Last news in Fakti

12 Април, 2022 16:50 1 223 10

ЕС засилва своята мирна дипломация

  • ес-
  • азербайджан-
  • армения-
  • диалог-
  • партньорство

ЕС ще продължи да подкрепя мерките за изграждане на доверие между Азербайджан и Армения

ЕС засилва своята мирна дипломация - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

ЕС е решен да заздрави мира и сигурността в Южно-Кавказкия регион, като допринесе за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан в постконфликтния период. Това стана ясно, след като миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел покани на среща президента на Република Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян, за да продължат дискусията относно ситуацията в региона и развитието на връзките на ЕС с двете държави. Тримата лидери се събраха, за да направят преглед на изпълнението на приетите споразумения, както и да постигнат нови.

Високите очаквания за реални резултати от срещата на върха бяха оправдани с постигнатото значимо споразумение след продължилите четири и половина часа разговори. В изявлението си, след тристранната среща с ръководителите на Азербайджан и Армения, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза желанието на двете страни да предприемат незабавни стъпки към двустранно мирно споразумение. Двамата лидери се споразумяха да възложат на своите външни министри работата по подготовката на бъдещ мирен договор.

Беше постигнато и споразумение до края на април да бъде създадена Съвместна гранична комисия, чиято роля да бъде делимитиране на границата между Армения и Азербайджан и гарантиране на стабилност и сигурност по граничната линия. В този контекст ЕС заяви отново готовността си да предостави своя експертиза и подкрепа.

Друга важна тема, обсъдена на срещата, беше възстановяването на комуникациите/свързаността между Армения и Азербайджан. Председателят Мишел приветства стъпките за реконструиране на железопътни линии, както и насърчи намирането на ефективни решения за възстановяване на пътни връзки. ЕС изрази готовност да подкрепи изграждането на точки на свързаност чрез използването на наличните инструменти като икономически и инвестиционен план или нови инициативи като предложения икономически консултативен форум за идентифициране на общи проекти.

ЕС ще продължи да подкрепя мерките за изграждане на доверие между Азербайджан и Армения, както и хуманитарните усилия за премахване на мините, също така ще продължи да предоставя експертна консултация и засилена финансова помощ, както и подкрепа за постконфликтното възстановяване и оздравяване на региона, а също и ще окаже помощ за цялостното разглеждане на проблема с безследно изчезналите лица.

И накрая, но не и на последно място, лидерите се споразумяха да следят изпълнението на поставените задачи и да останат пряко ангажирани.

Армения и Азербайджан са важни съседи за ЕС, както и участници в програмата за Източно партньорство. От значение е и огромната роля на Азербайджан за енергийната сигурност на Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пучо Капучо

    10 2 Отговор
    Те щото оправиха Русия и Украйна, тръгнали доверие да изграждат между азери и арменци. Кого заблуждавате, г-да еврог.е.й.зъри?
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    8 2 Отговор
    Зад всеки мустак или брада се крие по един подлец.
    Като ги гледам тия тримцата.....мда...страшни преговори и доверие 😄😄😄
  • 4 евросъюза

    8 1 Отговор
    Няма работа в този район, който е извън ЕС. Известен е злополучния опит на ЕС от Авганистан - объркват нещата и после бягат безславно.
  • 5 айде нема нужда

    7 1 Отговор
    Тия където са се намесили ,все мирно се решават нещата .Сирия ,Либия,Сърбия,Афганистан ,Ирак....
  • 6 ЕсСи

    9 1 Отговор
    ЕС взеха да дават наклон за паравата на хората в Китай, сега за Азарбейджан ... абе ЕС що не си гледа ЕС глупавата бюрокрацията. 3 години не могат да стандартизират USB куплунга, той взе че остарее докато те се наканят. По-безсмилена организация от ЕС в последните столетия едва ли е имало. Шефа на ЕС ти говори за война, пък шефа на НАТО ти казва каква газ да пазаруваш ... тотална неадекватщина... никой вече не знае каква му е работятя и какво се изисква от него.
  • 7 vasik atanasova

    4 1 Отговор
    ТАМ НИКОГА НЯМА ДА ИМА МИР !!!!!!!!!
  • 8 Майна

    3 0 Отговор
    Подобни заглавия звучат като ЧЕРЕН ХУМОР...
  • 9 нснс

    1 0 Отговор
    мирна ама маидана беше ли мирен
  • 10 Otoplitel

    3 0 Отговор
    Защо не вкарате войски,за да разберем накрая на кой му е по-голям.Управихе Украйна до последният украинец,а сега ще управяте Армения до последният арменец.Имаите малко достойнство.Започвате да приличате на пате в кълчище.