Last news in Fakti

14 Март, 2022 15:33 1 846 18

Борел: Северна Македония и целият регион са стратегически приоритет

  • северна македония-
  • борел-
  • ес-
  • присъединяване-
  • преговори-
  • конференция

Това подчерта върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Жозеп Борел

Борел: Северна Македония и целият регион са стратегически приоритет  - 1
Снимка: Shutterstock

"Знам, че имате определени очаквания и с право. Трябва да започнем официални преговори за присъединяване на Република Северна Македония и Албания възможно най-скоро и се надявам това да стане възможно на следващата междуправителствена конференция", каза днес от Скопие, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Жозеп Борел, цитиран от македонският телевизионен "Канал 5", цитират news.bg.

След срещата с премиера на РСМ, Димитър Ковачевски, Борел подчерта, че Северна Македония и целият регион са стратегически приоритет и ЕС се ангажира да превърне европейската перспектива в реалност за тези страни.

Борел подчерта, че настоятелно призовава и двете страни да намерят взаимно приемливи решения и да разрешат двустранните въпроси, защото разширяването не може да продължи, ако е възпрепятствано от тях.

"Успоредно с това реформите в Северна Македония в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията, цифровата трансформация и зелената програма ще дадат възможност за бърз напредък към преговорите ... Всички участници трябва да работят заедно за напредъка на европейската програма за реформи като това е най-бързият начин страната да продължи напред по европейския път", каза той.

Борел приветства позицията на Скопие по руско-украинския спор за подкрепа на санкциите и осъждане на руската агресия срещу Украйна.

"Решението да спазвате санкциите ясно показва Вашата ангажираност към ценностите на ЕС и Ви поставя по пътя към Европа, не само като кандидат за членство, но и като отговорен член на международната общност, защото това, за което говорим е морален избор, а не избор по сметка. Сигурен съм, че Вие решавате това въз основа на морални принципи", каза Борел.

Припомняме, че двете новоизбрани правителства в България и РСМ решиха да заложат на активизиране на двустранните отношения в областите, в които това е възможно и по-лесно постижимо, като по този начин ще създадат нов контекст за преговорите в "тежките" области, които са в основата на българското вето за започване на преговори.

Основно внимание засега се обръща на икономическата и транспортна свързаност между двете страни, като например разкриването на редовна директна авиолиния "София-Скопие", която засега ще се изпълнява два пъти седмично от 26 март.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JUST

    33 1 Отговор
    Само гледай да ни предадеш на шиптерите отивам веднага да подкрепям тиквата
  • 2 ТОВА Е

    32 0 Отговор
    Преговорите с РСМ оттекоха !
  • 3 Грульо

    22 0 Отговор
    " защото това, за което говорим е морален избор, а не избор по сметка. Сигурен съм, че Вие решавате това въз основа на морални принципи", каза Борел."

    Хаха, Борел яко се гъбарка с македонците. Демек, далаверата за Брюксел, морала за СМакедония. :D
  • 4 честен ционист

    8 15 Отговор
    Дойде времето, когато Румбата ще се приведе покорно и коленичи пред РСМ. Баце може да е всякакъв, ама национален предател не излезе, за разлика от MKUltra агента - Румба.
  • 5 Някой

    19 0 Отговор
    Айде пак се почна с реването!
  • 6 Шаро

    25 0 Отговор
    Препикаваме региони,за които предварително да е ясно че са за НАТО. От кога Западните балкани са стратегически приоритет та до сега не ги приемат?Може би от днес?
  • 7 Гоце

    22 0 Отговор
    Това само някой кух северномакедонец може да го приеме за нещо като положително изказване. Превеждам на северномакедонски: “Настоятелно призовавам за намиране на взаимно приемливи решения” на езика на ЕС означава: “Разберете се с България иначе няма праговори!”
  • 8 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Елате са! Ще ви черпиме с един Руски оркестър. А Сърбите?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 горски

    23 0 Отговор
    Паника,лицемерие,продажност.......и интереси,много интереси.Ако утре Македония обяви война на Русия,може и председател на Европейския съюз да я направят,дори и територия да получи.
    Всичко ми прилича на отношения на юношески групички в училище.....
    Жалка картина ......
  • 12 Дивуй

    19 0 Отговор
    Айде тоя тъпия борел пак ще реве че са допуснали грешка .
  • 13 Прокопи

    26 1 Отговор
    Дори Ковачевски да се прекръсти на Ковачев- вето до дупка!
  • 14 ivanov

    10 0 Отговор
    Разделяй и владей,една държава когато е с финанси по малка от кока кола се управлява с едно поставено лице.
  • 15 ТОДОР СТОЯНОВ

    7 1 Отговор
    МАХАЙ СЕ ОТ ТУКА ВЕ!!!ПРИОРИТЕТИ...НАЙШ КВИ ПРИОРИТЕТИ ЩИ ДАМ!!!МРЪШЛЯЦИ УРУДЛИВИ...ТОВА Е НАЙ-РОМАНТИЧНАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИЯ-МАКЕДОНИЯ...МАЩАЙ СА!!!
  • 16 косматия теляк

    3 0 Отговор
    Примоция ! Къпя македонци бадева !
  • 17 Ама разбира се,

    8 1 Отговор
    краденето трябва да продължи! А и нови земи за военни лаборатории на САЩисаните.
  • 18 Борел

    4 0 Отговор
    Колко ти е лесно да колонизираш и Македония дърт пиргишин, време ти е да изчезнеш от екрана иначе 📺 ми ще избяга от погнуса.
    А това, че на нашия гръб живеете, случайно го пропускайте, ние робите ще ви плащаме да ни правите на глупаци 👹
Новини по държави: