Last news in Fakti

9 Май, 2013 15:23 4 371 0

Северна Корея на война за ориз

  • северна корея-
  • ориз-
  • недостиг на храна

Северна Корея отново започна мобилизация и прегрупиране на силите си. Този път обаче поводът не е евентуална война срещу Южна Корея и САЩ, а земеделска битка.

Официозът на управляващата в Пхенян Трудовата партия, „Нодон Шимбун” публикува днес статия, в която призовава всички граждани на страната на „битка за ориз”, съобщава японската телевизионна компания NHK.

Причината за партийните призиви е острият недостиг на храна, който се усеща в изолираната комунистическа държава. В статията се казва,че севернокорейците трябва сами да задоволят нуждите на страната от хранителни продукти и да си осигури пълна продоволствена независимост от други държави.

Всеки бъде изпуснат и ден от месец май (моментът за засаждане на ориза – бел.ред.) то това ще доведе до загуба на много зърна ориз. Партията призова народа да се вдигне на война за засяването на ориз с всички средства и всяка работна ръка.

Северна Корея страда от хроничен глад от средата на 90-те години от миналия ХХ в. Причина за това беше разпадането на Съветския съюз. През 2008 и 2009 г. САЩ се включи в хуманитарна акция за спасяване на гладуващата Северна Корея.

Армията на комунистическия режим в Пхенян е четвъртата по големина в света, наброявайки 1,2 млн. души.

Всички мъже служат в армията за 10 г. веднага като навършат 17 г. Близо 40 % от населението е свързано с въоръжените сили или военната индустрия. То може лесно да бъде мобилизирано за работата на оризовите полета. Основният проблем е липсата на семена, техника и модерни форми на земеделие, отбелязва Ройтерс. 

Статията изтъква също така, че в ако страната има изобилие от храна, то тя ще може да продължи нататък с икономическото си развитие и ядрената си програма въпреки съпротивата и конспирацията от страна на САЩ, които са привлекли и други държави към своя заговор.

Всяка година в Северна Корея има недостиг от около един милион тона храна, но тази година положението в КНДР е уплашило дори лидерите на страната. През април 2012 година, по време на първата си публична реч севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви, че  неговят народ никога повече няма да се налага да затяга коланите. 

Основни причини за трудностите в развитието на хранителната индустрия в страната са международните санкции както и теренът и климатичните особености на Северна Корея, които не са много подходящи за фермерство. Едва 18% от площта на страната (около 2,2 млн. хектара) са обработваеми. Географията е с планински характер и сезонът за растеж на културите е кратък. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: