Last news in Fakti

11 Април, 2022 11:13 1 133 16

РСМ обеща на Гърция, че ще спазва Преспанското споразумение

  • скопие-
  • рсм-
  • северна македония-
  • преспанско споразумение-
  • гърция

Обещанието бе дадено от министъра на отбраната на страната, Славянка Петровска

РСМ обеща на Гърция, че ще спазва Преспанското споразумение - 1
Снимка: БГНЕС

В случай на политическа промяна в Северна Македония, Преспанското споразумение с Гърция ще бъде спазвано от евентуално ново правителство в Скопие, увери министърът на отбраната на страната, Славянка Петровска, в интервю за в. "Катимерини". То беше дадено по време на посещението ѝ на Делфийския икономически форум.

"Това споразумение беше отбелязано като едно от най-значимите постижения на Балканите през последните десетилетия и аз съм убедена, че, като оставим настрана политиката, всички политически партии, когато са в състояние да представляват правителството и страната, ще се задължат да спазват договореното и подписаното", каза тя, визирайки споразумението от 2018 г., което сложи край на продължилия десетилетия спор за името с Гърция и проправи пътя за курса на Северна Македония към НАТО.

Позовавайки се на присъединяването на Северна Македония към НАТО, тя настоя, че то ще послужи като щит срещу разпространението на украинската криза в Западните Балкани.

"Погледнато от днешна перспектива, членството в НАТО за страните от Балканите е, доста вероятно, най-добрият начин да се гарантира, че нестабилността в Източна Европа няма да се разпространи в нашия регион", каза тя и подчерта още, че членството на Северна Македония в НАТО "е изгодно за Алианса като цяло, за отделните съюзници, но най-вече за мира, сигурността и стабилността на страната и региона".

Петровска отбеляза също така, че всички съюзници от НАТО са съгласни, че Алиансът трябва да засили присъствието си на източния си фланг.

"Това е необходимо и се налага от новата ситуация в областта на сигурността на европейския континент", добави тя, като отбеляза, че съживеното приятелство с Гърция след подписването на споразумението от Преспа е открило неограничени възможности за сътрудничество, особено в областта на отбраната.

"Прехвърлихме отговорността за сигурността на нашето небе на съюзник, но го направихме с чиста съвест, уверени в капацитета на гръцките въоръжени сили и готовността да защитят съседна съюзническа държава", подчерта тя, цитирa news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    8 1 Отговор
    Ще "спазват" те - няма да се очудя ако на първият ден на който ги приемат в ЕС, разкрият че тайно са построили Акропола нейде покрай Скопие, Хеопсовата пирамида край Прилеп и напълно възстановен Царевец край Охрид. хах
  • 2 Скорпи

    6 0 Отговор
    ...А на Нас...кога ще обещаете....

    Коментиран от #10

  • 3 Бай Благой

    2 0 Отговор
    И тате обеща да ми купи колело. Ама друг път.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да бе Да

    5 1 Отговор
    На скорошни снимки циркулиращи в интернет, в Германия, пред Бранденбургската врата, манкейдонци държат транспарант с надпис "Cамо слънцето е по-древно от Македония", във време, когато всички знаят, че дори Nintendo е по-древна от тази страна.

    Коментиран от #11

  • 6 ВИЦ

    1 0 Отговор
    РСМ обеща на Гърция, че ще спазва Преспанското споразумение
  • 7 Перо

    1 0 Отговор
    Това заявление още веднъж показва,че РСМ не може да бъде толерирана за ЕС, във връзка с войната в Украйна и нямат нищо общо!

    Коментиран от #12

  • 8 смяххх

    0 0 Отговор
    Само смях! "Cамо слънцето е по-древно от Македония." Няма начин Клеопатра да не е била мАкедонка.
  • 9 Ъхъ

    0 0 Отговор
    А как стои въпросът със споразумението с РБ? Или не им пука за него? Е, ЕС ще видят когато си видят ушите без огледало...
  • 10 Ще има и още

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпи":

    Е, за нас - греда: Обещават ни съвсем демонстративно точно обратното на онова, което сега обещават на Гърция. Мицкоски беше съвсем ясен. Готови са да запалят Балканите само и само да са контра на България. Никога не съм вярвал , че току до нас ( под нас и леко в страни ) съществува територия пропита с такава омраза към България.
    Надявам се да устискаме до неизбежният им разлом с Албания след юни , пък после ще видим.....
  • 11 Куку

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе Да":

    Не са прави! На транспаранта е трябвало да пише, че и Вселената младее пред Македония! А Големият взрив е дело на македончето Яхве Саваотски, когато решил да пали огън с кремък и прахан...
  • 12 Перо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Искам дъвка Турбо. Колко завиждах на Македонците, имаха дънки ,дъвки, банани.
    Аз пиех само лимонада. Как да не съм озлобен.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 В споразумението пише!

    1 0 Отговор
    Че паметника на "джендъра", син на великия едноок Филип, ще бъде свален и предаден на "оригинал" македонците! Като ще спазват защо още си стои гордо у вардара на площада български!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: