Last news in Fakti

25 Март, 2022 13:51 2 152 15

Япония сключи ново споразумение със САЩ

  • япония-
  • сащ-
  • отбрана-
  • средства-
  • предоставя-
  • споразумение

То е в сферата на отбраната

Япония сключи ново споразумение със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Японският парламент подкрепи днес сключването на ново споразумение със САЩ в сферата на отбраната и одобри отпускането на над 1 трилион йени (8 милиарда долара), които са необходими за приемането на американските войски в страната, предаде "Асошиейтед прес".

В последно време двете държави засилват военния си съюз заради нарастващите заплахи от страна на Китай и Северна Корея, отбелязва агенцията.

Сумата от 1,05 трилиона йени (8,6 милиарда долара) се отпуска за следващите пет години и трябва да покрие покупката на въоръжение, което ще се използва в съвместните военни учения, както и разходи, свързани с работата на американските военни и японските служители, работещи в базите на САЩ в страната.

В бюджета за следващите пет години са предвидени и 20 млрд. йени (164 млн. долара) за закупуване на усъвършенствани системи за виртуално бойно обучение, които ще се използват за съвместни учения на двете страни.

През последните 10 години Япония отделя все повече средства за отбрана и развива военния си капацитет. Токио започна да преразглежда и ключовата си национална стратегия в отбранителната област заради заплахите, които идват от Китай, Северна Корея, а вече и от Русия, отбелязва "Ройтерс".

Японските власти са силно обезпокоени от китайската военна активност в Източнокитайско море, където се намират контролираните от Япония острови Сенкаку, за които претендира и Пекин.

Япония започна значително по-често да провежда съвместни военни учения със САЩ, както и с други партньори като Австралия, Индия, Франция, Великобритания и Германия. Всички те споделят опасенията, че Китай може да засили териториалните си претенции в региона, през който минават едни от най-натоварените търговски пътища в света, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 13 Отговор
    До отиват първо да обединят Корея, като едно време, а после да си вземат Северните територии. С Поднебесната нема кво да се занимават. Нема напразно да пръскат само пари за оръжие…
  • 2 Жендарщината отвръща на удара

    18 5 Отговор
    А едно време Япония имаха идентичност...
  • 3 Госあ

    5 6 Отговор
    Мечтата ми е, да пусна статия със съавтори от Китай и Япония вътре 😁 Това ще е голям геополитически принос на малка България. Работя по въпроса 🤓

    Коментиран от #7

  • 4 GnG

    14 0 Отговор
    От Втората Световна Война ДОСЕГА, Япония плаща на САЩ разноските за "ползваните" от тях ВОЕННИ БАЗИ на ТЕРИТОРИЯТА на Япония !

    "Японският парламент подкрепи днес сключването на ново споразумение със САЩ в сферата на отбраната и одобри отпускането на над 1 трилион йени (8 милиарда долара), които са необходими за приемането на американските войски в страната, предаде "Асошиейтед прес"."

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "GnG":

    Ше разполагат войски и ракети и на Хокайдо 💁 Нищо чудно американците да им позволят и ядрено оръжие да си направят
  • 7 комик

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Ти ли бе тъ пак статиямпо какво каране на камион ли ахахахахаха

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "комик":

    Не, по евгеника. Генетични маркери на простолюдието у България. Мое да дадеш матриял
  • 9 Изглежда че

    8 1 Отговор
    И японците ще купуват хартиени самолети
  • 10 Госあ

    6 2 Отговор
    “ САЩ са категорични: Готови сме да защитим Япония дори с ядрено оръжие”

    Коментиран от #13

  • 11 Какво падение

    7 0 Отговор
    Срамно е дори да се коментира.
  • 12 Госあ

    0 3 Отговор
    “ Ако изходим от факта, че за производството на една ядрена бойна глава са необходими 8 кг плутоний“, казват експертите, „количеството, което Япония притежава, ще бъде достатъчно за около 5500 бойни глави“. Има информация, че процесът на създаване на ядрено оръжие в Япония ще отнеме не повече от шест седмици. Това се отнася до ядрените оръжия, които отговарят на всички съвременни изисквания, независимо дали са бомби или ракетни бойни глави. Не мисля, че ще са нужни дори шест седмици, защото не може да се изключи, че всички компоненти на ядрените бомби и ракетните бойни глави вече са създадени и остава само тяхното сглобяване.” тва е от взгляд. Знаят на какво са способни, рушняците 😂
  • 13 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Както я защитихте през 1945г. Явно японците не помнят Хирошима и Нагазаки, но света помни! Помни и бомбардирането на Сърбия с бомби с обеднен уран!
  • 14 Радо

    2 0 Отговор
    Малко са им били двете атомни бомби явно.
  • 15 Нямам срам

    2 0 Отговор
    Ти подхвърдиха че са мазохисти
Новини по държави: