Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 21:23 3 533 40

Вицове за ромите и Холокоста: скандалът с шоуто на Джими Кар

  • шоу-
  • холокост-
  • виц-
  • роми-
  • джими кар

Още в началото на своето шоу Кар предупреждава зрителите, че някои от шегите могат окончателно да съсипят цялата му кариера

Вицове за ромите и Холокоста: скандалът с шоуто на Джими Кар - 1
Снимка: DW

Британският комик Джими Кар изкарва в момента пари с един виц за Холокоста, който представя избиването на хиляди роми по времето на Холокоста като нещо положително. А критиките отбива с аргумента, че го цензурирали.

Възмущение и протести предизвика британският комик Джими Кар с един „виц“, свързан с Холокоста и изтреблението както на евреи, така и на синти и роми. В своето шоу, което се излъчва по „Нетфликс“, комикът казва дословно: „Когато говорят за Холокоста, хората говорят за трагедията на шест милиона еврейски живота, погубени от военната машина на нацистите“. На това място във видеото, което вече се върти и в социалните мрежи, настъпва кратка пауза, след което Кар продължава: „Но те никога не споменават хилядите „цигани“, убити от нацистите. Никой никога не желае да говори за това – защото никой никога не желае да говори и за позитивните аспекти“.

Как се привлича медийно внимание

Още в началото на своето шоу Джими Кар предупреждава зрителите, че някои от шегите могат окончателно да съсипят цялата му кариера. Всъщност вярно е обратното: като бивш маркетингов мениджър Кар добре знае, че чрез провокации и шок ще привлече медийно внимание и в крайна сметка ще спечели пари.

В отговор председателят на Централния съвет на синти и рома в Германия Романи Розе остро възрази срещу безсрамната злоупотреба с механизмите на обществената комуникация: „Ако той си мисли, че може по този обиден начин да се шегува с онези 500 000 избити синти и рома, само за да може накрая да се окаже сам в ролята на „жертва“ на „културата на отмяната“, то това показва единствено колко презира хората“, каза Розе. (Той има предвид разпространената особено в някои академични среди нагласа определени теми или изрази се обграждат с много табута – бел.ред.)

По-нататък активистът апелира към медиите да информират за този случай и да не отклоняват вниманието си от надигащия се по света антициганизъм, който „по исторически причини трябва да бъде заклеймен също както антисемитизмът“. Според Розе, Джими Кар трови обществения климат и допринася за разцеплението на нашето общество. Друг активист и доскоро практикуващ комик, берлинчанинът Джани Йованович, разобличава постъпката на Кар като най-обикновена бизнес-стратегия: „Кар се прави на жертва на някакво преследване, каквото изобщо не съществува. И забогатява с всеки изминал ден – за сметка на хора, които действително са били преследвани. И все още са“.

Реч на омразата

В интервю за ДВ Йованович казва още: „Той обявява избиването на една група хора - ромите - за нещо „позитивно“ и по този начин омаловажава това избиване в сравнение с останалите. И това не се случва на някакво абстрактно равнище, то не е просто подмолно внушение. Това си е реч на омразата“.

Самият Йованович наскоро прекрати комедийната си кариера, защото установил, че хората знаят за ромите прекалено малко, поради което той самият не бива използва такива шеги: „Спрях, защото установих, че когато пускам шеги за нашата общност, някои хора се смеят в неправилния момент. Често пъти те се смеят на нас, а не заедно с нас“.

В съавторство с журналистката Ойндамола Алаше Йованович е написал книгата „Аз, детето на малкото мнозинство“, която ще бъде представена през март в Берлин. Той самият добре разбирал, че хората не посещават едно комедийно шоу, за да бъдат възпитавани, но въпреки това апелира за повече многообразие в този сектор и в съдържанието, което се предлага на сцената. „Комедийните скечове и сатирата могат да бъдат платформа за социални и политически теми в нашето общество. А хората на сцената трябва да си дават сметка за реалното разпределение на силите и да осъзнават собствените си привилегии. Истинската сатира винаги насочва острието си нагоре, не надолу.“

Цитираните думи на комика Кар бяха коментирани и от действащи политици. Британският премиер Борис Джонсън каза по този повод: „Такива коментари са много смущаващи. Неприемливо е да се правят шеги с ужасяващата същност на Холокоста“.

В една петиция на няколко ромски организации се настоява шоуто на Кар да бъде отстранено от „Нетфликс“: „Това е – ни повече, ни по-малко – възхвала на Холокоста. Ние признаваме, че хуморът е нещо субективно. Но когато този хумор не се отличава от фашистки и неонацистки възгледи, тогава очевидно са преминати всякакви граници“, се казва в петицията. Тя е подписана вече от близо 20 000 души.

Дискриминация има и днес

Авторите ѝ цитират изследвания, според които над 50% от англичаните имат отрицателни предубеждения към различните ромски групи в страната. Ето как „шегата“ на Кар всъщност води до „нормализирането“ на дискриминацията и насилията срещу ромската общност, която и без това е маргинализирана, пише в петицията.

Мемориалният комплекс „Аушвиц“ призова чрез социалната мрежа Туитър Кар да се информира лично за съдбата на синти и рома. В призива се казва още, че е тъжно да се слушат изказвания, които нараняват хората и омърсяват спомена за една трагедия.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гърга Питич

    47 3 Отговор
    Най—вероятно самият Йованович от сектата DW е чистокръвен Сръбски ром и затова мрази белите хора.
  • 3 шаро

    42 6 Отговор
    Немците са унищожили 20 000 цигани.Никакви 500 хил!

    Коментиран от #18

  • 4 Мюмюн

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "Антония":

    Ти ут нибету ли падаш ний сми чистукравни роми ут нашата далечна прарудина индиа миндиа пакистан макистан тибет мибет и сичкуту устаналу евирест а онез са ут джинса на калайжиити на фараона рамзис парви, втори и братчед им трети ний сми увладяли парви тайнити на жилязуту и златуту на манджити и кючецити ний парви са преселихми ут азията у европата барабар сас сичкуту чавета и слонувете нашти авери и бингалскити тигри и кот фанахми пу патя. Каде сми ний каде са унез
  • 5 ром с кола

    52 1 Отговор
    Ако видите статистиката на битовата престъпност в бг през последните 30 години, няма да ви е толкова смешно.
  • 6 Туто

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "Антония":

    Нямат никаква разлика!

    Коментиран от #31

  • 7 Антоний

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Антония":

    Ми на мене цигани - нобелови лауреати още не са ми известни, а евреи май има доста такива. Примерно единственият нобелов лауреат (по литература), роден в България, е евреин - Елиас Канети.

    Коментиран от #17

  • 8 мунгосар

    36 2 Отговор
    Като гледам сиганите още ги има даже са прекалено много
  • 9 Антония

    22 13 Отговор

    До коментар #1 от "Антония":

    М... да, евреите умеят да правят пари от нищото,а ромите от кражби, това е разликата 😂👻💸💶

    Коментиран от #12

  • 10 Зззз

    35 1 Отговор
    Прав е човекът ,че е имало и положителен ефект, жалко, че не са успели.На тези където им стъпи кракът трева не никое цяла Европа го знае.😛
  • 11 Механик

    33 11 Отговор
    Евреите защитават ромите. По-точно ги РАЗВЪЖДАТ. Не е ясна целта, но е видно. А дойчевеле са РУПОРА на тая политика.
    п.п.
    Имам съмнения, че евреите поддържат ромите, понеже това са двете племена, които са прогонвани с камъни в последните 2-3000 години.
    А защо са прогонвани и ненавиждани? Ми правете си сметка. Няма как цял свят да е крив. Щом са гонени, значи са заслужили.

    Коментиран от #20

  • 12 Ромопиец

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Антония":

    А коняците, текилите и бърбъните съответно от какво правят пари?

    Коментиран от #15

  • 13 Паразита се

    20 2 Отговор
    пръска с райд, тва е най-малкото.
  • 14 Мелиоратор

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Антония":

    Аз се сещам за една много "малка" разлика между едните и другите: евреите правят (в Израел) от пустоща градина, циганите (всъде) - обратното😏...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ромопиец

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ромопиец":

    Ти, "умнико", циганин от ром можеш ли да различиш? Съмнявам се, IQ-то ти не ти го позволява😏...
  • 17 Мошето

    11 14 Отговор

    До коментар #7 от "Антоний":

    Ми май само ти не знаеш, че те се номонират и награждават сами- най-големия пример е с клоуна Айнщайн - "геният на века" и Н. Тесла, ако си запознат със случая..

    Коментиран от #19

  • 18 Gost

    10 3 Отговор

    До коментар #3 от "шаро":

    Историка я оди там от дет си излязал и се шибаи

    Коментиран от #28

  • 19 Любопитко

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мошето":

    И за това няма цигани - нобелови лауреати, щот всеки циганин е я Тесла, я поне Фарадей?

    Коментиран от #22

  • 20 Мошето

    17 8 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    Изобщо не ги интересуват ромите, използват ги за камуфлаж- някакси не върви и бие на очи, да са само ТЕ, винаги в целия свят онеправданите

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мошето

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "Любопитко":

    Не позна- нито Тесла е циганин, нито Фарадей, нито пък някъде съм сравнявал цигани с евреи

    Коментиран от #23

  • 23 Любопитко

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мошето":

    Което обаче не ти пречи да споделиш мнението ти защо, аджеба, липсват цигани-нобелисти, ъ😏? Евреите имат ли пръст в това😏?

    Коментиран от #24

  • 24 Мошето

    4 9 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитко":

    Ми пак не позна- споделих защо има евреи нобелисти ))

    трЕбе когато се чете, да мое и а се разбира))

    Коментиран от #25

  • 25 Любопитко

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "Мошето":

    Имаш проблеми при четенето с разбиране? Разбрах защо според тебе има евреи - нобелисти. Питах те защо според тебе няма такива - цигани? Кой е кривият за циганското отсъствие сред нобелистите? Може би самонсграждавсщите се евреи? Моля - имаш думата!

    Коментиран от #26

  • 26 Мошето

    4 8 Отговор

    До коментар #25 от "Любопитко":

    Коментарите стоят, когато четеш и не разбираш се оплиташ като пате в кълчища.
    Къде съм писал нещо за цигани и цигани-нобелисти??

    Коментиран от #30

  • 27 така е

    21 0 Отговор
    По време на Втората световна война германците хванали трима евреи и едно циганче и ги пратили в газовата камера.
    Пуснали газта, прозорците се замъглили и след известно време пратили двама войника да изнесат труповете. Отворили те вратата и гледат циганчето стои пред тях. Изкашляло се и казало:
    - Бате, како праите вий тука, бе, ний ши съ издушим бе!
  • 28 вадим

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Gost":

    Тоя пък какво ти е направил?Да не си циганин та се обиждаш?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Любопитко

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мошето":

    Именно - не си писал, а на мене ми е интересно мнението ти защо ( за разлика от евреи - нобелисти) липсват цигани - нобелови лауреати . С бъклица ли да те каня този път, любезни?

    Коментиран от #32

  • 31 Tuto finito

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Туто":

    Айде бе, няма ли? Евреите манипулират циганите, а обратното възможно ли е и случва ли се - отговори ти. В което ( да отговориш) лекичко се съмнявам ...
  • 32 Мошето

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Любопитко":

    Ми отговори си сам.


    Защо за разлика от толкова различни етноси - нобелисти, липсват аборигени,или папуаси - нобелови лауреати?


    Длъжен ли съм да отговарям на всички глупави въпроси??

    Коментиран от #33, #34

  • 33 Любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мошето":

    Ти по собствено желание писа защо според тебе имало евреи-нобелисти (коментирайки друго мнение, според което ИМАЛО разлика м/у цигани и евреи), но опрем ли до това защо пак според тебе няма цигани такива - почват увъртанията и усукванията ("ми отговори си сам","длъжен ли съм да отговарям на всички глупави въпроси???"). Какво ти пречи да напишеш примерно "Ми не знам." или "Ми нямам мнение по въпроса", след което автоматично диалогът ни ще приключи?

    Коментиран от #35

  • 34 Любопитко

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Мошето":

    И още една "малка" подробност - в статията става дума не за евреи и папуаси/бушмени/хотентоти, а за евреи и именно цигани: два етноса с осезаемо вековно присъствие (за разлика от папуасите/хотентотите/бушмените) в Европа. За първите имаш мнение защо печелят нобелови награди, опрем ли до това защо вторите нямат такива - като истински "Моше" започваш "носенето на вода от x ,кладенеца", за да заобиколиш отговора. Поздрави искрени за удачния ти избор на "псевдоним"👍👍👍!!!

    Коментиран от #36

  • 35 Мошето

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Любопитко":

    Богоизбрано самочувствие ли засегнах, та прадължаваш да бълваш глупости?

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Мошето

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Любопитко":

    То в статията не става въпрос и за нобелови лауреати, ама карай да върви...

    Коментиран от #38

  • 37 Любипитко

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мошето":

    Освен отново да те поздравя за успешни избрания "прякор", ъ😉?
  • 38 Любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мошето":

    Аферим, твоите "кладенци" са доста повечко от девет😯👍👍👍!!!
  • 39 Асанът

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мошето":

    Ма ти май наистина имаш проблеми при четенето с разбиране, о, "богоизбрани"! Аз поне не открих нито един коментар, в който да се отрича твоята версия, според която евреите сами се номинирали и награждавали при раздаването на нобеловите награди, та с това да си засегнал "нечие богоизбрано самочувствие". По темата за наградите - защо обаче няма нито една награда за постижения в научната сфера, субсидирана от някой циганин-паралия, където циганите сами да се номинират и награждават? Да не би поради това, че в Европа (за останалия свят само мога да предполагам) няма друг етнос като циганския така алергичен към всичко, що е знание наука и култура?

    Коментиран от #40

  • 40 Мошето

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Асанът":

    Вече ти е отговорено в коментар-32 - има и десетки други етноси без нобелови лауреати.

    Сменил си името и като папагал пак повтаряш едно и също, па даже си измисляш теми и продължаваш да задаваш тъпи въпроси .
Новини по държави: