Last news in Fakti

7 Март, 2022 19:19 22 051 89

Иван Кръстев: Мирният ред в Европа си отива, идва нова ера

  • студена война-
  • русия-
  • нагто-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • иван кръстев

Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната, той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред

Иван Кръстев: Мирният ред в Европа си отива, идва нова ера - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След 1989 в Европа настана нов ред, войната беше немислима. Тази Европа сега потъва. Путин руши не само украински градове, той изнасилва моралните основи, върху които е стъпил европейският мирен ред, пише Иван Кръстев.

"Започва една нова история. Отмина времето на нежната сила. Силни занапред ще бъдат само онези общества, които могат да издържат на болка." Под това заглавие авторитетният германски седмичник "Ди Цайт" публикува водеща статия за войната, която Русия започна в Украйна, от българския политолог и философ Иван Кръстев. Тук сме подбрали няколко пасажа от нея.

Идва краят на мирния ред

В началото Кръстев ни припомня за мирния ред, който се установи след края на Студената война. Той започна с Обединението на Германия и може да завърши с разпада на Украйна, пише Кръстев. "Този нов ред отхвърляше употребата на сила като инструмент за решаване на конфликти и насърчаваше взаимната обвързаност между европейските държави. В олицетворение на тази Европа се превърна върховенството на човешките права."

В онзи свят след 1989 година покълна и надеждата, че тогавашната посткомунистическа Русия също ще прегърне демокрацията и либерализма. Ако просто кажем, че не се стигна дотам, ние определено ще омаловажим случилото се, пише авторът. "Подобно на Германия след Първата световна война, Русия се превърна в гневна ревизионистична сила, която има за цел да разруши целия европейски ред", подчертава по-нататък Кръстев.

В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима, припомня Иван Кръстев и продължава: "Тази Европа обаче в момента потъва. Руският президент разрушава не само украински градове и военната и енергийна инфраструктура на страната (…), той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред. (…) От епохата на "нежната сила" ние преминаваме в епохата на издръжливостта. Под нежна сила се разбира стратегията на Запада да използва като главно оръжие своята голяма привлекателност. А "издръжливост" - това е умението на либерално-демократичните общества да блокират всеки опит уязвимостта им да бъде използвана като оръжие срещу тях."

Иван Кръстев смята, че едно либерално-демократично общество е способно да се съпротивлява срещу агресия като Путиновата, която използва именно слабите му страни - народовластието и миролюбивостта - единствено с издръжливостта на отделните си индивиди и на гражданското си общество. "И това общество трябва добре да си дава сметка колко е уязвимо. В епохата на издръжливостта се брои не толкова болката, която можеш да причиниш другиму, а болката, която сам можеш да изтърпиш."

Все повече страни искат да си "възвърнат контрола"

Иван Кръстев припомня, че ако доскоро идеите и ценностите на западните страни победоносно са се разпространявали чак до най-затънтените кътчета на земното кълбо, в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.

"Началото на тази нова ера, което е маркирано от култа към собствената своеобразност, ще има драматични последствия за баланса на силите в света. Навлезли сме в една фаза, в която бъдещето на международния политически ред вече се решава не от успехите и привлекателността на една политическа система, а от това доколко противникът на тази система умее успешно да манипулира нейната уязвимост."

Войната е точно обратното на пандемията

В края на обширното си есе в седмичника "Ди Цайт" българският политолог и публицист пише: "В деня, когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион. Войната е точно обратното на пандемията. Пандемията ни принуждава да останем на едно място. Войната ни принуждава да бягаме. Във времената на пандемия всички ние се тревожехме най-вече за медицинския риск, на който са подложени нашите престарели родители. Във времената на война всичките ни тревоги са свързани с бъдещето на децата ни. А иронията се състои в това, че възрастните хора, които ние се опитвахме да спасим през пандемията (понякога, уви, безуспешно), всъщност са децата от последната голяма война."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бaро Вкаров

    156 15 Отговор
    Ванчо от Центъра за либерални стратегии!?Мдаа.🙉🥳🤡👍

    Коментиран от #62

  • 2 124

    190 19 Отговор
    Поредния пасквил на сатанинския слугинаж.
  • 3 наблюдател

    138 15 Отговор
    ооо, печелившият шоколадов екип! пълен комплект с.ор.осо.иди! хаджииванчо хаджикръстевич и прокиснало зеле.
  • 4 Кой кого

    122 9 Отговор
    изнасилва ще стане скоро ясно.
  • 5 Нацистите

    117 15 Отговор
    Тр да бъдат ликвидирани скоро, те искат да запалят 3 та СВ...а постите политици им припяват...ОКраена се опитва да въвлече Европа във война! И засега се справя!
  • 6 Гьобелс Веле

    159 14 Отговор
    Само да допълни мирния ред с войната в Сърбия дето НАТО нападна сърбите и войните в Азия, Африка, Близкия Изток дето НАТО води след 1945г!
  • 7 Анализатор

    53 45 Отговор
    Новите стари варвари отново излязоха на сцената , със своята чудовищна простотия, наглост и лицемерие!
    Те трябва да бъдат заклеймени и изгонени!
    Варварите вън от Европа! Варварите - в Сибир!

    Коментиран от #12, #56

  • 8 Иванушка

    33 81 Отговор
    "...Идва краят на мирния ред..." - зависи само и единствено от Киев дали ще падне или удържи.
    Ако падне ще е добре за Русия, че няма окончателно да се изложи. Ако удържи ще е добре за целия Свят, без Русия. Най-лошото е че Трилиони долари ще отидат за превъоръжаване на армии и разработване на нови оръжия, наместо благоусъройство и Прогрес на човечеството.

    Коментиран от #64

  • 9 Стефан Петров

    112 17 Отговор
    Какво общо има този човек с България, освен това,че се е родил тука? Нищо. Наукообразните му приказки са като локуми- всеки може да си ги разтегне както си иска. Интересно, защо никога до сега не се е изказал за намаляване влиянието на т.н. "либерализъм".
  • 10 Империята отвръща на удара

    118 18 Отговор
    Соросоидния свят свърши Русия и Азия отвърнаха с много закъснеие

    Коментиран от #25

  • 11 Кръстев, момчето на Путин

    13 50 Отговор
    Каква низост и лицемерие от всяка дума струи. Тези хора с каква съвест ги говорят тези празни думи. Уж загрижен за Запада, а леко прокарва руската политика. Подонок !

    Коментиран от #70

  • 12 Така е

    47 4 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Микрон, Борис и Олаф ще водят варварите към техния нов дом на Колима.
  • 13 ///****

    47 7 Отговор
    Радио Отворено общество,се изказа...!!!!
  • 14 Ми да

    98 10 Отговор
    Отива си мирният ред,благодарение на марионетките на САЩ,поставени начело на европейските държави
  • 15 пьешу

    79 11 Отговор
    колко клишенца е набутал вътре гусин кръстев, а! благодарение на тях държат една трета от света 30 години в транс. но не съм убеден, че номерът ще продължи да минава. освен на територията - тук минава всичко. дори това, верен слуга на ш.ор.ош да минава за "философ". видите ли.
  • 16 ЦК на КПСС

    48 4 Отговор
    Намерете какво каза Жириновски в съвета за сигурност 1999 година
  • 17 Hoho Boho

    14 53 Отговор
    Много точен анализ!
  • 18 Иван Кръстев -син на зав.отдел в ЦК на

    26 30 Отговор
    БКП. Заедно с няколко души създаде проекта "Глобална България", от който се пръкна ГЕРБ и Бойко Борисов. Другите участници бяха банкери, политици и др. всичките близки до ДС и Русия ! Така че, не го плюйте другари, този образ е ваш човек !
  • 19 00014

    72 5 Отговор
    Така е, настъпва ужас за западните кожодери. Източна Европа (без васалните правителства разбира се) вече по друг начин ще гледат на брюкселската самоназначаваща се митрополия.
  • 20 хахаха

    90 4 Отговор
    кръстев, новият ред започна след признаването на Косово...Путин предупреди Европа, че са отворили кутията на Пандора...ама кой да слуша...вирнали носове, европейците си мислеха, че светът е техен...е не е...Европа в тоя си вид си отива...
  • 21 Притча

    60 5 Отговор
    От Сутрин до вечер всякакви "разбирачи" ни облъчват с "Мъдрите" си мисли и ПРЕДСКАЗАНИЯ! Излизат със самочуствието, че ЦРУ и ГРУ работят само за тях, но в същност всяка сутрин хвърлят боб или ходят при Атанаска циганката да им гледа на кафе и им предсказва световната политическа обстановка! Най- разбиращите и юначните като Кръстев, Гого Лозанов и Ивайло Дичев се изявяват предимно в "Дойче веле" ЗАЩОТО ТАМ НАЙ-ДОБРЕ ПЛАЩАТ!
  • 22 Ветеринарен психолог

    66 6 Отговор
    ЛГБТ от всички страни, Съединявайте се! Паради до дупка!Извадете ,джуките! Силиконите!Страпоните! Излезте в цяла Европа пред руските посолства! Забелете епилираните си бедра! Вашата сила! И крещете/ Слава Украине!
  • 23 гара Каспичан

    62 6 Отговор
    Този мирен ред според автора, който вероятно не е забелязал войните на САЩ и ЕС, ни докара до задължителна смяна на реда въобще в света. Пак изтеглихме късата клечка заради късогледи политици и дървени философи.
  • 24 Вейдър

    25 2 Отговор
    Тъмната страна на Силата има неподозирани възможности!
  • 25 5 милиона премия

    7 39 Отговор

    До коментар #10 от "Империята отвръща на удара":

    Ти май не разбра че военни джуджета нямат право на претенции..тия животни разбират само от ритник и шамар и ще си го получат..европа има доволно голям опит с войните щом някой отпадък иска да си играе на война да заповяда
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 питам

    71 4 Отговор
    Кръстев, помниш ли, че ЕС имаше една "Лисабонска стратегия" от 2000 г. според която до 2010 г. ЕС Трябваше да стане водеща икономическа и политическа сила в света и център на световния научно-технически прогрес? С това те застрашиха хегемонията на САЩ . САЩ направиха всичко възможно да провалят тази стратегия и успяха! Сега обричат Европа на суровинен и енергиен глад, проваляйки научния и производствения и потенциал. Европа е обречена от САЩ на студ и глад, по-зле от Африка, там пое е топло. Спомни си Кръстев!

    Коментиран от #83

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 big

    41 1 Отговор
    За новата ера и ред е прав! Когато и той се установи, ще има мир! Мира може да дойде и по-рано, но стария ред трябва да си отиде мирно и тихо. За съжаление, той няма никакво такова намерение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Глупости на таркалета от Дойче Веле

    38 5 Отговор
    Внимание, пропаганда!
  • 32 101010

    40 3 Отговор
    Есенцията на написаното от Иван Кръстев е цитирам:

    в момента все повече страни сякаш се опитват "да си възвърнат контрола" и да консумират собствената си култура, вместо да копират чужди.
    Господин Кръстев вижда грях на тези страни точно в това което е написал а всъщност по справедливо от това няма всеки да иска да живее по начина който сам си определи
  • 33 Лаят кученцата

    34 3 Отговор
    Плямпачи за пари, които в един реален свят нищо не струват. Глад идва граждани, глад, с нищо не предизвикан глад и скъпотия, а само трябваше да сме неутрални.
  • 34 Как е пропагандата от САЩ?

    37 6 Отговор
    Въри ли? Въри, въри! Имат нужда само от повече не мислещи, за да им въри! Всеки мислещ, е враг, неудобен, неизгоден! 😂
  • 35 гост

    48 4 Отговор
    Иван Кръстев, уикипедия,: Баща му Йото Кръстев - член на ЦК на БКП, завеждащ отдел "Средства за масова информация" ! От тук - без коментар!
  • 36 emo

    45 7 Отговор
    Само като видя DW ми става лошо и противно. Това е най-отвратителната долна медия в която няма ни грам истина само лъжи.
  • 37 Геро

    32 5 Отговор
    Вижте статията, побликувана във "Факти" : "Весислава Танчева - Целта на руската пропаганда винаги е била политическа дестабилизация на ЕС"
    Забележете, няма опция за коментари, защото се очаква твърде много хора да я охулят поради несъгласие! Прилича ми на хвалебствията на един колтуртрегер от Русе, който активно списва във Факти! Пак няма опция за коментари, когато слави съпругата си, оперна певица от миналото! Ми свобода на словото, 117 място май беше...
  • 38 на вниманието на гъзолизите от ФАКТИ БГ

    32 5 Отговор
    Ще покажете ли най после и някоя друга гледна точка,или пишете за каквото ви се плати
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Hoho Boho

    7 30 Отговор
    Троловете не се интерсуват от Путлер.
    За тях е интересна биографията на автора на статията.
  • 41 AlienMind

    31 3 Отговор
    Ясно ние нямаме вече свободна журналистика! Имаме платени коне с капаци! Политиците са ни същите мижитурки! Ако някой каже истинате му се запушва устата още преди да я е отворил! Светът все повече върви към своята гибел! Еднополюсният модел ще ни направи буквално ходещи зомбита! Чичо сам само трябва да си реши проблема с още няколко Държави и света е готов за своя рестарт! Тогава ще настане тоталната забава!
  • 42 kjl

    42 2 Отговор
    Иван Кръстев, излагаш се!! Имах по-добро мнение. След 1989 настана нов ред! Вярно, настана едноличен тоталитарен режим на диктат. Казваше се кой ,какво и как. Еднолично, само според личните инетерси и това се представяше като демокрация. Искаме ядрена енергетика, искате, ама не може. Искаме газова тръба, искаъе, ама не може. Искаме да вдигнем пенсиите, не може. Диктат!!! Тоатален. Това не е европейски мирен ред. Не е никакъв ред. Трябваше на това да се сложи край и ето това време дойде.
  • 43 Гост

    8 14 Отговор
    От къде се получават парички за коментари? Това ли е така нареченото тролене? Виждам едни и същи коментари, копи пеист.... Е за това ли дава някой пари?
  • 44 сащ е война

    34 5 Отговор
    И това благодарение на сащ и преврата им майдан през 2014
  • 45 поглед

    8 2 Отговор
    глупости.
  • 46 Абе аланкоолу

    42 4 Отговор
    "когато Путин нахлу в Украйна, аз се оказах на гарата във Виена. Опитах се да си представя вълната от бежанци, която ще тръгне насам от кризисния регион"

    Когато САЩ нахлуха в Ирак ти на коя гара беше?
    Помисли ли си за бежанците?
    А като разрушиха Линия и ония тръгнаха с лодките на коя гара беше? На фербоота за Палермо може би?
    А като започнаха войната в Сирия със всякаквите демикратични главорези на коя гара беше?
    Дайва и блокуците дайва, все едно светът е започнал от вчера, и не виждат демократичният Запад какво правеше последните 20 години.
  • 47 ююооо

    45 4 Отговор
    Всички много бързо забравиха...Югославия
  • 48 бл.134 в Зап. парк

    3 26 Отговор
    СВОБОДА ЗА КЪРДЖАЛИ!100 ГОДИНИ РОБСТВО СТИГАТ!
  • 49 не може да бъде

    32 4 Отговор
    Крайно време е г-н Кръстев да стане рекламно лице на фабриката /за локуми/"Балкански локум"!
  • 50 Даже не четох писанията ти

    33 4 Отговор
    Какъв мирен ред бре? Какви морални устой? Кое от двете го виждаш в ЕС и НАТО? Добре ли си?
  • 51 некой си

    15 3 Отговор
    ЕВРЕИЧЕТА СВЪРШИ ВИ ЦАРСТВОТО ,ДАНО НЕ ВИ СЛАГАТ ЗВЕЗДИ ЧЕ И ДО ТАМ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ КАКТО Е ТРЪГНАЛО,ПИШЕТЕ ЧЕ СКОРО ЩЕ ВИ ЗАВРАНЯТ И НА ДРУГИ МЕСТА
  • 52 7801

    20 3 Отговор
    Снимката към статията допълват загравието - мирният ред си отива - идва Б-52.
  • 53 българина

    26 3 Отговор
    МОЛЯ КОГАТО НЯКОЙ ДАВА мнение като експерт ЗАДЪЖИТЕНО С ЦЕЛ БЕЗРИСТРАСНОСТ или ПРИСТРАСНОСТ да се съобщава коя държава или фирма му плаща заплатата!!!!!! от там започва всяко интеревю, точно като данните за проучването на политиеските партии!!
  • 54 Иване, иване

    10 4 Отговор
    те.... кой те фане.
  • 55 ха ха

    33 2 Отговор
    В този европейски ред мнозинството хора искаха мир, а войната беше немислима,/ но малцинството което управляваше искаше още и още и още , но не за мнозинството което искаше мир , а лично за себе си , ограбваше , мачкаше , лъжеше и резултата го виждаме , покаяние от бандитските лидери няма да видим , затова ще последва унищожение
  • 56 Спокойно бе

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    Като ги арестуваме - съд и в Сибир.
  • 57 Цензура в действие

    10 2 Отговор
    И Фрогнюз,няма опции за коментари!?
  • 58 Путин- Унищожителят на Русия!

    7 35 Отговор
    Огънят на Пожара на войната го запали диктатора Путин с нахлуването на руските войски като "освободители" за да окупира Украйна и за да спре украинския народ в неговия избор за Свобода и Демокрация, а САЩ винаги са били против заплахите и ултиматумите и са се борили и защитавали Свободата на хората в Европа и винаги са били срещу мракобесието и диктатурата на Русия налагана насила с война и окупация на народите в Европа...!
    Дълго време Запада не гледаше сериозно на Русия като заплаха и бе сладко приспиван от нея и не бе подготвен за тази война, защото Путин го бе хитро заблудил с инициативите си за мир и със строежа на СП-2 в коварния си замисъл и план да постави в пълна руска зависимост Западна Европа..!!!

    Бруталната агресия с нахлуването на Путин в Украйна и с ултиматумите и заплахата към Света с ядрена война, стреснаха обаче цивилизования свят , сплотиха и мобилизираха Пентагона, САЩ и ЕВРОПА за да заработят отново бързо на пълни военни обороти и този път с по съвършеното си въоръжение, няма да простят и ще накажат сурово Злото джудже решило да се прави на световен великан и въпрос на време ще е разпадането на Руската Федерация за да не помисли Русия никога повече за война и да заплашва мира и човечеството с ядрено оръжие...!!!

    Коментиран от #76

  • 59 Баба Яга

    30 2 Отговор
    Новата ера зависи от Русия и Китай това са световни сили който определят бъдещето на Света . За съжаление Европа сама се подкопа като слаба и немощна а САЩ нямат силата .
  • 60 Въх

    17 2 Отговор
    Пропуснал е Югославия

    Коментиран от #63

  • 61 Ангел

    32 1 Отговор
    "европейският мирен ред" е стъпил върху едно голямо лицемерие и двоен аршин,за съжаление.идеята за обединена Европа е толкова хубава,но в момента тя се управлява от неадекватни дебили
  • 62 наблюдател Z

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бaро Вкаров":

    от Центъра за Слугински стратегии
  • 63 Верно е

    7 23 Отговор

    До коментар #60 от "Въх":

    Войната в Югославия бе също разпалена от диктатора Милошевич с жестоки военни престъпления, етническо прочистване, разрушения и масови кланета и след многобройните предупреждения, санкции и резолюции на ООН, НАТО бе принудено да нанесе бързи военни удари, за да омиротвори остатъчна Югославия И да свали от власт самозабравилия се военнопрестъпник и диктатор ...!!!

    Коментиран от #69

  • 64 😄😄😄

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иванушка":

    Кой е "целият" свят?
    Я се поинтересувай колко наброява населението на тези които са против Русия и колко е това което е против!
    Киев не само ще падне а и Европа ще се разпадне !
  • 65 Луд

    28 1 Отговор
    Преди години Русия предложи да стане член на НАТО.
    Защо не се прие идеята?
    Е сега тя играе вече с други големи.
    За жалост идва нов световен ред.
    Суровините и работната ръка ще струват пари...а не както до сега долари и евро зад които нищо не стои.

    Коментиран от #77

  • 66 Позна

    18 2 Отговор
    Така е Криvогледко,изтърsако на ЦК на БКП. Започна Втора Студена война. Окрайна ще бъде разделена на Западна и Източна. Ще има демилитаризирана зона както при Северна и Южна Корея,минни полета и телени заграждения.Ще има примирие,но мир няма да има за две поколения.

    Коментиран от #78

  • 67 Запознат

    18 0 Отговор
    Тази пропаганда я правете в Африка ,там може и да Ви повярват,но не съм сигурен че и там са толкова прости.
  • 68 Zoro

    23 2 Отговор
    „Приятелството ни с Русия е здраво като камък. Без значение колко заплашителна е международната ситуация, Китай и Русия ще запазят стратегическата си решимост и ще продължат да развиват отношенията на всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество в новата ера“, каза първият дипломат на Пекин на пресконференция.
  • 69 Как

    21 2 Отговор

    До коментар #63 от "Верно е":

    Сега ситуацията е същата но от руска страна затова целия свят трябва да приеме това което е направила съединените Американски щати и това което прави сега Русия е едно и също на мен никак не ми се искаше да се стигне до това защото все пак Украйна е Братска страна но хората които я управляват не са украинците а са американците те я хвърлиха във война срещу Русия и всичко това е умишлено а украинските власти се продадоха за много пари и хвърлиха народа си в война вселенски има в Коста Рика нска банка 1 милиард и 200 милиона долара в същата банка тихановска също има пари като се има пристава и един артист не може да има толкова пари при случай че холивудските артисти не са толкова богати а тихановска обикновен гражданин на Беларус затуй че светът мери с двоен аршин никога западните страни не са приемали Русия като приятел целта им тя да се провали но за тяхно съжаление тя няма да се провали защото там има всичко от което се нуждае един човек Петрол газ и и много силно развито селско стопанство след 2014 година от санкциите срещу Русия разви се най-много селскостопанството и сега е най големият производител на зърно в света

    Коментиран от #80

  • 70 Дъ бест

    0 14 Отговор

    До коментар #11 от "Кръстев, момчето на Путин":

    Руски лизач и подлога.
  • 71 Верно ли

    18 1 Отговор
    "...той изнасилва самите морални основи, върху които е стъпил европейският мирен ред..." Ох, лелееее, мирният ред, който под претекст на загриженост лиши гражданите си от основни човешки права, а и тепърва се гласи за още, и същият който в Сърбия съвсем "мирно" бомбандираше мирни граждани.... Пак пуснАх сълза, цял ден рева на пасквилите на Зелето...
  • 72 УРОДА КРЪСТЕВ СЕ ПОЯВИ ПО ТОШОВО ВРЕМЕ

    12 1 Отговор
    ПОСЛЕ СТАНА ПОДЛОГА И ЕСТЕСТВЕНО СЕ ИЗДИГНА В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ !
  • 73 Горд Българин

    6 1 Отговор
    Чичковото кривоглаво кривогледченичковче!
  • 74 Адвокат

    19 2 Отговор
    Прав си Кръстев, Путин ви излекува от ковида, а сега като ви запали и лабораториите, и като ви изнесе данни за разработките на нови вируси, ще завиете още повече! Русия от север и Исляма от юг, ще излекуват Европа от разврата и лицемерието! Израел ще се премести в Бермудския триъгълник!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Луди всякакви

    2 3 Отговор

    До коментар #58 от "Путин- Унищожителят на Русия!":

    Ми поемай натам, де?
  • 77 Айде бе

    2 9 Отговор

    До коментар #65 от "Луд":

    Големи? Пакистан и Индия? Не се е чуло да са проруски. Котай- да не са луди да си заколят златоносната кокошка. Кой ще им купува стоките ? Русия е малък пазар. И тогава?
  • 78 Айде бе

    3 16 Отговор

    До коментар #66 от "Позна":

    Аз пък мисля, че Русия трябва да бъде победена и разоръжена и да я оставят под карантина за поне 30 години зад не желязна, а бетонна завеса. Нито съм да ги убиват или прочистват, нито да им вземат територии- просто да ги изолират да се оправят сами, докато се освестят от мераците за величие и влияние, от тропането с юмрук по масата, от шантажа с атома. Каквото щат да правят, само на дистанция!
  • 79 Мдааа

    12 0 Отговор
    Газта ще се продава в малки шишинца по 100$ парчето,а петрола в кутийки от крем за лице на същата цена,а тока леле лукс!
  • 80 Светът е срещу Русия

    3 11 Отговор

    До коментар #69 от "Как":

    ЗАПАДА никога не може да бъде приятел с тази Русия и не е приемал Русия , защото от 100 години откакто бе извършен преврата, наречен октомврийска революция със завземането на властта от комунисти и диктатори , Русия не е нормална държава и е донесла само Злини в света, от което страда народа й, който е психологически травмиран и вече увреден народ, затова Русия е в основата и причината за всички големи войни,преврати,окупации и масови кръвопролития на 20 век..!!!
    Със своите опити да се противопоставя на цивилизования Свят, чрез военни операции, заплахи, окупация, насилие и износ на революции , шпионаж и поддържане на огнища на международния тероризъм, Русия си създаде в Света само врагове и стана най мразената от света държава , дори и от своите най близки съседи, защото Русия е една военно агресивна държава,което осмисля съществуването й, И няма съсед на Русия , който да е граничил с нея и да не е бил нападнат, военно пострадал или окупиран от нея..!!!

    Коментиран от #82

  • 81 Дойче зеле DW

    14 0 Отговор
    Ама това е американския агент Иван Кръстев-Циклопа от НПО-то Център за либерални стратегии! Няма и един ден трудов стаж,препитава се(и то много добре)от платен слугинаж и плюене по Русия.Нормално е да вие на умряло. Глобалисткия,краварско-ционистки Нов световен ред няма да се състои!!!
  • 82 Отговор

    15 1 Отговор

    До коментар #80 от "Светът е срещу Русия":

    Запада никога не възприемал Русия от 1000 годни , искал е само ресурсите и . Ама никога не е успявал, няма и да успее. А този Кръстев май съвсем се е объркал. Винаги в света правото е на силния и всички въпроси да се решавали със сила , било то пряка или косвена.
  • 83 Kresi

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "питам":

    Защо русия не се разви след идването на болшевиките та до днес с тия природни ресурси бе примат.Ами ако руснаците влязоха в япония или ю.кория какви биха били днес
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Мислещ

    8 0 Отговор
    От цялата ситуация печеливши са САЩ , то не беше ли това идеята
  • 86 незнайко

    4 0 Отговор
    Европейския мирен ред беше стъпил на плещите на европейския народ, както едно време през зараждащия се капитализъм, но с тази разлика, че сега монополистите експлоатират ДЕМОКРАТИЧНО !!! Щом няма равенство в заплащането за една и саща работа в различните страни това какво показва ??? Доходите в Люксембург и България: 8 към 1 !!! СМЯХ И ТРАГЕДИЯ А ВИЕ ПЛЮЕТЕ ПУТИН !!! КАПИТАЛИЗМА става все по АЛЧЕН !!!
  • 87 Сорос

    4 1 Отговор
    Тази статия е ДИКТОВКА от Херо Мустака !
  • 88 9689

    3 0 Отговор
    Що не бяхте така загрижени за Донбас.14 000 убити.Сега когато се атакуват само военни обекти ревнахте.
  • 89 Знайкото

    0 0 Отговор
    Залога на украинците беше много голям, маймуната първо си мери костилката отзад, гледам колоните бежанци , само нови коли, повечето сюв, хората добре облечени, децата хубави, те не заслужават това...е какви изследвания са нужни...някой ги е подвел...
Новини по държави: