Last news in Fakti

18 Март, 2022 20:15 8 855 99

Русия блокира износа на пшеница

  • русия-
  • пшеница-
  • износ-
  • черно море-
  • пристанища-
  • кораби

Износът на пшеница от Украйна и Русия е блокиран от Руската федерация, която не разрешава корабите да напуснат черноморските пристанища

Русия блокира износа на пшеница - 1
Снимка: Shutterstock

Износът на пшеница от Украйна и Русия, които съставляват жизненоважна част от световните доставки на храни, е блокиран от Русия, която не разрешава корабите да напуснат черноморските пристанища, заяви тази седмица най-големият германски търговец на селскостопански стоки "BayWa", цитиран от Дойче Веле.

"Никакво (зърно) в момента не се изнася от пристанищата на Украйна - нищо не напуска страната", каза Йорг-Симон Имерц, ръководител на търговията със зърно в "BayWa", пред агенция ДПА.

Той добави, че експортната дейност от руска страна е "много ограничена".

Оценката на Имерц беше подкрепена от Панамската морска администрация, която съобщи в сряда, че руският флот пречи на 200-300 кораба да напуснат Черно море - повечето от тях превозват зърно. Други доклади сочат, че около 100 кораба са блокирани.

Нориел Арауз, администраторът на органа, каза, че три кораба под панамски флаг са били подложени на руски обстрел от началото на инвазията в Украйна. Един от корабите е потънал, а на други два са били нанесени щети, като няма пострадали.

Британският вестник "Гардиън" съобщи, че няколко други кораба са били ударени от началото на инвазията на 24 февруари, включително такива от Бангладеш и Естония, при което е загинал един човек.

Русия мотивира спирането експорта с високия риск от мини, които според нея са били поставени от украинските военноморски сили.

Развитието на събитията повдига въпроси колко зърно ще може да произведе Украйна тази година поради конфликта. В същото време Русия обеща да отвърне на западните санкции, които засегнаха тежко нейната икономика.

Предполага се, че ограничаването на износа на пшеница и торове е на първо място в списъка на Москва, което може да има допълнителни последици за световното предлагане на храни и за повишаването на техните цени.

Русия произвежда близо 80 милиона метрични тона пшеница годишно и изнася близо 30 милиона тона, докато Украйна изнася около 20 до 25 милиона тона годишно.

Имерц каза, че целият пазар следи износа от Украйна повече от руския, тъй като в момента се смята, че той е по-застрашен.

"Пшеницата беше засята през есента и сега трябва да бъде наторена", каза Имерц. "Церевицата дори още не е засята, а ако не се засее, разбира се, няма да има реколта.

Дни след инвазията украинският президент, Вoлодимир Зеленски, призова фермерите да започнат сезона на сеитбата както обикновено, където е безопасно да го направят.

Междувременно "BayWa" вярва, че няма причина да се страхуваме от недостиг на пшеница, тъй като в ЕС се произвежда много повече пшеница, отколкото се консумира.

"ЕС изнася около 30 милиона метрични тона пшеница годишно, а Германия също е износител в нормални години", каза Имерц. "Но това не се оотнася за всички зърнени култури. Разчитаме на внос на царевица", добави той.

Световните цени на храните се покачиха до рекордно високо ниво през февруари, като достигнаха годишно увеличение от 20,7%, според агенцията на ООН по храните, докато много котировки продължиха да се покачват през този месец.

Фючърсите за пшеница в Чикаго се покачиха с около 60% досега тази година, заплашвайки да повишат цената на основните хранителни продукти като хляба.

Загубата на два големи износителя на зърно - Украйна и Русия беше усложнена от новините, че състоянието на реколтата от пшеница в най-големия производител в света, Китай, може да е "най-лошото в историята", според министъра на земеделието на страната.

Лошите условия на отглеждане в засегнатите от суша части на САЩ изглежда ще намалят допълнително доставките.

Сърбия забрани износа на пшеница, царевица, брашно и олио от четвъртък, за да противодейства на увеличението на цените, докато Унгария забрани целия износ на зърно миналата седмица.

България също така обяви, че ще увеличи зърнените си запаси и може да ограничи износа, докато не извърши планираните покупки.

Доставките на зърно от Румъния, основен износител, също се затегнаха, тъй като международните купувачи търсят алтернативи на доставките от Русия или Украйна, въпреки че в момента няма планове за ограничаване на доставките.

Глобалното производство на зърно също може да намалее, тъй като производството на торове, които помагат за повишаване на добивите, е намалено след покачването на цените на природния газ.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много правилно

    133 9 Отговор
    нека да скимтят около вас чакалите.

    Коментиран от #24

  • 2 Севда

    142 22 Отговор
    Нема страшно Кирчо ше ни храни с обещания!
  • 3 Амиии

    123 14 Отговор
    Кво ще правим сега? ЕС внася от Русия
  • 4 Кеф

    18 90 Отговор
    Голем глад ги чака китайските късоуйовци у Пекин

    Коментиран от #9, #66

  • 5 Сатана Z

    160 10 Отговор
    Zа сметка на това евентуално България ще изнесе всичката си пшеница при първо нареждане.Колонията трябва да храни Метрополията.
    Z

    Коментиран от #15, #16

  • 6 ЛОШО!

    105 15 Отговор
    Другата седмица хляба става 2.70 лв., а след две седмици 5.40лв. Свински врат 15 лв.

    Коментиран от #27, #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Честито на соро.снята

    120 10 Отговор
    Сега ще гладуваме заради ЕС
  • 13 Амиии

    126 8 Отговор
    Русия е първа в света по износ на жито. А до колкото си спомням... Русия, Украйна и Беларус.... общо около 50%
  • 14 Колю

    122 11 Отговор
    Нема страшно, сега кирето харварда като продаде всичкото ни зърно в европа, после ще го купува с една камара кредити. Или на килима пред Путин, аман заман дай малко.
  • 15 Защо говориш

    73 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    за бъдещо време? Просто погледни опашките от тежкотоварни камиони на Варна -запад...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пожелание

    76 7 Отговор
    Ще се ядат на Путин цървулите!!!!

    Коментиран от #83

  • 18 Глад

    92 6 Отговор
    След месец бръшното по 20лв..в името на демокрацията де..

    Коментиран от #36

  • 19 Браво

    66 7 Отговор
    Да ви е честито !
  • 20 мдаааа

    107 5 Отговор
    Абе , вие знаете ли , че днес митничарите са открили скрита пратка олио , в пакети с кокаин ...
  • 21 Абе

    16 137 Отговор
    Русия се компрометира пред света поне за 100 години напред. Не само че избива невинни хора в Украйна ами ще умират и хора от глад по света сега. Ама пък много искат да ги уважават иначе, да са световна супер сила. Щеше да е смешно ако не беше трагично!!!

    Коментиран от #22, #49, #54

  • 22 гумите му били пипани

    73 3 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    А бе кажи кога Швейцария ще върне златото откраднато от евреите от Менгеле чрез вадене на зларни зъби и коронки.Тез нацистки учени кат витанката прости без приноси ама мноу крадливи

    Коментиран от #47

  • 23 123

    79 4 Отговор
    Якоооо :) Цените на макс и гладните англосакси ще гледат змездите на гладен стомах :) Удри Вова :(
  • 24 стоян

    5 79 Отговор

    До коментар #1 от "Много правилно":

    До 1 ком -другарю -тая пшеница руските орки да си я държат за мишките -Китай и Индия се е възползвала от нишата на пазара и само Индия е продала близо 7 милиона тона -миналата година са продавали по 2 милиона тона -жътвата е след 90 дни
  • 25 Ами

    92 6 Отговор
    Ако не се бяха ежили ЕС на Русия и да удрят санкции това нямаше да се случи.Никой не е по голям от хляба.Сега ще гладуваме.Хляба ще мине 5 лева.Честито на европейската демокрация
  • 26 Русенец

    105 6 Отговор
    Е, нали бяхте независими? Нали така каза баба ви Фон Дер Плондер? Когато вие блокирате руска търговия, това били законни санкции. Когато те ви блокират, това било престъпление. Ай, ша ви у...... !
  • 27 стоян

    8 81 Отговор

    До коментар #6 от "ЛОШО!":

    До 6 ком -другарю -с запада ще издържим -важното е че путинова русия и кумунизъма ще фалират

    Коментиран от #37, #38, #40

  • 28 Гео Милев

    69 4 Отговор
    Плащах пилешко филенце на 8.30 сега ми е на 12 левчета, казвали няма зърно за пиленцета. Тука разбрахме, че в Европа си има зрънце, даже повече от колко има нужда. Сега къде е тази разликата в цената.
  • 29 Които си запазиха земята завещана им...

    71 2 Отговор
    От Дядовци и Бащи ще имат какво да ядат!Да му мислят тези които за да си купят едно скапано двадесет годишно БМВ си продадоха земята и къщите на село.Ще се хранят с виртуални ,,магдоналси"..
  • 30 Ами хайде

    49 2 Отговор
    Санкции, санкции и пак санкции.Направо да спират вноса от Украина и Русия.
  • 31 А50

    67 2 Отговор
    Само ние като пълни дeбили изнасяме зърно

    Коментиран от #43

  • 32 Тони

    13 46 Отговор

    До коментар #6 от "ЛОШО!":

    Глупости! България произвежда три и половина пъти повече зърно от нужното за изхранване на народа ни. Всякакви твърдения, че няма да имаме зърно, са груба спекулация. А вдигането на цените може да се случи заради поскъпването на горивата, което няма нищо общо с липсата на внос на зърнени култури от Русия и Украйна.

    Коментиран от #34, #41

  • 33 кой кого

    62 5 Отговор
    Права ще излезе приказката че Пролетта и Лятото в Европа ще бъдат хладни а Есента гладна .

    Преди два дена цената на дизела в Чехия гони 5 лева български пари . Висока цена на горивата , на торовете , на тока , на газа . Цените на храните ще ударят тавана това лято . Олиото 6 лева , хляба 3 лева за половин килограм .
    Инфлацията ще е рекордна .
  • 34 Българин

    64 3 Отговор

    До коментар #32 от "Тони":

    Вярно произвеждаме , пшеница , царевица , слънчоглед - но как да обясним че въпреки субсидиите от страна на държавата , въпреки опрощаването на акциза , въпреки възстановяването на ддс то - цената на олиото 6 лева !

    Защо държавата изкупува пшеница и слънчоглед на международни цени след като ги дотира !!! На всички ни от данъците !

    Коментиран от #55

  • 35 време е за борба

    59 4 Отговор
    Хелоу,бойс енд гърлс,нема страшно!Биг брадър от Фашингтон ще ви задоволи с 3d пшеница,3d пържоли!Америка е велика!А сега свържете хранителната верига и ще видите действията на ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА СРЕЩУ ХОРАТА ПО ЗЕМЯТА!РЕШЕНИЕТО-ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА САЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА!

    Коментиран от #39

  • 36 Пъшо Папура.

    7 28 Отговор

    До коментар #18 от "Глад":

    Ич ми не дреме за тебе. Аз от години си се снабдявам от гръчко. Ем по-качествено, хем по-евтино. Па ти ма фАни за папура...ОК?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    35 3 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    И комунизмът може и да фалира, но ти така и ще си останеш неграмотен. От безделие и пиянстване така и не се научи, кога се пише с и кога със.

    Коментиран от #42

  • 39 Бацо Гацов

    13 11 Отговор

    До коментар #35 от "време е за борба":

    Еми айде бе , унищожавай я. Кво чекаш? Да паднат на Бай Дън памперсите ли?Или и ти си като тия тука, дето дрънкате само като ръждясали тенекета, а файда никаква от вас.Та кво става? Кога ша я почваш Империята..че да си навием часовника за сеира? А?
  • 40 дръж здраво Стоене

    40 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    Ще издържи запада , ако не ги линчуват жълтите жилетки .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тони

    25 10 Отговор

    До коментар #31 от "А50":

    Изнасяме зърно, защото произвеждаме повече от нужното ни. Добруджа е житницата на България. Ако бяхме допуснали да пробиват и търсят шистов газ в добруджанската територия, сега нямаше да имаме никакъв добив на зърно. Фракинг-технологията щеше да унищожи почвата, а оттам и добивът. България изнася зърно, защото може да си го позволи. А и складовете ни не са приспособени да поберат цялото ни произведено количество.

    Коментиран от #50, #52

  • 44 big

    45 2 Отговор
    Ами торове откъде? Затварят се или намаля производството на заводите заради високата стойност на газа, ако се произведе цената ще е висока, ще е висока и цената на зърното с транспорта, после цената на брашното с тока и накрая пекарите с транспорт и електроенергия. Резултата ще бъде хляб, който само ще се гледа защото няма да има пари да се купи!
  • 45 Швепс

    48 2 Отговор
    Да ядат царевица, Америка произвежда, само дето е за говеда

    Коментиран от #86

  • 46 Руснак

    50 3 Отговор
    Русия спира доставките не само на пшеница, но и на торове за нейното производство. Но това не са санкции срещу Европа. Това е само намек за санкции. Руските санкции вероятно ще бъдат през лятото.

    Коментиран от #64

  • 47 ми ,

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "гумите му били пипани":

    Що да ги не гепат , евреЙте , нали зъбите са си техни ...🤭😁
  • 48 А бе

    9 9 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Кво му обясняваш на тоя слабоумник. Тоя живее още в 44-45г. и го гонят другарите.😁
  • 49 Швепс

    44 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абе":

    Ембаргото над Куба, колко години и защо?
    На колко държави американците им спретнаха по-едно демократично ембарго, сега го наричат санкции.
    Ти иначе си реви за европейските и задокеански ценности, тия дето не искат да ни дишат,ама няма кой да им върши работата.

    И въп
  • 50 Швепс

    21 0 Отговор

    До коментар #43 от "Тони":

    Преди месец два се писа, че са отменили в съда решението за забрана, но нещо се потули.
    Нищо не се знае,а и кого ли да питаш
  • 51 ТаЗащо

    30 1 Отговор
    Сега да отговорят Киро исие защо и по кое нареждане се бързаше да се продаде/подари пшеницата? Сега цената ще скочи значително, както лесно можеше да се предвиди от нехарвардци дори. Арест веднага за злоупотреба и държавна измяна.
  • 52 Гост

    31 1 Отговор

    До коментар #43 от "Тони":

    Произвеждаме ама фуражно зърно.

    Коментиран от #60

  • 53 Баце

    30 1 Отговор
    Айде сега бой у Кауфланда па за брашно.
    Предлагам отборите по ММА да се тренират като охрана у тия магазини, кога там ша са праат такива акции.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Тони

    22 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Вдигането на цените се обяснява лесно - търговците спекулират с цените, което става възможно заради страховете на хората. Колкото повече се нагнетяват страхове, толкова по-лесно им става на търговците да спекулират с цените на стоките в магазините. Задържат даден продукт в складовете си, създават изкуствен дефицит и после хоп - вдигат рязко цената, заради уж недостигът и вследствие на голямото търсене. Всичко се прави заради пари! Като хората са глупави и се шашкат като ги лъжат разни тарикати - така ще е - ще купуват скъпо и прескъпо всичко, за което се пусне слух, че се очаква недостиг.

    Коментиран от #57, #77

  • 56 Киро Тъпиро

    29 2 Отговор
    Ще ядете на линдата безглутеновите пасти по 59,99 лв. за парче
  • 57 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тони":

    Това не е тайна за никого. Въпросът е, защо подобни действия биват удобно пропуснати от наказателният кодекс и структурите за противодействие? Кой си има държава?
  • 58 а глад де

    42 5 Отговор
    Нали се смеехте че Русия не може да наложи санкции ?Сега Русия ще изнася но само за тия които са лоялни с нея. Останалите ще ядат на снежния човек моркова.

    Коментиран от #62, #94

  • 59 ха дано

    2 14 Отговор
    за вас да остане само баярашник !
  • 60 Тони

    8 9 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Добивът на пшеница в България за 2021г. надмина 7 млн. тона или или с 52% повече от предходната година
    Ожънатите 7,16 млн. тона са добити при реколтирани 1 204 334 ха при среден добив за страната 594 кг/дка, съобщиха от агроминистерството. При ечемика производството расте с 27,2%, а при рапицата с 36% в сравнение с 2020 г. През 2021г. са ожънати 130 581 ха ечемик, а производството е 698 761 тона при среден добив за страната 535 кг/дка. Произведеното количество рапица е 376 364 тона при реколтирани 133 356 ха и среден добив от 282 кг/дка. Производството на слънчоглед е 934 853 тона при среден добив за страната 236 кг/дка. Добивът от царевица към днешна дата е 552 226 тона, а средният добив е 551 кг/дка.През жътвената кампания са взети 1263 проби от 2,602 млн. тона пшеница в 27 области на страната, което представлява 36,5% от реколтираното количество. 49,4% от общото производство или 3,536 млн. т са с качество, подходящо за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия. Това е положението. Стига с тези страхове! Хлябът няма да свърши!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 tate

    6 21 Отговор

    До коментар #58 от "а глад де":

    А ТЪПО ДЕ и като забранява износа какво ства ?????Какво бе само те гледат пшеница само те еле па СССР гледат храни така ли ???? ЕЙ извади си проПутинската клизма и дай път на нешо по умно !!!

    Коментиран от #65

  • 63 Путин

    25 4 Отговор
    Е сега ще видите що е спекула. Ще плащате в злато. А сега ще смъкна цената на нефта и газа до минимум. Ще Ви направя да умират и да се молите жендъри.

    Коментиран от #72

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 мамалигар

    27 1 Отговор

    До коментар #62 от "tate":

    Ами половината Европа не гледа пшеница бе . От Румъния нагоре не вирее и слънчогледа . Ще рупат качамак от ГМО царевица. Само дето нея и животните не искат да я ядат .

    Да не говорим че и фуражите литнаха нагоре и месото ще стане кът .
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 2 Отговор
    Не изнасяйте жито!!!!После ще спечелите толкова,колкото никога не сте виждали!
  • 68 Одрин грек из Салоники

    13 4 Отговор
    Дорогие братушки! Как я вас люблю! Ви одинственая надежда для меня и всего мира, чтоби лишить мира от животинский американский скотский консуматоракий и сатанисткий империализм. Я искрено надеются в ваша победа! Я благодарен на НРБ, которое научила меня что то Россия, что то омраза фашизма! Спасибо, братишки, за что то ви ест!!!! Смърт фашизму и бандеровцев, свобода народу окраину!!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Хаха

    6 12 Отговор
    вие за европа се пртеснявате?>>>по скоро се притеснявайте за русия защото там ще е ад. Ние тука пак ще оцелеем.
  • 71 Вервай си

    23 2 Отговор

    До коментар #64 от "Папурко...":

    Не четеш ло бе? Заради Русия цените в Европа рипнаха. Чувства се значително повишение на стоманата, алуминия и редките метали, слънчогледа, пшеница, газ, нефт и др. Ще се диставя всичко но на двойни цени. А и Европа си затвори важен платежно способен пазар за износ.
  • 72 Тони

    3 21 Отговор

    До коментар #63 от "Путин":

    Ха-ха-ха... Освен на народа си, на друг няма да навредиш много като сам си спреш износа. Ти самият вече не знаеш колко проблеми създаваш на държавата си. Прекалено дългото ти властване те е превърнало в параноясал егоцентрик, който е на ръба да хвърли ракети по целия свят. Жалка картина на поредния диктатор, чийто край наближава правопропорционално със скоростта на глупостите, които върши.
  • 73 САТЪРА НА ХАНА

    23 3 Отговор
    НАЛИ РУСИЯ БЕШЕ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ??
    .....
    СЕГА КАЗВАТЕ ДРУГО ?? ... ОПРАВЕТЕ СИ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ РУСОФОБСКИ ИДИОТИ
  • 74 ежко

    8 5 Отговор
    200-300 товарни кораба сигурно няма в цялото Черно море в момента , барабат с танкерите и контейнеровозите, а камо ли да са натоварени с пшеница......20-30 иди -дойди, ама 300....
  • 75 TROY

    19 4 Отговор
    Бензиностанцията хлопна кепенците. Сега ще ядете дядовия. Каквото повикало такова се обадило.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ежко

    10 1 Отговор

    До коментар #55 от "Тони":

    Тони, ако е само спекула, за 1 месец може да се реши проблема.Правителството внася едни 50-100 хиляди тона /по 1-2 лева/ и гласува постановление да се продава в търговските вериги срещу 10-15% комисионна и готово.Търговците издухват супата и другият пърт си знаят.Какво става обаче ако слънчогледа /олиото/ го няма или цената му е висока?!?Тогава откъде внасяме?!?
  • 78 Защо ми мътиш водата?

    5 9 Отговор
    Сега руснаците ще обвинят Украинците че са били нападнати и докато са се защитавали са намалили износа на зърно.
  • 79 хаха

    4 27 Отговор
    пак да повторя за руските хралупи във форума. Големият губещ е Русия. Европа ще си намери пазари за всичко защото разполага с кеш. Русия няма с кой да търгува освен с треторазрядни държави. Един вид тя вече е левел Северна Корея.

    Коментиран от #84, #88, #91, #97

  • 80 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    ЗАЩО ВЪОБЩЕ БЪЛГАРИЯ ИЗНАСЯ ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ ... КАТО МОЖЕ ДА ГИ ПРЕРАБОТИ НА КОМБИНИРАН ФУРАЖ С МИНИМУМ ИНВЕСТИЦИИ
    ... И ДА СИ ВДИГНЕ ПЕЧАЛБИТЕ С 35-40%

    Коментиран от #85

  • 81 фбр

    9 1 Отговор
    Правилно! Да купуват зърно от демократите кравари!
  • 82 Ааа

    13 1 Отговор
    От толкова коментари ...пътували ли сте в плодороден сезон с влак от Бургас до София. Хиляди декари неизползвани земи. Взели ги, ще ги продават, пари ще вадят, барем декарчето го купят за бензиностанция. И така...с години. Точно с един закон и се оправя и зърното, и хляба, че и олиото. Като имаш земя, ще я обработваш. Че е грехота.
  • 83 ха ха хааа

    1 8 Отговор

    До коментар #17 от "пожелание":

    Внимавайте , какво си пожелавате ... 🤭 колхознята ..
  • 84 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #79 от "хаха":

    Какъв кеш в европа ве баце? Паричната и финансовата система на запада западат, за тва се случват тез работи от 2 години: ковид, война, скоро и нещо друго, че да прикрият финансовия колапс.
  • 85 ХАНА ОНОДАНА

    2 5 Отговор

    До коментар #80 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Минимум инвестиции .. 🤫 Освен ако идеш да дуаш на ветърната мелница ...
  • 86 Говедо

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Швепс":

    Е за нас .
  • 87 БОРУНА ЛОМ

    10 0 Отговор
    И КВО ПРАЙМ СЕГА? МАЙ, ЧЕ СИ ПРАЙМЕ ВЕТАР?

    Коментиран от #90

  • 88 Смешник

    16 1 Отговор

    До коментар #79 от "хаха":

    А какво ще търгува Европа като няма :
    -газ
    -нефт
    -цветни метали
    -дървесина
    -пшеница
    - слънчоглед
    -желязо
    И др

    Коментиран от #95

  • 89 TROY

    4 7 Отговор
    Аз си произвеждам всичко. Във колхоза сте нефелните дето ревете като вдовица за банан.
  • 90 ОТ ХУМАТА

    1 7 Отговор

    До коментар #87 от "БОРУНА ЛОМ":

    Ако сякаш яла ни прави ветар на назе с бракята

    Коментиран от #93

  • 91 Палячо

    15 2 Отговор

    До коментар #79 от "хаха":

    Смейсе когато купуваш след 1 месец храната в магазина ходейки пеша до Кауфланд . Щото ще пестиш от билетчета . Да не мислещ че кире ще ти отпусна помощи в кеш / в левове / .
  • 92 Логика

    7 0 Отговор
    Всички държави си спират износа , е до сега къде баба си са изнасяли ,в космоса ли ?
  • 93 БОРУНА ЛОМ

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "ОТ ХУМАТА":

    НЕ.. ЩАС. Т. НИ.. К
  • 94 мутрафонов

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "а глад де":

    нали щеще да завърти кранчето,да ама не оти че ручат матрьошки
  • 95 гуйо

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Смешник":

    ами европа няма нищо, ходят боси и гладни , ватенките 100години изхранваха европа и водка няма да им дават и жито
  • 96 Марков

    4 0 Отговор
    Не зная какво правят управляващите и те дали знаят какво да правят. Вчера купих от мелницата брашно - бяло и пълнозърнесто. Цената му, спрямо м. Август 2021 г., е два пъти по висока. Два пъти!!! За каква инфлация става дума и кви пет лева
  • 97 прогноза за времето

    5 1 Отговор

    До коментар #79 от "хаха":

    Европа я очаква съдбата на тежка депресия , и стагнация. Ще се наложи да закрие много производства . Продукцията и ще бъде неконкурентно-способна на световният пазар в ценово отношение. Постоянно ще се задъхва от недостиг на суровини , и енергия . Азиатските държави Китай , Индия просто ще я отвеят . Печатниците на пари помагат само до едно положение - докато има от къде да се взимат суровините , но ако няма кой да ти ги достави , и се обърнат на обратно парично-стоковият- суровинен баланс , изсъхваш като препикано мушкато.
  • 98 ЖалкиНищожества

    2 0 Отговор
    Ние,българите сме си добре.Гладни няма да останем .Ще ядем на Кирчо и Кокорчо охранените от господарите им англо-краваре фалоси.Ще стигнат за всички ни .
    От тях ще се храни и жидът-бомбандировач Сулю Паситто ,който бомбандира с атомни бомби руснаците
  • 99 Одит

    2 0 Отговор
    Май Симона си ня понятие от земеделие аи няма кой да и помага!
    Проблема е с торовете!
    1. Те се произвеждат с помоща на газ от Русия.
    2. Най големия доставчик на торове е Русия!
    Като не се тори, добива на пшеницата ще падне под 250 кг на хектар. Тоест на половина!
    Иде глад по света, и най вече Африка, Азия, Латинска Америка. Нито САЩ, нито Европа ще им помогне. Идва вълна от гладни мигранти.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания