13 Януари, 2022 19:10 3 130 24

Цунами от възмущение: началото на края на Борис Джонсън

  • борис джонсън-
  • парти-
  • великобритания-
  • коронавирус-
  • мерки

Около премиера се вихрят партита, докато обикновените хора стоят затворени и нямат право да посетят дори умиращите си роднини

Цунами от възмущение: началото на края на Борис Джонсън - 1
Снимка: Shutterstock

Да си посипе главата с пепел: това рядко се случва на британския премиер Борис Джонсън. Вчера обаче той беше принуден да се оправдава и извинява пред британския парламент. А се знае, че Джонсън мрази да си признава грешките. Винаги предпочита да запретне ръкави и да си пробие път напред. На този фон вчерашното му извинение става особено многозначително - защото показва колко сериозно е положението за премиера и какво голямо негодувание се надига в редиците на собствената му партия.

Скандалите около Джонсън

В същото време обаче е факт, че извинението беше само половинчато. Джонсън призна единствено онова, което вече беше известно на обществеността. И изобщо не потвърди, че с партито под лъчите на залязващото слънце в собствената му градина на 20 май 2020 е нарушил действащия тогава локдаун. Премиерът се извини само заради това, че оценил неправилно ситуацията, разглеждайки случващото се в градината като „работна среща“.

Това извинение дава на Джонсън глътка въздух, докато излезе официалният доклад по случая. А междувременно вече се знае за цели 12 съмнителни празненства около правителствената резиденция през 2020 година. Но купоните не са единственият проблем на Джонсън. Неговото правителство вече от месеци сякаш се занимава единствено с това да гаси пожари. И човек изобщо няма усещането, че там се извършват и политически усилия за добруването на страната.

Скандалите са многобройни. „Тапетният“ е свързан със скъпо струващия ремонт на премиерското жилище и опита на премиера да го прокара за сметка на държавния бюджет. После идват конфузните му усилия да спаси съпартиеца си Оуен Патерсън от наказание заради незаконен лобизъм. Както е известно, Патерсън в крайна сметка подаде оставка, а в неговия избирателен окръг либералите прекършиха доминацията на консерваторите. Консервативната партия издигна навремето Борис Джонсън за премиер единствено поради това, че той умее да общува с хората по един непосредствен начин и така да осигурява изборни мнозинства. През цялата си политическа кариера той някак съумяваше да отклони погледа от своите неадекватности и лъжи.

Дойде повратният момент

Но сега дойде повратният момент. Около премиера се вихрят партита, докато обикновените хора стоят затворени и нямат право да посетят дори умиращите си роднини. Този сюжет предизвика толкова силно цунами от възмущение, че Джонсън няма да успее да преплува през кризата и да излезе сух на брега. В допитванията 56% от хората настояват Борис Джонсън да си подаде оставката. И тази оставка вече е въпрос единствено на време.

Автор: Габи Бизингер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    23 1 Отговор
    Бреййй, щом и Дойчо Веле започна да нарежда клоуна, заначи му се види края. :D
  • 2 Пипи

    25 1 Отговор
    Няма работни места в цирка. Затвориха го заради Ковид.
  • 3 Sion

    24 2 Отговор
    Пинокио Джонсън е пътник.
  • 4 Лудница

    21 1 Отговор
    Много глави паднаха покрай ковида, време и на англосаксонците. Семата продължава.
  • 5 Рошко държи!

    14 3 Отговор
    Добре де, хапнал, пийнал, какво станало, някой да не е умрял?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха ха

    27 1 Отговор
    Борката си пие и е.. ония баламурници жулят бустери
  • 8 Лоша работаааааа...

    7 14 Отговор
    ...си мисли Путин. Моите хора яко се ос.рат. Тръмп, Меркел я няма вече. Орбан, Борисов, Джонсън. Всички продажници от ЕНП които бях купил, са пътници. Ко ши праим. Ква я мислихме, а ква стана тя. Май ще трябва да прая световна война, че иначе и моя ред ще дойде скоро.

    Коментиран от #12

  • 9 Пловдив

    17 1 Отговор
    И Дядото, ама не оня от Бузлуджа, ами оня зад Океана, може съвсем скоро да се озове на същия панаир...
  • 10 Кочо

    18 0 Отговор
    Еми след толкова лъжи за измислената пандемия, след всички чудовищни престъпления срещу народите им, как такива боклуци като този да признаят, че хората са манипулирани и заблуждавани с цел тотален контрол! А той е от избраните, извън числото на тормозените и репресираните! Как не го разбират това хората! Джонстън нито е смел, нито е безумен, просто знае каква е истината!
  • 11 Борис Жонсън

    11 0 Отговор
    е нали се извиних :(
  • 12 Мноооооого

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лоша работаааааа...":

    Студено. Изобщо не ставаш сине за анализатор.

    Коментиран от #22

  • 13 сър

    7 0 Отговор
    ще го изпратим обратно в турция
  • 14 Hoho Boho

    11 1 Отговор
    Простотията няма край.
    Обикновените хора стоят затворени,
    защото са прости овце.
    Обаче сега премиерът им е виновен, че са прости...
    Да напомня - имат по 250-350 хиляди заразени ежедневно.

    Коментиран от #16

  • 15 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    ХА -ХА -ХА --- ВСИЧКИ АНГЛИЧАНИ СА ЗА ДЖОНСЪН !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 16 Hoho Boho

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Hoho Boho":

    Сега очаквам някой да каже:
    да, ама те (ваксинираните) умират много леко..
  • 17 Fury

    5 0 Отговор
    Разбрахме, ще го сменяте явно не е удобен на световната хунта и явно защитава интересите на ангричаните. Забелязвам,ме поетапно се сменят правителствата във държавите в Европа и новите захарвата народа като бясно куче кокал. Което още по вече ме навежда на мисълта че новите правителства идват с цел да ни набодът. Бат Бойко така ко излекуваха и него. Това е моят прочит на случващото се
  • 18 ЕВГЕНИ МИНЧЕВ

    1 1 Отговор
    С ТОЯ РАБОТИМ ЗАЕДНО.
  • 19 ПСР

    2 1 Отговор
    Ако не беше толкова тъжно жалък,можеше и да е смешен.Срам за британците.
    Но....май и ние си кътахме нещо такова,та и по-страшно,цели 12 годинки.

    Коментиран от #24

  • 20 хе хе

    5 0 Отговор
    Какъв беззъб патос в стил охулване на класовия враг :)))

    Човекът пил чай с няколко колежки в една градинка. Как няма да се възмутим :)))
  • 21 УСА боклук

    1 2 Отговор
    Най-готения пич сред Премиерите.
  • 22 Да, капацитет анализатора прецени

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мноооооого":

    и отсече, че не ставам Еми млъквам тогава, за да не се излагам. Thank you sir. Може да не ти харесва, ама картинката е точно такава
  • 23 Бившият му съветник,

    2 0 Отговор
    си комуникираше с Гейтс и обслужваше Ковидарите. И си мисля, че точно те му играят грозни номера. Някои среди са много намусени, че не ни оключи по Коледа.
    До 22, не го охулва класовия враг, а политкоректни от собствената му партия, а също лявата опозициионна партия, но в нея е бъкано с буржоа, които отдавна са казали чао на съседите от общинското жилище, в което са израсли.
  • 24 Лелеее,

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПСР":

    какви неграмотни коментари! Двамата нямат нищо общо !!!
Новини по държави: