщи, вили без мазилки и прозорци, всеки който имаше крака избяга на гурбет но след този шоков период нещата почнаха да се оправят
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 стоян георгиев

    3 4 Отговор
    българия трябва скоростно да въведе подобни мерки и да влезем в еврозоната.особено при сегашния риск от регионални кризи,квито се задават в турция и квито имаше в гърция.еврото ще ни даде стабилен ръст и висок стандарт.българина ще ходи да пазарува спокоино не само в турция и македония,но дори и в гърция след като адаптира икономиката си към европеиската.това ще е преломния момент и за идването на наемни работници от чужбина и прекъсването на негативната демография.

    Коментиран от #17

  • 17 Стоянчо, я сега кажи

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    чичовото за бг заплатите, за цените на основните стоки и на комуналните услуги?Попитай немците как протече при тях този процес...Нека първо си пооправим съсипаната от тиквената хунта държава и да попитаме западните си господари за шенген,а после да решаваме за еврото!

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стоянчо, я сега кажи":

    чиче,хора без познания по икопномика като теб не трябва да коментират темата както и подобни.навсякъде където е евро хората живеят в пъти по-богато от българите.прочете ли чиче?в пъти по-добре.и в германия и в гърция и ....!да в европа има страни дето не го приеха ,едни щото са над средния европеиски стандарт и не им се приравнява и други по политически причини в които управляват глупаци и популисти.за останалите еврото донесе сигурност и просперитет.да гърците вече не можеха да мамят европеиските институции и трябваше да се дисциплинират,но тва в средносрочен план също бе положително.без еврото в гърция щеше да има галопираща инфлация и драхмата щеше да е милион за евро.ползите от еврото са както писах многоброини.
Новини по държави: