Last news in Fakti

29 Март, 2022 09:37 709 3

Перу: Президентът оцеля след втори опит за импийчмънт

  • перу-
  • президент-
  • импийчмънт-
  • опит-
  • гласове-
  • педро кастильо

Депутатите от опозицията не успяха да съберат достатъчно гласове снощи, за да го отстранят от поста му

Перу: Президентът оцеля след втори опит за импийчмънт - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Перу, Педро Кастильо, оцеля при втори опит за импийчмънт, след като депутатите от опозицията не успяха да съберат достатъчно гласове снощи, за да го отстранят от поста осем месеца след встъпването му длъжност, предаде "Асошиейтед прес".

Кастильо, новак в политиката, изненадал страната с победата си над политическия елит, определи като спекулации обвиненията, на които се основава искането за импийчмънт, и изтъкна, че нито едно от тях не може да бъде аргументирано. За отстраняването му от поста бяха необходими гласовете на поне 87 от 130-те депутати в еднокамарния парламент. "За" гласуваха 55, "против" - 54 депутати, а 19 се въздържаха.

"Приветствам това, че здравият разум, отговорността и демокрацията надделяха“, написа Кастильо в Туитър след гласуването в Конгреса. Той призова всички да отгърнат нова страница и да работят заедно за справяне с големите предизвикателства, пред които е изправена страната.

Законодателите, които искат да отстранят Кастильо, изтъкнаха, че той е обект на три предварителни разследвания за възможна корупция, които според перуанското законодателство не могат да продължат, докато той не освободи поста. Парламентаристите обвиниха Кастильо и в "трайна морална неспособност" – термин от перуанското конституционно законодателство, който според експерти не е обективно дефиниран, но е използван от Конгреса шест пъти от 2017 г. насам в опит за отстраняване от власт на президенти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАСКАДЖИЯ

    10 0 Отговор
    И МАСКИ НОСИ И ИНЖЕКТИРА И ПАК НЕ ИЗГОДЕН ЗА ГЛОБАЛИСТИТЕ ,СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ СЕ СЪБУДИ!
  • 2 адаша

    2 0 Отговор
    А за нашия Педро няма ли да има импий...
  • 3 Амиго, вива Перу!

    1 0 Отговор
    Този да внимава с жестовете, че може да го обвинят в хитлеризъм. Джамбазки за същия жест го глобиха в Еврейския съюз.