Last news in Fakti

11 Април, 2022 15:48 1 534 7

Стачка в сферата на образованието в Република Северна Македония

  • стачка-
  • образование-
  • република северна македония

Стачката ще продължи, докато не се намери решение за увеличаване на заплащането

Обявената от днес от Независимия синдикат за образование, наука и култура (СОНК) в Република Северна Македония национална ефективна стачка в образователните институции в страната започна. Председателят на синдиката Яким Неделков отчете, че в повечето училища и детски градини тя протича по план и призова максимално бързо да бъдат повикани на преговори, за достигнат до решение за увеличаване на заплащането на работещите в образованието. По думите му стачката ще продължи, докато такова решение не бъде намерено.

Според наблюденията на медиите в страната в основните училища тя е най-видима, докато в детските градини, средните и висшите училища не всички преподаватели стачкуват. Според министъра на образованието Йетон Шакири социалният диалог ще продължи и днес или утре ще имат среща със СОНК.

Вчера премиерът Димитър Ковачевски призова учителите в началните и средните училища „да поставят интересите на децата на първо място и да не се нарушава образователният процес“. „Няма да получим нищо, ако вдигнем инфлацията, а точно това ще се случи, ако исканията се реализират така, както са поставени“, написа той във Фейсбук профила си, като призова да не спира образователния процес и да продължи диалога за намиране приемливо решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 док

    6 0 Отговор
    Стачка с мустачки и чифте пищови.
  • 2 Само така

    13 2 Отговор
    Само слънцето е по-старо от Макадания и само макаданците са произлезли от татарите! Вместо да стачкуват, да седнат и да напишат правилно учебниците си! Щото иначе Европа ЙОК!
  • 3 ке се видиме понатаму

    14 0 Отговор
    На такова образование такива заплати! Не стига, че им плащат да лъжат децата ами и с претенции за по високо заплащане. За лъжа толкова, като започнете да говорите истината - повече!
  • 4 подкрепа

    9 1 Отговор
    Когато човек знае че дядо му и баба му са били Българи и сега го карат да си криви душата, естествено такова страдание трябва да се заплаща подобаващо.
  • 5 Теодор Рузвелт

    6 0 Отговор
    Те нямат образование личи си по промиването от години от сърбите на техния интелект
  • 6 Житан

    5 0 Отговор
    Какво образование, бе тези, които лъжат децата си, че са внуци на Александър Македонски, ли, ха аха:))
  • 7 TDK

    3 0 Отговор
    МЪКАдония...
Новини по държави: