Last news in Fakti

20 Март, 2022 16:44 3 695 45

Ще остави ли войната света без зърно?

  • пшеница-
  • зърно-
  • храна-
  • нефт

В резултат от катастрофалната война в Украйна съществува риск не само от недостиг на суровини като нефт и природен газ, но и от глад, който да засегне милиарди по земното кълбо

Ще остави ли войната света без зърно? - 1
Снимка: БГНЕС

На световния пазар цените на пшеницата растат. Износът от Украйна, на който разчитат много държави, е под голяма заплаха. А липсата на достатъчно зърно е сериозна предпоставка за настъпването на глад в световен мащаб.

Украйна е ключов играч на международния пазар за зърно, защото условията в страната са оптимални за отглеждането му. Но сега спешно трябва да се сее. Началото на пролетта е времето на "Распутица": плодородната земя е залята с вода, зърната получават достатъчно влага и минерали, за да покълнат и да растат. По-късно почвата изсъхва и се втвърдява, растенията трябва да са поникнали, за да не изсъхнат.

Заради разкаляната земя "Распутица" се оказва истинско бедствие за няколко армии - за французите при Наполеон, за германците по време на Втората световна война и дори сега за руснаците и танковете им, въпреки че те би трябвало да са наясно с явлението. Но за житото "Распутица" е благословия. И ако земята се втвърди, без зърната да са засяти, съществува риск от световен глад.

Дефицитът изглежда неизбежен

В последните 50 години Германия и много други държави успяха да удвоят добива на пшеница. Благодарение на това Федералната република дори се превърна в износител на зърно. Но сега е необходим рязък завой, за да се гарантира достатъчно производство. На украинските фермери няма как да им се поръча да засеят повече, защото те или са на фронта, или се страхуват, че могат да бъдат застреляни, докато са по нивите.

На световния пазар цените на пшеницата вече се покачват. Тези, които могат през настоящата година да предложат зърно в изобилие, ще се радват на огромни печалби. За щастие в Аржентина и Австралия през последните седмици имаше обилни реколти. Но проблемът е другаде. Специалните климатични условия, които позволяват на пшеницата да расте във влажното време, и следващият сух период, в който зърното узрява, не съществуват навсякъде по света. В гъсто населените тропически страни зърното може да расте, но не и да изсъхне и да узрее заради ежедневните дъждове - поне не в количествата, необходими за изхранване на света.

Какво ще се случи? Много ниви в Украйна и Русия ще останат незасяти. Цените на пшеницата на световния пазар ще се покачат. За богатите държави и за заможните хора надали ще е особен проблем да платят 2-3 пъти повече. Но бедните и гладуващите вече няма да могат да си позволят хляба на трапезата. Всяка стотинка, с която цената на пшеницата се покачва, прави за мнозина невъзможно снабдяването с основни продукти. И точно тези хора не могат да отглеждат повече култури, защото живеят или във винаги влажните тропици, или в сухите райони на света.

"Това е нова криза, която се добавя към предишните"

В Кения например голяма част от зърното се внася от Украйна и Русия. Хората там гледат с тревога към случващото се в Европа. "Интересуваме се от войната, защото трябва да знаем какво става. Някои от продуктите, които използваме, идват от тези две държави", казва Самюел Мосе, който държи малка закусвалня в беден квартал на столицата Найроби. Снабдяването обаче става все по-трудно и бизнесът на Мосе е заплашен от фалит.

Кризата засяга най-тежко бедните. Те вече дават над петдесет процента от доходите си за храна, а цените растат. В същото време Източна Африка беше засегната и от продължителна суша. Според Световната програма по прехраната 13 милиона души разчитат на хранителни помощи. Войната само може да влоши ситуацията. "Това е нова криза, която се добавя към предишните", казва говорителят на организацията Мартин Ренч. Гладът и несигурността могат да разпалят нови конфликти, предупреждава той.

Липсата на зърно може да е пагубна

Страните от умерените зони, разположени предимно в Европа, Западна Азия и в източната част на Северна Америка, имат оптимални условия за отглеждането на зърно. И те трябва да поемат отговорността да осигурят необходимото на хората в страните с по-неблагоприятен климат.

Ако не се създаде механизъм за компенсация, развитието може да е драматично. Защото в резултат от катастрофалната война в Украйна съществува риск не само от недостиг на суровини като нефт и природен газ, но и от глад, който да засегне милиарди по земното кълбо. Едно е ясно: с недостига на нефт и природен газ човечеството все някак би могло да се справи, но липсата на достатъчно зърно може да е пагубна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наште

    44 3 Отговор
    Мутри ште изнасят , а на нас Русия ше ни достави пшеница за да може да ядем хляп.не са шегувам , братя не са оставят

    Коментиран от #28

  • 3 Който сее

    37 2 Отговор
    Ще оцелее.

