Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 18:04 1 432 15

Елизабет Втора празнува юбилей: от 70 години на трона

  • елизабет втора-
  • кралица елизабет-
  • трон-
  • великобритания-
  • лондон-
  • кралица-
  • юбилей

От 1952 година насам Елизабет Втора е кралица на Великобритания

Елизабет Втора празнува юбилей: от 70 години на трона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Елизабет Втора държи множество забележителни рекорди: тя е най-възрастната кралица на власт и е с най-продължителния брак в британския кралски двор. Още коронацията ѝ се превръща в историческа при излъчването си по телевизията: никога преди публиката не е била толкова многобройна - 30 милиона зрители по цял свят.

А и никой преди нея не е се е задържал толкова дълго време на трона. След две години тя дори би могла да достигне френския крал Луи XIV (Кралят Слънце), управлявал в продължение на 72 години. Най-вероятно кралицата разполага и с най-голямата колекция от шапки. Но ако това е само предположение, факт е, че елегантните костюми и шапки в тон си остават нейна запазена марка до днес. Те се шият специално за Елизабет в съответствие с конкретните поводи.

Нищо не се оставя на случайността

При това всеки детайл е обмислен внимателно: така например в полите на палтата ѝ са зашити оловни ленти, за да не би да се отворят при някой внезапен порив на вятъра. Но и самата кралица устоява на стихиите вече от 70 години: на нея може да се разчита, тя се изправя непоклатимо срещу всяка криза, емоциите ѝ остават скрити от обществеността. Поданиците ѝ получават сърдечна и топла усмивка, дружеско махване с ръка и редовни всенародни увеселения - например когато кралицата чества рождения си ден в началото на юни всяка година.

През 2022 година британците ще имат не един, а два допълнителни неработни дни - за да могат да се насладят на празненствата: рожден ден и платинен юбилей. Като всичко ще бъде особено тържествено: на втори юни празненствата ще започнат с традиционния военен парад, който от векове се организира за рождения ден на британския монарх, независимо от това кога точно е самият рожден ден.

Истинският рожден ден

Елизабет е родена на 21 април. Освен това на цялата територия на Обединеното кралство, включително на най-далечните острови, ще бъдат запалени тържествени огньове. На следващия ден ще има и благодарствен молебен за продължителното управление на Елизабет Втора в катедралата "Свети Павел".

На четвърти юни БиБиСи организира в Бъкингамския дворец концерт на живо с "някои от най-големите световни звезди". Гражданите, които биха искали да присъстват, могат да кандидатстват за билети и да слушат концерта в присъствието на кралицата. На пети юни ще има тържества на открито - във всички градове и села ще се състоят празненства с вкусни блюда и напитки. Очаква се броят на тези празненства да надхвърли 200 000.

Елизабет стана кралица по една случайност

Принципно не е било предвидено Елизабет да стане кралица - тя дори не е била престолонаследничка. Но това се променя, когато нейният чичо Едуард VIII се отказва от трона и крал става баща ѝ Джордж VI. Тя е само на 25 години, когато баща ѝ умира на 6 февруари 1952 година и още същата нощ е провъзгласена за кралица. Официалната коронация е на 2 юни 1953 година в Уестминстърското абатство. Като млада кралица тя преживява разпадането на Британската империя, а след това и Студената война. За времето на нейното управление са се сменили 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил през Маргарет Тачър до Борис Джонсън.

Сложни семейни отношения

Първите проблеми са предизвикани от сестра ѝ Маргарет: скандали около партита, секс афери, докато се стигне до първия развод в британското кралско семейство от 400 години насам. Елизабет има четири деца от брака си с принц Филип, за когото се жени през 1947 година. Най-големият син, престолонаследникът принц Чарлз се жени за лейди Даяна през 1981 година. Този брак обаче бързо се проваля, а и не само той - всичките деца на Елизабет с изключение на най-малкия син Едуард се развеждат, като всичко това е съпроводено от скандали. "Традицията" на проблемите продължава и с внуците - принц Хари и съпругата му Меган се отказаха да бъдат действащи членове на кралското семейство, паралелно вървят слухове за вероятен техен развод.

Синът на кралицата - принц Андрю - се забърка в секс скандал и беше изправен пред съда в САЩ. Елизабет трябваше да преживее и смъртта на снаха си Даяна, но най-тежко я засегна загубата на нейния съпруг Филип, за когото бе женена в продължение на 73 години. Тя се прости с любимия си Филип на 9 април 2021година - непосредствено преди нейния 95-ти рожден ден.

Автор Зилке Вюнш


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бритонец

    3 12 Отговор
    Год блез дъ куин.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Симеончо

    3 15 Отговор
    стринка Бети да ми е жива и здрава още 100 години да царува и някой ден малкия Хасанчо ще си върне трона на България цар Хасан I български
  • 4 БОЛШЕВИК

    26 2 Отговор
    Много стара, алчна и ненаситна, окрала и разграбила половин свят, не желаеща да заминава на оня свят - това е британската империя и монархията като цяло!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СВТ 40

    16 1 Отговор
    Докато българското злато от 40 тона е там ,и не само то ние ще бъдем КОЛОНИЯ. Не ми пука за техните проблеми.
  • 11 СВТ 40

    11 1 Отговор
    Ние си имаме трезори и можем и тяхното да приберем. Но някой глупак пак ние предал.
  • 12 Историята

    14 1 Отговор
    Докога мумии от средновековието ще харчат парите на данъкоплатците, какви крале и кралици в 21-ви век, направо е смешно!
  • 13 Механик

    13 2 Отговор
    Това е 6-тата поредна статия за днес в тоя сайт по повод на безсмъртието на дъртия гущер.
    Не знам за вас, но за мен това означава, че сме колония и усърдно ни осведомяват за живота на цезара.
  • 14 Бог знае

    5 1 Отговор
    Тоя Рептил ,жив ли е ,или е двойник?
  • 15 дебела кратуна

    2 0 Отговор
    Внуците ѝ са обещали, че след смъртта си, даряват всичко на баба си.
Новини по държави: