Last news in Fakti

3 Април, 2022 14:31 1 338 4

Хонконг действа от името на Китай, за да притисне Тайван в СТО

  • тайван-
  • сто-
  • китай-
  • хонконг-
  • световна търговска организация-
  • участие-
  • доклад

Доклад на САЩ твърди, че Хонконг обслужва политическите цели на Китай

Правителството на Хонконг работи с Китай, за да блокира значимото участие на Тайван в Световната търговска организация (СТО) – това твърди доклад на Държавния департамент на САЩ.

Дори когато китайското правителство предприе нови действия за подкопаване на демокрацията в Хонконг, представители от Хонконг действаха от името на Китай, за да постигнат целите му на международната арена, се казва още в доклада.

Годишният доклад, публикуван от Държавния департамент на САЩ, оценява състоянието на демократичните свободи в Хонконг за периода март 2021 – март 2022 г.

През този период централното правителство на Китайската народна република (КНР) предприе действия, за да намали ролята на продемократичната опозиция в Хонконг в управлението на града и да криминализира мирното политическо изразяване, критично към централните и местни власти, твърди докладът.

Националния народен конгрес на Китай одобри радикални промени в избирателната система на Хонконг, като по този начин блокира участието на политически групи, които не са облагодетелствани от Пекин и значително ограничи възможностите на гласоподавателите в Хонконг сами да избират представители.

Междувременно в международен план Хонконг продължи да гласува отделно от континентален Китай в редица организации, но влиянието на Китай остава неясно.

В някои организации имаше съобщения, че представители на Хонконг действат от името на Китай за постигане на политическите цели на КНР, съобщи Държавният департамент на САЩ.

В доклади на СТО, където членува и Тайван, Хонконг работи от името на Китай, за да предотврати значимото участие на островната страна и да предотврати възникването на каквито и да било благоприятни обстоятелства за нея за взимане на лидерски позиции.

В доклада се казва също: „Това показва, че способността на Хонконг да участва самостоятелно в тези организации може да ерозира“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Явно на байгън

    13 2 Отговор
    украйна не му стига, та почна да се бъзика и с чинезите. Имам чувството, че иска да умре с целият свят от старческа злоба.
  • 3 пьешу

    9 2 Отговор
    гулю-гулювщини. в чий интерес да действа, на кравария? или на микробритания?
  • 4 asa

    3 0 Отговор
    По всичко личи тая престъпна сган наречена Америка няма да спре постояно да създава провокации,конфликти,вечни войни разрушения и хаос. ""Доклад на САЩ твърди, че Хонконг обслужва политическите цели на Китай"" Значи трябва ли да обслужва интересите на "Световното зло" ли ?.