    Коментиран от #40, #41

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    21 2 Отговор
    От агенция ЗМГ / Звездите Ми Говорят / има инфо че , за да се стигне нивото на производство, до преди конфликта , са нужни около 3-5 години ? Ама ...факе ниуз ?
  • 6 Емил

    63 2 Отговор
    Пшеницата е засята на есен!!!
    Сега ще се засяват пролетници !
    Или DW работят на друга планета ???

    Коментиран от #19

  • 7 Русия храни

    62 3 Отговор
    На глупаците от Брюксел им кажете, че Русия и Украйна хранят маса държави не само в Европа, но и в Африка, Азия..

    Излиза, че светът може без Холивудско кино, Nike, Iphone, но НЕ и без руско зърно, газ, нефт!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Grote Olifant

    45 3 Отговор
    Русия и Украйна са двата най-големи износителя на зърно. Единият вече няма как да направи каквото и да било за таз годишния урожай. Другият зърно ще има, но умниците от Европа под натиска на САЩ взеха решения, които тепърва ще се обрушат на обикновения потребител: санкции, санкции, санкции и грам мозък в тях няма. Кой каквото надроби, това ще сърба. Руснаците сами по себе си са си една независима държава. Споко, ще преживеят някак без луксозни стоки и рано или късно ще си подредят държавата след почти 5500 санкции. Да му мисли Европата, която никаква сметка не си дава с кого се съюзява и какво правят с нея. Биолабораториите са факт! Желанието да се елиминира славянския етнос - също! Но не само руснаците са славяни. България, Чехия, Словакия, Полша, Украйна и Белорус не трябва да го забравят.
  • 10 ЯКО ЛЪЖАТ ПОДЛОГИТЕ НА СРУ!!!!

    33 3 Отговор
    тъпи лъжи измамни на дойче зеле, полята в окраина са засяти и юли ще се жъне. продажбите обаче ще са на тройни цени от сега. СВЕТА ЛЪЖЛЬОВЦИ НЕМСКИ НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ЗЪРНО!!!
  • 11 Майна

    45 1 Отговор
    Да се УТОЧНИМ- не войната, а Глобалния елит със човекоубийствените санкции ще остави хората и без хляб ..
  • 12 ivan

    37 1 Отговор
    Тя природата всичко ни е дала ама какво да правим алчноста на големите чакали
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лост

    31 1 Отговор
    В Украйна напролет ли се сее житото?
  • 15 Богаташ на хранилка

    34 4 Отговор
    Нямате нужда от храна.. по важно е да мразите Русия.
  • 16 Руснак

    34 3 Отговор
    Проблемът е не само в Африка и Азия, но и в Европа и България. Дали увеличението на цената от 2-3 пъти, за което е написано тук, не е проблем? Германският министър на земеделието вече препоръча на германците да ядат по-малко месо. И заедно с месо и хляб, и масло, и ходене до тоалетната също. Солидни спестявания, нали?. Русия ще научи Европа как да живее правилно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 само лъжи

    24 2 Отговор
    дойче зеле, тия лъжат като за световно, никога не им чета статийте, само заглавията им стига да знам че лъжат
  • 19 Лост

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Ами те с тяхните аспрежи откъде да знаят?
  • 20 Най Обичам леба и да ега….г да се чете Б

    11 1 Отговор
    Е казал шапа на шопкинята от DW.
  • 21 Емил

    24 2 Отговор
    Стига глупости!!! Да не би цялото зърно на света да идва от Украйна?! Милиони тонове всяка година се раздават безплатно в Африка или се изхвърлят! Най-много да поскъпне месото - животновъдството консумира 3/4 от зърнените храни!!! НЕВЕЖЕСТВО!
  • 22 оня с коня

    9 22 Отговор
    Нека бъдем реалисти:Русия не е в Украйна за да се бори с "Бандеровци" и да я Демилитаризира,а за да ИЗТРЕПЕ Украинците ДО КРАК и да сложи ръка на полезните й изкопаеми и безкрайните Украински зърнени Полета,Т.Е. ТЯ ДА ПРОДАВА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО.А добавяйки Украинската Житница към Своята,Русия наистина ще контролира Изцяло Световните пазари- ...остава само Светът да й го позволи!
  • 23 Войната не знам но

    27 2 Отговор
    Глобалистите със сигурност ще ни докарат гладомор.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гандалф

    19 1 Отговор
    Не знам дали воината или нашето правителство ще остави българия, без газ, зърно, цветни метали, петрол..най вероятно ще се внесат отнякъде...но на каква цена..
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кикор

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наште":

    Ще ти достави най-много ферментирала пшеница във вид на високоградусни питие изпратено чрез хиперултрамега бърза раке та

    Коментиран от #35

  • 29 Добре бе

    19 0 Отговор
    нали всяка страна складира огромни количества зърно именно за такива случаи - суша, бедствия, лоша реколта. Тъй че зърно има, ама спекулата заради събитията е добре дошла за търгашите.

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Бивш канадец

    19 2 Отговор
    А всичко това можеше да не е така. Просто оная деменция от белата къща трябваше да сложи един подпис, когато руснаците му предлагаха. И нямаше да има война, жертви, глад и скъпи газ и петрол! Ама пуста лакомия и мания за величие!
    Колкото до зърното от западна Европа - и там ще го забелят,защото над 60% от необходимите торове идват пак от Русия...пардон,идваха. А сега да торят с еврозелки, пък може и да поникне нещо...
  • 31 стоян

    4 12 Отговор
    Тая статия е писана от някой лаик -пшеницата в русия и Украйна е отдавна засята -до жътва има 100 дни -до тогава русия ще е капитулирала и изнесла остатъците от армията си от Украйна и жътвата навсякъде ще е успешна
  • 32 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор
    ГЛАД!!!Това е което иска АДЖЕНТА 20....голямото нулиране!!!!!И както виждате тикат нещата натам!!!!!!
  • 33 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Добре бе":

    ТОВА!!!бе едно време ,когато имаше държава!!!!Даже и ти си употребил изразът ,,СТРАНА,,,...Защото сега държавата е тотално разбита и е КУХО ПОНЯТИЕ/тя с един Бойко не може да се оправи,ти искаш да ПОБЕДИ ПАЗАРА/СПЕКУЛАТА!!!!!!!!!!Просто НЯМА КАК!!!!!с тези инструменти с които сега разполага...
  • 34 Комбайнера Илчовски

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Добре бе":

    Каза че имал зърно за половината земно кълбе.
  • 35 Пко

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Кикор":

    Да не си онзи с незаконото зърно а .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Димов

    3 0 Отговор
    Ще остане ли България без зърно, докато някога е била житница на Балканите? А ще купува ли от някого? А защо?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 тамошните

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Който сее":

    Знаете ли, че в Турция има 560 фабрики за брашно?
    Турция е внесла 8 милиона 100 хиляди тона пшеница миналата година. 65% от този внос е от Русия. (Русия продава общо 38,5 милиона тона пшеница на света.) Леле... Затънали сме... Хора гладни сме,гладни... Станали сме зависими дори и от житото на другите ...
    Но ние преработихме тази пшеница и изнесохме брашно, а парите, донесени от това, са 1 милиард 100 хиляди долара.
    Оказа се че Турция била първа в света по износ на брашно!
    По същия начин миналата година продадохме тестени изделия(юфка,макарони) за 766 милиона долара.
    Оказа се че сме втори в света в тази област.
    Продадохме и булгур за 120 милиона долара.
    Това казват дори и олозиционните медии!...
    Нали нашето селско стопанство беше фалирало?...Нали бяхме икономически съсипани и затънали до гуша?...
    Ахаа, значи трикът е бил да продаваш индустриални продукти, а не суровини!?...
  • 41 тамошните

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Който сее":

    продължение
    Така ни правеше Западът, купуваше памука от нас и ни продаваше потници и долни гащи...
    Когато се усетихме, станахме лидери в текстила.
    Сега купуваме пшеница и продаваме брашно.
    Обработен ,преработен продукт. Това е хранително-вкусова промишленост.
    При необходимост продаваме и дронове, БЛА(безпилотни летящи апарати) и Въоръжени БЛА (Байрактар,Анка и т.н..)
    Всеки, който казва, че не трябва да ги произвеждаме или продаваме, е предател и враг !...
    Огледайте се около себе си и ще видите.В тази страна има жалки и до такава степен облъчени хора, които могат да кажат: „Ердоган е причина за войната в Украйна“...
    че производството на БЛА и ВБЛА се увеличило значително през последната година, че целта била да ги продаде на Украйна за да спечели зетя му!"
    Нали хората тук са наивни и невежи, че ще гълтат всичко като гъски...Има да чакат много...
    От размера на интелекта и въображението на опозицията става ясно, че "Ердоган" отново ще спечели изборите!
    .
  • 42 за русофилите

    1 0 Отговор
    винаги ще има семка
  • 43 ТОДОР

    0 0 Отговор
    ОТ ПЪРВИ АПРИЛ СЕ НАМАЛЯТ ДОСТАВКИТЕ ОТ РУСИЯ НА ПШЕНИЦА ТОРОВЕ И ПЕТРОЛ
  • 44 Не ми пука

    0 0 Отговор
    Аз ям агнешкото без хляб.
  • 45 111

    1 0 Отговор
    Забранете оцветителите в хляба!