Last news in Fakti

20 Януари, 2022 07:57 2 736 9

Сръбският премиер: Проектът за литиева мина на „Рио Тинто“ е спрян

  • сърбия-
  • литий-
  • ана бърнабич-
  • рио тонто

Проектът за добив на литий в долината Ядар - близо до Лозница в Западна Сърбия, предизвика масови протести в цяла Сърбия от страна на граждани и екологични организации

Сръбският премиер: Проектът за литиева мина на „Рио Тинто“ е спрян - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Проектът "Ядар" на компанията „Рио Тинто“ е спрян, като не е получил разрешение за експлоатация, заяви днес сръбският министър-председател Ана Бърнабич, цитирана от „Екзит Нюз“ и БГНЕС.

Тя заяви пред репортери, че е спрян не само този проект, но и всички останали дейности в Сърбия, свързани с проучването на запасите от литий.

Проектът „Рио Тинто“ за добив на литий в долината Ядар - близо до Лозница в Западна Сърбия, предизвика масови протести в цяла Сърбия от страна на граждани и екологични организации, които настояват да се оповестят всички сделки, сключени с „Рио Тинто“, както и да се отмени правителственото постановление за устройствен план за проекта на компанията.

Бърнабич заяви, че кабинетът не е подписал никакъв договор с „Рио Тинто“, освен че е одобрил устройствен план със специално предназначение, който е бил необходим на компанията, за да знае обхвата на проучването на въздействието на проекта върху околната среда. Тя заяви, че правителството ще се бори с компанията, ако тя поиска обезщетение.

В съобщение от 18 януари корпорацията „Рио Тинто“ заяви, че е изместила графика за проекта „Ядар“ заради забавяне на одобренията.

"Въз основа на настоящите оценки и при условие, че бъдат получени всички съответни одобрения и разрешения, първото производство за продажба не се очаква преди 2027 г.", се казва в съобщението, като се добавя, че първоначалният график е бил 2026 г.

Компанията също така заяви, че остава ангажирана с разработването на проекта и че ще трябва да изслуша и уважи позициите на всички заинтересовани страни.

Протестите предизвикват главоболия на управляващата в Сърбия коалиция преди парламентарните избори на 3 април, отбелязва БГНЕС, като припомня, че миналата седмица министър-председателката Ана Бърнабич каза, че решението дали да бъде позволено реализирането на проекта ще бъде взето след изборите.

Демонстрантите блокираха магистрала в Белград, контролно-пропускателен пункт на босненската граница, както и пътища край градовете Чачак и Шабац и издигнаха лозунги "Спрете инвеститорите, спасете природата".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    11 1 Отговор
    сръбският министър-председател Ана Бърнабич ИЛИ министър-председателката Ана Бърнабич ,КОЕ ОТ ДВЕТЕ?

    Коментиран от #7

  • 2 Настопроценти

    41 0 Отговор
    Проектът за добив на злато в България не е спрян.
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    41 3 Отговор
    НЯМА ПО ТЪПИ ОТ БУГАРИТЕ ... НЕМЦИ ИМ КРАДАТ МЕДТА, КАНАДЦИ ЗЛАТОТО , ДПС ОЛОВОТО И ЦИНКА, А .. ТЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С УЛТРА БЪРЗИ ЖЕЛЕЗНИЦИ , МАКЕДОНСКИ АЛБАНЦИ ИЛЕТЯШИ МАГАРЕТА ......ДЕТО ВИКА МИНИСТЪРА НА ТРАНСПИРТ " МОЩНИ ФИРМИ ИДВАТ И МОЩНО ХХХ БУГАТИТЕ "
  • 4 Учуден

    41 3 Отговор
    Питам автора на статията, г-н Стайков, защо сте пропуснали да уточните, че фирмата Рио Тинто е англо - АВСТРАЛИЙСКА. Джокович е подкрепял протестите още през миналата година. Сега всички събития с тенисиста могат да се обяснат. Геополитика и долна отмъстителност.

    Коментиран от #6

  • 5 Мишо

    29 2 Отговор
    Сърбите не са овце! Вижте в България "Прешъс метал" някой може ли да ги спре??
  • 6 Да, да

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Rio Tinto има акционерна структура и се листва на две борси. Нито Англия, нито Австралия притежават акции и собственост в компанията. Между другото над 10% от акциите на компанията са собственост на лице/фирми с произход Европа.
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "глоги":

    КВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА, КАТО Е ПОВЕЧЕ МЪЖ ОТ СОЛОМОН КОСТОФ , АХМЕД БОРИСОВ И СЕРЕГЕЙ КОБРГОТСКИ ?
  • 8 Добивът на литий

    5 2 Отговор
    Е екологична катастрофа!
  • 9 Бойку

    2 0 Отговор
    Хубоу,че и те си построиха магистрала,че да има кво да блокират при протести!
Новини по държави: