Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2022 14:38 2 091 16

ЕК: Незабавно отменете „златните паспорти”

  • златен паспорт-
  • златни паспорти-
  • ес-
  • ек-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • инвестиции-
  • гражданство-
  • санкции-
  • правосъдие

Европейските ценности не се продават, каза комисарят по въпросите на правосъдието

ЕК: Незабавно отменете „златните паспорти” - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия настоятелно призовава държавите членки незабавно да отменят всички съществуващи режими за гражданство срещу инвестиции и да гарантират, че са въведени строги проверки за справяне с рисковете, свързани с режимите за право на пребиваване срещу инвестиции. Комисията често и последователно е изразявала сериозните си опасения относно режимите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции и присъщите им рискове. Днешната препоръка е част от по-широката политика на Комисията за предприемане на решителни действия по тези режими. Настоящият контекст на руската агресия срещу Украйна отново подчертава тези рискове.

Някои руски или беларуски граждани, които са обект на санкции или които подкрепят в голяма степен войната в Украйна, може да са придобили гражданство на ЕС или привилегирован достъп до ЕС, включително правото да пътуват свободно в Шенгенското пространство, по линия на тези режими. За преодоляване на тези непосредствени рискове днес Комисията препоръчва също на държавите членки да преценят дали следва да бъде оттеглено гражданството, предоставено по режим за „златен паспорт“ на руски или беларуски граждани, включени в списък със санкции на ЕС във връзка с войната в Украйна. Разрешенията за пребиваване, издадени съгласно режим за право на пребиваване срещу инвестиции на руски или беларуски граждани, които подлежат на санкции, следва незабавно да бъдат отнети след индивидуална оценка и в съответствие с принципа на пропорционалност, основните права и националното право на държавите членки. Тези мерки следва да се прилагат за руски или беларуски граждани, които подкрепят в голяма степен войната в Украйна.

Още новини от Украйна

Комисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс заяви: Европейските ценности не се продават. Считаме, че продажбата на гражданство чрез „златни паспорти“ е незаконна практика съгласно правото на ЕС и представлява сериозен риск за нашата сигурност. Тя отваря врати за корупция, изпиране на пари и избягване на данъци. Всички засегнати държави членки следва незабавно да прекратят своите режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Освен това те следва да преценят дали да отменят „златните паспорти“, които вече са предоставени на санкционирани лица и други лица, които подкрепят в голяма степен войната на Путин.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон заяви: Правото да пътуваме свободно в рамките на Шенгенското пространство е едно от нашите най-големи предимства. Нуждаем се от строги проверки, за да гарантираме, че с това право не се злоупотребява. „Златните разрешения за пребиваване“, издадени на руски и беларуски граждани, които подлежат на санкции на ЕС, следва да бъдат отменени. Сега повече от всякога, изправени пред война, трябва да направим всичко, за да гарантираме, че руските и беларуските граждани, които подлежат на санкции, и тези, които подкрепят военната агресия на Путин, не могат да си купят право на достъп до ЕС.

Режими за гражданство срещу инвестиции

Всяко лице, което притежава гражданство на държава — членка на ЕС, е едновременно и гражданин на ЕС. Гражданството на ЕС автоматично дава право на свободно движение, достъп до вътрешния пазар на ЕС и право на гласуване и участване в европейски и местни избори. Това засяга всички държави членки, като рисковете, присъщи на тези режими, отново бяха изтъкнати в контекста на руската агресия срещу Украйна. В днешната препоръка се подчертава, че:

- Всяка държава членка, която все още прилага режими за гражданство срещу инвестиции, трябва да ги прекрати незабавно. Подобни режими не са съвместими с принципа на лоялно сътрудничество и с концепцията за гражданство на ЕС, залегнали в Договорите на ЕС. На 20 октомври 2020 г. Комисията откри производства за установяване на нарушение срещу две държави членки във връзка с техните режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции. Освен това Комисията настоятелно призовава друга държава членка да пристъпи към прекратяване на своя режим. Две държави членки междувременно са премахнали своите режими или са в процес на премахването им.

- Съответните държави членки следва да извършат оценки, за да определят дали следва да бъде оттеглено гражданството, предоставено по-рано на руски или беларуски граждани, подлежащи на санкции или подкрепящи в голяма степен войната в Украйна. При извършването на тези оценки съответните държави членки трябва да вземат предвид принципите, установени от Съда на Европейския съюз по отношение на загубата на гражданство на ЕС.

Режими за право на пребиваване срещу инвестиции

Режимите за право на пребиваване срещу инвестиции повишават присъщите рискове за сигурността, рискове от изпиране на пари, данъчни измами и корупция за държавите членки и за ЕС като цяло. Агресията на Русия срещу Украйна отново подчерта тези рискове. В публикуваната днес препоръка Комисията приканва държавите членки:

- да въведат и извършват строги проверки преди издаването на каквото и да е разрешение за пребиваване срещу инвестиции: държавите членки следва да предприемат всички необходими мерки, за да предотвратят рисковете, свързани със сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията, при режимите за право на пребиваване срещу инвестиции. Това включва да бъдат въведени и извършвани проверки, свързани с условията за пребиваване и сигурност, преди да бъдат издавани такива разрешения за пребиваване, както и да се проверява дали пребиваването е непрекъснато.

- незабавно да оттеглят или да откажат подновяването на разрешенията за пребиваване, издадени съгласно режим за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции на руски или беларуски граждани, които са обект на санкции от страна на ЕС във връзка с войната в Украйна, след извършване на оценка. Същата мярка следва да се прилага и за лицата, които подкрепят в голяма степен войната в Украйна или други свързани с нея дейности на руското правителство или на режима на Лукашенко, нарушаващи международното право.

- да спрат издаването на разрешения за пребиваване в рамките на режими за право на пребиваване срещу инвестиции на всички руски и беларуски граждани.

Всички мерки трябва да бъдат прилагани при спазване на принципа на пропорционалност, основните права и националното право на държавите членки. Днешната препоръка е само един от елементите на цялостната политика на Комисията за предприемане на решителни действия както по отношение на режимите за гражданство срещу инвестиции, така и по отношение на режимите за право на пребиваване срещу инвестиции. Комисията може да предприеме допълнителни действия в бъдеще, ако е необходимо. Държавите членки са тези, които трябва да изпълнят днешната препоръка. Комисията отправя искане към съответните държави членки да докладват за изпълнението на представената днес препоръка до края на май и след това редовно да я информират.

Режимите за гражданство срещу инвестиции позволяват на дадено лице да придобие гражданство въз основа на значително плащане или инвестиция. Режимите за право на пребиваване срещу инвестиции позволяват на граждани на държави извън ЕС да получат разрешение за пребиваване, за да живеят в държава от ЕС, срещу заплащане или инвестиция. През 2019 г. Комисията публикува доклад относно режимите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, прилагани от редица държави — членки на ЕС, в който бяха очертани съществуващите практики и бяха установени някои рискове, които тези режими пораждат за ЕС, по-специално по отношение на сигурността, изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Въпреки че условията за придобиване и отнемане на национално гражданство се уреждат от националното право на всяка държава членка, при спазване на правото на ЕС, гражданството на дадена държава членка е единственото предварително условие за гражданство на ЕС и за достъп до правата, предоставени от Договорите. Комисията често е изразявала сериозни опасения относно режимите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и рисковете, присъщи на тези режими, и е започнала производства за установяване на нарушение срещу две държави членки във връзка с техните режими за предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

Режимите за право на пребиваване срещу инвестиции, макар и различни от режимите за гражданство от гледна точка на правата, които предоставят, излагат на също толкова сериозни рискове сигурността на държавите членки и на ЕС като цяло. Валидното разрешение дава право на пребиваване на гражданин на държава извън ЕС в съответната държава членка, но също така и право да пътува свободно в Шенгенското пространство. Въпреки че законодателството на ЕС урежда условията за влизане на определени категории граждани на трети държави, издаването на разрешения за пребиваване срещу инвестиции не е регулирано на равнището на ЕС и остава национална компетентност. Представената днес препоръка не засяга приемането и пребиваването на руски и беларуски граждани в ЕС на други основания, като хуманитарен прием или международна закрила.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прах в очите

    17 1 Отговор
    "Златните" паспорти са най малкият проблем. Раздават се бг паспорти масово по други критерии!
  • 2 Грульо

    11 8 Отговор
    "Руската журналистка Наталия Новожилова за ФАКТИ: Русия се превърна в напълно фашистка държава, от горе до долу"

    То и у нас ограничават свободата на словото, например в статията отдолу (от която е цитатът) и други евроатлантически агитационни статии, има пълно или фейсбук ограничение за публикуване на коментари.

    Коментиран от #4

  • 3 50 000 руски фирми

    19 8 Отговор
    в България, единици от тях развиват някаква дейност!
  • 4 Руската журналистка

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    иска просто плЯж и кафешачки в България и се е направила на политически бежанец!
  • 5 смвх

    12 11 Отговор
    Всичко се продава западняците знаят това добре щом и майките си продават.
  • 6 Centyrion

    10 9 Отговор
    Отдавна Европейските Ви ценности са кухи думи,без покритие.Твърде силно забележимо е слугинското поведение,и абдикация от интересите на Европейските граждани,за сметка на САЩ!!!Шайка некадърници ,изпаднали в тежка зависимост,пропити от корупция!!!
  • 7 защо

    13 8 Отговор
    наи добре да излизаме от евосъюза - освен да ни прецакват за вс др не сме видяли - едни не плащат данъци немци - французи ни закриваха блокове за електро - прецакаха с пакет мобилнот вс български превозвачи - набиха ни през тиквата фотоволтаици да ни дигат тока - цакаха ни за въглищни централи - изнисоха ни златото и цветните метали -
    няма нещо дето не сме претърпели само злини от тоя евросъюз - плюсове никакви

    Коментиран от #16

  • 8 Продължаваме Поскъпването

    10 4 Отговор
    На обикновения човек хич не му дреме за златните паспорти, а за това, че златно стана олиото, хляба, млякото, тока и т.н. А информацията се филтрира и истината стана златна и не достига до нас. Напишете нещо за лабораториите в Украйна и какви документи са открити в тях. За Нюкасълската болест по птиците например. И защо ще се откриват и у нас 2 такива лаборатории.
  • 9 Японеца

    6 0 Отговор
    Комисарят да направи справка в БГ, колко паспорта са издадени и да ги сметне на глава от населението! И затова сме на първо место, ето повод за гордост!
  • 10 и кво от това?

    6 9 Отговор
    Да анулират всички паспорти на руснаци и белоруси.На тях много им пука те вече имат Дубайски.
  • 11 реалист

    12 0 Отговор
    Ама тези паспорти направиха някои депутати, милионери
  • 12 БПФ

    6 9 Отговор
    Значи в ЕС могат да се допускат орди полyдиви мигpи-главoрези от третия свят, нахлуващи със сила през границите, ама руснаци и белоруси не можело, дори срещу инвестиция - нищо че са бели хора и християни?

    ЕС очевидно НЯМА БЪДЕЩЕ !!! Иначе това е супер за Русия. Ако всички руснаци, при това образовани и с пари, се върнат от света в нея, Русия ще стане раят на земята за 10 години максимум... тогава пропадналите европейци, които се чудят как да се спасят от размнoжаващите се като кърлeжи талибaни ще плъпнат към Русия...ама тогава пък руснаците няма да ги пуснат !!!
  • 13 Офффф

    6 7 Отговор
    И тия с техните ценности.. :))) мани, мани
  • 14 ПАЙДИ НАХООЙ

    9 2 Отговор
    А НА МИТРОФАНОВА КОГА ЩЕ И БИЕМ ШУТА.
  • 15 да де

    10 1 Отговор
    Сетола се Мара да се по-ара...
    Като беше Тиквеника на власт защо не му казахте да спре да прави далавери с европейско гражданство и прочее други корупционни схеми?
  • 16 Display

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "защо":

    Е как бе, винаги можеш да идеш да миеш на Ханс чиниите, или на някой Дижон втулката............