Last news in Fakti

10 Май, 2013 12:14 1 290 0

Теч на амоняк на борда на МКС

  • мкс-
  • наса-
  • международна космическа станция-
  • теч на амоняк

В Международната космическа станция (МКС) е засечен теч на на амоняк. Проблемът е сериозен, но няма опасност за живота на шестимата членове на екипажа, заявиха от НАСА, цитирани от АП.

В четвъртък екипажът забелязал бели люспи от амоняк, които се отделяли в лабораторията. Амонякът  минава през радиаторите и охлажда електроенергийната система на станцията. От НАСА уточниха, че всеки панел на слънчевите батерии има независима охладителна система, което означава, че дори при повреда в една от тях останалите продължават да работят.

Командирът на МКС Крис Хадфилд обяви в Туитър, че проблемът е наистина сериозен, но опасност за живота на екипажа няма.

Говорителят на НАСА Боб Джейкъбс заяви, че инженери работят за отстраняване на аварията. Повече подробности ще станат известни днес.

МКС разполага с достатъчно спасителни кораби за екипажа в случай на извънредни ситуации, но за момента не се планира използването им.

Това не е първият път, когато космическата платформа се сблъсква с подобен проблем.

Малки течове на амоняк през 2007 г. и през 2010 г. доведеха до три космически разходки, за да бъде отстранен проблемът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА