8 Декември, 2021 20:22 2 227 24

Водещ германски вирусолог: “Омикрон ще е проблем до лятото“

  • омикрон-
  • вирусолог-
  • германия-
  • коронавирус-
  • проблеми-
  • ваксини-
  • бустерна доза-
  • трета доза-
  • кристиан дростен

Още през януари новата мутация Омикрон се очаква да стане доминиращ вариант

Водещ германски вирусолог: “Омикрон ще е проблем до лятото“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на починалите от коронавирус в Германия за едно денонощие е най-високият от февруари насам - по данни на Института „Роберт Кох" за 24 часа са регистрирани 527 смъртни случая.

Същевременно ново проучване сочи, че ваксината на BioNTech/Pfizer вероятно осигурява само частична защита срещу Омикрон. Неутрализирането на Омикрон в сравнение с по-ранните варианти на коронавируса е значително по-слабо, казва на базата на досегашните резултати от изследванията професор Аксел Сигъл от Африканския институт за здравни изследвания в ЮАР. В лабораторията e изследвана кръв от 12 пациенти, имунизирани с препарата на BioNTech/Pfizer и e било установено намаляване с 41 пъти на неутрализиращите антитела срещу варианта Омикрон.

Междувременно и от BioNTech/Pfizer потвърдиха, че ефективността на тяхната ваксина срещу новия вариант на коронавирса е значително по-слаба. Но поставена трета доза от препарата увеличава 25 пъти наличието на антитела в организма, съобщиха днес едновременно от двете компании. Moderna, Johnson & Johnson и други фирми-производителки на COVID-ваксини все още не са обявили доколко ефективни срещу Омикрон са техните препарати.

„Причини за съмнения в ефективността на ваксините не би трябвало да има"

Експерт от СЗО е на мнението, че е „много невероятно" новият вариант на коронавируса Омикрон напълно да обезсили защитата, която осигуряват ваксините. „Имаме високоефективни ваксини, които до момента се доказаха като средство срещу тежкото протичане на заболяванията", каза ръководителят на Отдела за спешни случаи към СЗО Майкъл Райън. „Няма причини да смятаме, че случаят с Омикрон ще е по-различен." Райън потвърждава, че заразата с новия вариант по-рядко може да предизвика тежки симптоми, но подчертава, че анализът на Омикрон все още е в началото си. „Най-доброто оръжие, което имаме, е ваксината", изтъкна Райън. Данните от Южна Африка не показвали, че има катастрофална загуба на ефективността на препаратите - в момента дори било точно обратното.

Дростен: „Омикрон ще е проблем до лятото"

Водещият германски вирусолог от клиниката „Шарите" Кристиан Дростен не крие загрижеността си във връзка със скоростта на разпространение на новия вариант на вируса. Той предупреждава, че Омикрон само увеличава рисковете за неваксинираните. „Омикрон ще е проблем до лятото", казва Дростен в своя подкаст. В момента в Германия доминира мутацията Делта, но Омикрон се разпространява в световен мащаб. Дростен предполага, че Омикрон ще се превърне в проблем за Германия от януари нататък - най-вече заради скоростта на неговото разпространение. В Южна Африка или в Англия например броят на случаите се удвоява на всеки два до четири дни. Ако и в Германия се случи така, „развитието ще изпревари възможността на политиците да реагират. И тогава скоро ще имаме сериозен проблем", казва Дростен.

За бустерния имунитет

За разлика от Южна Африка или Англия обаче Германия е сравнително по-добре защитена на базата на тъй нареченото G2-правило: „ваксиниран или преболедувал", благодарение на което разпространението на Омикрон може да се забави. Дростен отправя призив към хората да се ваксинират, особено с бустерна доза. Неговото становище е, че „бустерният имунитет" срещу Омикрон защитава по-добре от прекараната инфекция. Сигурни данни по въпроса обаче до момента няма - преобладават предположенията.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Грульо

    28 1 Отговор
    Долу Омикрон, Макрон и останалите чужди и наши ковит марионетки! :D

    Коментиран от #12

  • 3 Майна

    16 1 Отговор
    Този преименува теста на КЪРИ МЪЛИС за ОТКРИВАНЕ НА ИЗОБЩО НЕИЗОЛИРАНИЯ ВИРУС И ЗАТОВА СТАНА...СПЕЦИАЛИСТ, ЗАРАДИ ТАЗИ ФАЛШИВА МЕРИЛКА...ХАХАХА...
  • 4 А дано

    0 14 Отговор
    този омикрон ви довърши, путински мекерета германски.
  • 5 Закс

    30 2 Отговор
    А след лятото кой ще пуснат ?
  • 6 Fen

    21 3 Отговор
    До лятото Омикрон ще им е проблема , а на есен ще бъде новият вариант на вируса ! Сега не е време за отпускане... Думи на Меркел от миналата година , но ще бъдат актуални и догодина !

    Коментиран от #23

  • 7 Vaccine

    17 2 Отговор
    "Moderna, Johnson Johnson и други фирми-производителки на COVID-ваксини все още не са обявили доколко ефективни срещу Омикрон са техните препарати."

    В момента ваксинирана Гремания бедства и бележи рекорди. Как така водещият "вирусолог" Райън не предвиди този факт преди няколко месеца? Та взел да дава мнение за Омикрон? Оксиморон - вирусна ваксина...
  • 8 Рошко

    16 0 Отговор
    За ден някой може ли да провери колко пъти се изсипва пропагандна помия от дойче зеле дениз замбазов инициалите са едни и същи и шушумингата шумов
  • 9 MAN

    17 0 Отговор
    ПОЧТИ ВСИЧКИ ВИРУСОЛОЗИ СА КУПЕНИ,ТЪЙ ЧЕ ...
  • 10 Рошко

    14 0 Отговор
    Как пък една мисирка на дойче зеле джамбаза или шушумингата които най ми рекламирате отровите, не се зарази и гътна вашшшш...... ма...... да...

    Коментиран от #14

  • 11 Институтът

    12 0 Отговор
    "Роберт Кох" е пряко свързан с хазарската мафия.
    Така че тяхната информация е абсолютно подвеждаща.
  • 12 Мисля

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    дето Макрон е в пъти по-коварен от омикрон...
  • 13 Как сте шушумиги

    0 14 Отговор
    Нещо не ви се получава номерът да минете между капките, а? Надявахте се някак да устискате докато 70-80% от населението се ваксинира и вирусът утихне, нали? Но не, той се оказа корав и коварен, кожата си мени, но нрава не, изтребва неваксинираните като райд хлебарки....🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #17, #24

  • 14 Да бе, мааамустара

    0 9 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Все се гътват неваксани...🤣🤣🤣🤣
  • 15 .....

    9 0 Отговор
    Къде е доктората на Дросен? Защо го е скрил от научната общност? DW, направете едно тазследване по този въпрос. А, бях забравил - ще ви спрат парите, нали, помияри? Правете си експериментите в Германия и Австрия. Ние показахме, че сме по-умни от вашите сънародници.

    Коментиран от #16

  • 16 По-умни...

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от ".....":

    Затова мрете на порядък повече от германците 🤣🤣🤣
  • 17 Айде

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Как сте шушумиги":

    че и твойто сертификатче ще изтече,боди се опитно мишле,няма да е задълго.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 На мен сертификатче ми не требе

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Айде":

    Бе шушумиго 😂😂😂😂
  • 20 Ко викаш?

    6 0 Отговор
    Изпляскали в заглавието "водещ вирусолог" и неговото "компетентно " мнение " пък той бил някой от клиника "Шарите" и аджеба къв е тоя!? Господин никой акъл щял да дава. Абе дойче зеле, хептен здадохте багажа

    Коментиран от #21

  • 21 Дойче вълна

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ко викаш?":

    Пропаганда бе, брат.
  • 22 България

    1 0 Отговор
    След това Ултрон
  • 23 wag

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Fen":

    Тия мало-мн-и кранти вече поръчаха за всеки жител по 6 дози. Това означава, че това безобразие, ще продулжи до кум 2024 година включително.
  • 24 wag

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Как сте шушумиги":

    Ако се добави и броя на непреудолели ваксините след инжектиране, процентните числа са много на обратно. Повечето баялдисали са със ваксини. По данни от патолозите в германия. Тия със, които са били със заболчвания и ваксини директно се пишат само от заболяването починали и въпреки това минават неваксинираните.
    То и Кантарджииката ви го каза „от ваксината файда НЯМА“
Новини по държави: