Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 22:11 3 364 64

Колко голям е "руският свят" на Путин?

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • крим-
  • донбас

Анексирането на Крим и скритата руска агресия в Донбас не бяха най-оптималното решение от руска гледна точка

Колко голям е "руският свят" на Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл оправдава акцията в Донбас със заплахата за "руснаците", които живеят там. Но понятията на Путин за това какво е руско не са издържани научно, казва пред "Тагесшау" проф. Улрих Шмит, експерт по руските въпроси.

Тагесшау: Президентът Владимир Путин вече от няколко години налага понятието "руски свят". Какво има предвид?

У. Шмит: Това е свързано е с представата за Русия като самостоятелна цивилизация. Москва с радост възприе тезата на Самюел Хънтингтън за "сблъсъка на цивилизациите" и я трансформира в ръководство за политически действия - да, съществуват различни цивилизации, които трябва да се сблъскат.

Тагесшау: Путин ли е главният носител на тази представа или той просто я е възприел и я следва?

У. Шмит: Такива идеи съществуват още от 19-и век. По онова време т.нар. "славянофили" непрекъснато говореха за "руска цивилизация". По време на Съветския съюз тези възгледи останаха на по-заден план, защото политическата идентичност се дефинираше не като национална, а като социална. Тогава се пропагандираше един съветски патриотизъм, който трябваше да замени гордостта от това, че си част от руската или украинската нация, с класовото съзнание на работник или селянин.

Тагесшау: По съветско време съществуваше идеята за "дружба на народите". Защо на Путин тази "дружба на народите" не му е достатъчна като свързващо звено, та му се налага да настоява, че руснаците, беларусите и украинците са един народ?

У. Шмит: "Дружбата на народите" тогава не се отнася конкретно до отношенията между руснаци и украинци - тя трябваше да свързва множество различни групи в многонационалната държава СССР. След Октомврийската революция Ленин положи много усилия, за да създаде положителен контраобраз на Царска Русия. От комунистическа гледна точка Царска Русия бе "зандан за народите", докато младият Съветски съюз трябваше да се превърне в "рай за националностите".

През 1990-а година обаче тази конструкция се разпадна. Съветският план за съжителство между нациите се провали. В своята статия "За историческото единство между руснаци и украинци" Путин се позовава най-вече на концепцията за т.нар. "триединство" между руснаци, украинци и беларуси. Разбира се, религиозната метафора е избрана съвсем преднамерено. В случая Путин продължава консервативната мисловна традиция на Александър Солженицин, който многократно е писал за това славянско "триединство".

Тагесшау: Путин отрича на украинците правото на собствена държавност и в същото време я признава на две самообявили се т. нар. "народни републики".

У. Шмит: Кремъл често използва това твърдение: Русия има хилядолетна история, която, естествено, включва и източнославянските територии заедно с Киевска Рус. Колкото до сегашното признаване на самообявилите се "народни републики", то просто следва модела от Южна Осетия и Абхазия след войната с Грузия. Като следваща стъпка очаквам присъединяването на Донецк и Луганск към Руската федерация.

Тагесшау: През изминалите седмици Москва непрекъснато разпространяваше фалшиви новини за "геноцид" в Донбас. Срещу кого е насочен този "геноцид"?

У. Шмит: Той присъства не само във фалшивите новини - и Путин спомена в речта си за "геноцид" по отношение на "руснаците" в Донбас. Кремъл използва същия аргумент още при анексирането на Крим: трябвало да се намесят, за да предотвратят кръвопролитията. Путин заяви, че рускоезичните жители на Донбас са "етнически руснаци", уж преследвани от украинската държава заради езика и културата си. От научна гледна точка това е несериозно.

Тагесшау: Как Путин смята да се аргументира, че тези две малки територии също трябва да принадлежат към Русия?

У. Шмит: Путин открай време твърди, че в Украйна имало милиони "етнически руснаци", които мечтаят да се завърнат в лоното на родината. За да илюстрирам колко сбъркана е подобна аргументация, ще ви дам пример със себе си. Някой може да ме нарече "етнически германец" в Швейцария, но пък така изцяло се пренебрегва моята държавно-правна идентичност като швейцарец.

Тагесшау: У Путин се забелязва някаква обсебеност по отношение на Украйна и на хората, които живеят там - още от 2014-а година. На какво се дължи това?

У. Шмит: Тази обсебеност има по-дълбоки корени. Тя се прояви за първи път след срещата на НАТО на високо равнище в Будапеща през 2008-а година, на която беше приета една несполучлива формулировка без определени срокове: че Украйна и Грузия ще влязат в НАТО.

Оттогава насам Путин прави всичко възможно, за да върне Украйна обратно в сферата на влияние на Руската федерация. Евромайданът през 2014-а година обаче му нанесе тежък удар. Случилото се тогава - анексирането на Крим и скритата руска агресия в Донбас, не бяха най-оптималното решение от руска гледна точка. Защото Русия всъщност виждаше Украйна като крайъгълен камък на създадения през 2015-а година Евразийски икономически съюз. А това така и не стана.

Освен това Путин сякаш изцяло е изгубил връзка с реалността в Украйна. През последните години той често намекваше, че може би е време за руско-украинско помирение и за сближаване. Но според мен това не е въпрос на години, а на поколения.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    39 23 Отговор
    Цяла България е "Русскии мир" !
  • 2 Котис

    59 10 Отговор
    DW са некоректна медия!
    Както лъжат по македонския въпрос и защитават нереформираните югокомунисти в Скопие, така лъжат и по Донбаския въпрос!

    Коментиран от #49, #60

  • 3 Не се заблуждавайте

    8 20 Отговор
    И тези и онези са "един дол дренки".
  • 4 Отечествен фронт

    39 19 Отговор
    Володя, чакаме те !

    Коментиран от #51

  • 5 Пламен

    9 35 Отговор
    Според руски депутат, трябва да окупират българското черноморие.

    Коментиран от #44

  • 6 Абееее

    49 7 Отговор
    Дойче зеле, вие днес цял ден само новини за Путин бълвате, ще започнете да го сънувате! Големи сте нещ@стници!
  • 7 ПараШут

    57 10 Отговор
    Дойче Зеле бълва по пет статии на ден против Русия, направо са подивели от ярост. Не струвате, бе тъпаци, много сте жалки и прозрачни, а манипулациите ви са нагли. Разберете веднъж завинаги, че ние заставаме твърдо зад братския руски народ и вашите бездарни статии само засилват подкрепата ни към тях!

    Коментиран от #41

  • 8 Пропагандистите на сороснята

    34 5 Отговор
    И пропадналите сайтове в България дето им раздухват гнусотиите
  • 9 Помним

    38 10 Отговор
    Скоро няма да имате енергия да си качите мизерните статии срещу Русия. Руснаците ви почват в близките дни. Ще падат правителства в Европа и ЕС ще се разпадне!

    Коментиран от #31

  • 10 РЕАЛИСТ

    33 3 Отговор
    Професор Шмит. Някаква немска мръсна фашага дава мнение за руския народ. Много ви отпусна Горбачов, като изтегли танковете от ГДР. Отпуснахте се нещо.
  • 11 Мда

    32 3 Отговор
    Колко голям е "руският свят" на Путин? Американски геолози с огромно учудване установили, че над щатски залежи на газ и всичко по менделеевата таблица има руска държава.
  • 12 Бай Ви Бай Дън

    5 32 Отговор
    Времето на Сталин №2 изтича. Тик-Так Тик-Так.

    Коментиран от #14

  • 13 Дедо то

    32 2 Отговор
    Това DW бетер Работническо дело
    Цял ден пропаганда на мах
    Фашунгери
  • 14 РЕАЛИСТ

    28 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Ви Бай Дън":

    Напротив, след Путин идва Сталин 2 и започва да мачка, така както си знае.
  • 15 Хари Запрянов Касъмов Геронтиев

    5 9 Отговор
    Русия и русия е толкова голям че разни ..фили на "които агнешко им се яде" рано или късно влизат в кафеза или в ковчегът. Нали не сте забравили че всичко се вижда от горе! Може някои да не са го знаели това че има паралелно наблюдение на земята и от горе.
  • 16 Сергей Шогун

    1 14 Отговор
    Я рускин турчак
  • 17 Бесен _Язовец

    23 3 Отговор
    Ще признаете не Донецк и Луганск ами старите граници на СССР само почакайте соросня нямате налягане да налагате санкции!

    Коментиран от #26

  • 18 Оххх

    22 2 Отговор
    ... добре че пуснахте брътвежите на немския професор по “руските въпроси” ???
    Тамън преядох и не можах да заспя , идеално повърнах ...
  • 19 Бесен _Язовец

    20 4 Отговор
    Такива като Жозе, Мозе, Урсули, Джонсъни ще тичате във въртележка като хамстери да произвеждате електричество!
  • 20 Д-р Йозеф Гьобелс

    20 4 Отговор
    Камарадите от DW напълно оправдават името си на гнусна Немска лъжлива пропагандна машина целяща война с Русия.Но този път Злото ще бъде изкоренено
  • 21 определено

    21 7 Отговор
    на запад не познават историята Украйна и Беларус са част от Русия още от създаването ѝ както Македония е част от България
  • 22 Джок Съдбата

    7 26 Отговор
    Помните ли картата, която през 2014 пусна "Ислямска държава" на Абу Бакр ал-Багдади? Това бяха териториите, които по исконно право и принадлежали и скоро щяла да ги завземе - от Испания до Индия. Къде е "Ислямска държава" сега?! Навряна в миша дупка. Там след няколко години ще и прави компания и "Православна държава" на Владимир Владимирович Путин.

    Коментиран от #40

  • 23 Смешници

    19 2 Отговор
    Тия от Дойче веле са толкова бесни ,че сигурно си ядат дрехите от яд.Такава яростна и глупава пропаганда е възможно само когато се чустваш напълно безсилен,а запада е точно това,безсилно слабохарактерно васалче.Направо се наслаждавам тези дни на безсилието и злобата на запада,на САЩ и най вече на Дойче зеле и нашите български антлантици.Като елексир ми действа.
  • 24 РЕАЛИСТ

    18 8 Отговор
    През Втората световна руснаците правилно са казали, че на немеца трябва да му отрежеш главата , да я ритнеш на два метра от тялото и тогава чак да си спокоен. Мръсна нация. Всеки път , като мина см от там и чувствам, че са абсолютни фашисти. Мразят ни в червата си, тия гадове.

    Коментиран от #28, #39

  • 25 111

    14 6 Отговор
    Да живее България,да живее руския свят.
  • 26 Сатана

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен _Язовец":

    Президент Путин ще върне Русия в старите граници на Руската Империя по Времето на Екатерина Велика. Той просто им каза,че ще ги "Декомунизира" което е едно и тоже
  • 27 Hoho Boho

    7 11 Отговор
    Бог е създал света с помощта на руски специалисти.
    Светът пише на руската азбука.
    Ние говорим на славянски език, родният език на руснаците...

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Компютърни престъпления

    3 2 Отговор
    Казано буквално и без цензура педофилите, геронтофилите, зоофилите и целият учебни по Съдебна медицина вече са клиенти на Държавна агенция национална сигурност.
  • 30 Читател

    14 4 Отговор
    Дойчовци помиите ви стават все по отвратителни - вече злъч плюете в безсилната си злоба към Русия - даже не можах да я прочета - то бива злоба смесена с лъжи и пропаганда ама направо се отвратителни. Парцала с който мият обществена тоалетна и по чист от вас.

    Коментиран от #34

  • 31 Hoho Boho

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Помним":

    Прав си!
    Русия е доставчик на суровини..
  • 32 Бесен _Язовец

    12 3 Отговор
    И щото някой се чуди защо руснаците опразват консулството в Киев, защото тока спира за Украиничка, а помпите които изпомпват водата за битови нужди са на ток и съответно какво да правиш в държава в която няма питейна вода! Ще се омирише първо хунтата в Киев после и
    други
  • 33 стоян георгиев

    7 9 Отговор
    путин загуби сърцата на украинците за да се запази на власт.сега украинците ще станат като поляците по отношение на русия.
  • 34 Чукча писател ...

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Читател":

    Уж си читател, пък не си го прочел !!?? Писател си ! От къде ви набира МутроФонова такива "умници " ? :)))
  • 35 Яго

    8 3 Отговор
    Ама за какво ни ги пускат тези статии, от новини се интересуватат хора , които имат най-малко средно образование , да не говорим , че ги четат ипрофесионално знаещи история , география , даже политика . Защо ни обиждат с такова фалшифициране на факти и събития ...не знам кой си мислят , че са убедили с такива статии.
  • 36 Много съюз там бре много нещо

    7 3 Отговор
    Евразийски съюз..предстявяте ли си с какви понятия се занимават клоуните..хората не искат да ги виждат и чуват..те ще ги съюзяват
  • 37 Чуденка

    6 10 Отговор
    Защо се мъчат да обяснят действията на едно шизофренично жуже с мания за величие ??!!

    Коментиран от #52

  • 38 фармахим

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Hoho Boho":

    точно хохо-бохо :)
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Антитрол

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "Джок Съдбата":

    "Православна държава" на Владимир Владимирович Путин.

    Джендърче имаш нещо против православието ли.

    Коментиран от #42

  • 41 Рублофил

    6 11 Отговор

    До коментар #7 от "ПараШут":

    За това пък съветските списвачи бълвате по 505 коментара ... от любов към копей... русия

    Коментиран от #45

  • 42 Не са православни тия

    6 8 Отговор

    До коментар #40 от "Антитрол":

    Руснаците не са православни..като свалят статуите на антихристите ленин и сталин..и изчакат 50 години да измрат болшевиките тогава може да станат..в момента са лъжехристияни и идолопоклонници там
  • 43 Грух

    11 4 Отговор
    Слава на Русия !

    Да живее Путин !

    Дойче зеле да го. Ду ха !
  • 44 Грух

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пламен":

    Пламен по, ах, тиии сладко хамееиканско шпионче, разкрит си, сладурче !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пропагандистите на сороснята

    13 1 Отговор
    Тези са филиал на DW в България!
  • 47 Марков

    14 3 Отговор
    Статията има много неверни твърдения.
    Има атака срещу руско говорещите. Закрити са руски училища, спрени са периодични издания на руски език.
    Разкрити са масови гробове на разстреляни мъже, жени.. Трябваше да се публикуват снимките, а не да се дават само на Шолц и другите гости.
    Подготвяше се закон, дискриминиращ рускоговорящите.
    Чувства се тенденциозност и пренебрежение в изложението от неизвестния за мен проф. Шмит. Такива като него DW с удоволствие кани и дава поле за приказки.
    Време беше това да се случи. Ако не се спре обстрелването на населените места, ще се намеси войската.
    Колкото до сблъсъка на цивилизациите - да, има го този момент. Да, трябва някой да защитава славянството и защо да не е Русия.

    Коментиран от #61

  • 48 Източна ромелия

    11 1 Отговор
    Абе дойче зеле , язък , че по време на комунизма ви слушахме, вие надминахте и комунистическата пропаганда
  • 49 Генералски

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Котис":

    И как разбра. Всички лъжат само Пухлер, Захарова и Лавров казват истината. Браво бе. Май и тук трябва да започнем да ви бием русофилите, белким поумнеете.
  • 50 барчо

    12 1 Отговор
    Изобщо не чета статията, защото предполагам бля бля бля и бля бля ще има. Така наречения демократичен свят трябва да се срамува от себе си, защото на неговата съвест тежат над 14 500 убити славяни от славяни, като нищо за 8 години не се предприе срещу това. Този демократичен свят не прати там журналисти, които да покажат истинското лице на войната, не показаха убитите деца, не показаха на света скърбящите роднини и познати на убитите и осакатените. Криха толкова време всичко това и го премълчаваха и не само това. Нагло лъжеха когато се налага, че няма такова нещо. Но това не е всичко. Сега този демократичен свят трябва да го е още по-срам за това, че друг ще спре войната и безсмисленото избиване на славяни едни от други и не само че няма да помагат кой както може, но и ще му се налагат санкции и ще го наричат нарушител на международните закони. Това ли са междунаодните закони, бе хора. Да въоръжаваш едни славяни да убиват други славяни. Срам, срам, срам и позор!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 барчо

    7 4 Отговор

    До коментар #37 от "Чуденка":

    На телевзията всички изглеждат различно, но в живота е още по-различно. Може Путин да не изглежда с лице като на Ален Делон и фигура на Арнолд Шварценегер, но който се срещне лично с него казва, че веднага му се изпарява надменността и започва да чете предварителни написаните му нещица. Някои даже и предпочитат и нищо да не кажат съществено. Всеки тръгва да му нарита еди кое си, но се връщат с виснали уши. Както и да е. За сега приказките свършиха. Сега Русия ще вземе още две държави и тогава ще седне на масата за преговори, но може би и след като разположи, ако вече е го е направила ракети близо да УСАта. Тогава зеленото човече ще се сети, че е имало изгодни мински съглашения. Между другото един украински депутат публикува сметка на името на Зеленски еди къде си за един милиард и 200 хиляди долара, от които той си е купил и недвижими имоти по света. От 3 месеца там са постъпвали регулярно големи суми от разни места и се стига до тази сума. Откъде ли са? За сега няма опровержение, а и няма заведено разследване срещу украинския депутат, публикувал информацията.

    Коментиран от #62

  • 53 Иван Грозни

    4 2 Отговор
    Тоя писал как не било научно издържано. Ама сериозно ли? Що не кажеш един Украински Цар тогава? Щото няма такива. До 1917 тази територия е част от Руската държава и те тика от освобождението от Чингизхан
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 1111

    5 1 Отговор
    Ми колко да е голям руския? От историята знаем колко гернанки в берли и прочие го изпробваха през 1944. Малко ви беше!
  • 57 Реалист

    6 1 Отговор
    Мессе Шмит, защо се хабиш? Каквото и да дрънкаш, истината е една: може да не са руснаци, а цигани обаче не искат с Киевската хунта а с Путин и Русия. Веле-преститутката защо не отрази радостта на хората там, а .................
  • 58 Др Хаус

    4 1 Отговор
    Дойче Зеле до такава степен вече изкривяват реалността, че се опасявам че покриват клиничната дефиниция за шизофрения. Вече даже не ги чета.
  • 59 Бат Теслю

    0 0 Отговор
    Другаря "помним" получава голям кожен минус.
  • 60 Явно не сте наясно!

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Котис":

    DW е медия на ЦРУ, така че си е напълно коректна!
  • 61 gost

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Марков":

    ... Да, трябва някой да защитава славянството и защо да не е Русия.... И България ли така ще заяитавате руснаците- с кримският сценарий- 1во отцепвате Варна и Бургас, а после твърдите, че те са изконни руски държавни територии и в тях живеят 90 процента руснаци... Ей заради това нормален българин не може да ви понася- заради имперските ви желания да глътнете цяла Европа и заради нарцисизма и пиянството ви...Българите сме друга порода- микрон чужда земя не искаме, но и не даваме НИКОМУ микрон своя земя. Ваш путлер е зинал да погълне от алчност и имперски завоевателски стремежи цял свят, но е време да си счупи и зъбите, и кгб ейската куха тиква- и без това не е блестял със знания в юф на ленинградския/ сега Петербургски/ университет и ако не е било кгб, е щял да го завърши на кукуво лято...
  • 62 gost

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "барчо":

    .... Може Путин да не изглежда с лице като на Ален Делон и фигура на Арнолд Шварценегер, но който се срещне лично с него казва, че веднага му се изпарява надменността... Дрън- дрън- мога да му кажа в лицето, че е военен агресор в Украйна и че е кръгла нула като юрист и да се спре да ръфа постоянно българската история, щото който ни е заръфал нас , българите, бял ден не е видял...Да обуздава стер8888вата захарова да не плещи глупости за България, историята ни, писмеността ни и културата ни, щото не се знае и с нея какво ще стане...
  • 63 Трагичен експеримент

    1 2 Отговор
    За какво ни този СВЯТ , ако Светът признае превъзходството на Русия и започне "доброволно" да се подчинява. на "руският свят" ..???

    Коментиран от #64

  • 64 Хамсал

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Трагичен експеримент":

    "За какво ни този СВЯТ..." изключвам граматическата грешка, но въпроса ти е неправилен! На този свят не му пука за теб, и не той ти е нужен а ти се нуждаеш от него ! И правилния въпрос е-" За какво съм на този свят!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания