Last news in Fakti

20 Декември, 2021 05:52 1 592 3

Великобритания ще има нов главен преговарящ с ЕС

  • лиз тръс-
  • главен преговарящ-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес

Лиз Тръс ще запази и ролята си като външен министър

Великобритания ще има нов главен преговарящ с ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Лиз Тръс ще замени лорд Дейвид Фрост като главен британски преговарящ с ЕС след Брекзит, предаде БНР.

Лиз Тръс ще запази ролята си като външен министър, докато продължи преговорите за Протокола за Северна Ирландия след оставката на министъра за Брекзит Дейвид Фрост. Депутатът Крис Хийтън-Харис ще бъде министър, отговарящ за Европа, съобщиха от "Даунинг стрийт".

Депутатите в управляващата Консервативна партия са на противоположни мнения по повод на оставката на Фрост, който посочи като причина "загриженост за посоката, в която се движи правителсвото". Дейвид Фрост информира с писмо премера Борис Джонсън, че е загрижен от политиката за Ковид-19, призовавайки го да избягва крайни мерки. Торите, които споделят вижданията на Фрост, смятат напускането му за "пълно бедствие". Други обаче смятат, че напускането на Фрост е шанс "да се рестартира копчето" в преговорите с ЕС.

Лиз Тръс бе на страната на искащите оставане преди референдума за Брекзит през 2016 година и тогава твърдеше, че продължаващото членство в ЕС е от икономичеки интерес за Великобритания. По-късно обаче тя заяви, че ще подкрепи Брекзит, ако бъде проведен отново референдум. Главният европейски преговарящ Марош Шевчович заяви, че ще продължава да сътрудничи с Обединеното кралство в същия конструктивен дух по всички важни задачи напред, включително Протокола за Северна Ирландия.

Протоколът остава "ябълка на раздора", откакто бе договорен в края на 2019 година, като някои бизнеси казват, че той прави по-трудно изпращането на стоки до Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: